Krewetki

Opublikowano: 19.07.2021 r., 11:07 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krewetki podane na białym talerzu z cząstką cytryny na jasnym, kamiennym blacie.
Krewetki
Wypróbuj przepis na krewetki przygotowane na patelni z dodatkiem białego wina, chili, natki pietruszki i czosnku. Klasyczne połączenie smaków gwarantuje, że danie jest wyśmienite.
Przygotowanie 5 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
213 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Krewetki (250 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (15 g)
  • Czosnek 2 ząbki (12 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 mała (20 g)
  • Natka pietruszki 0,5 pęczka (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 ml)
  • Wino białe wytrawne 0,2 szklanki (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na krewetki krok po kroku

Posiekaj drobno czosnek oraz papryczkę chili.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj czosnek, chili oraz krewetki wcześniej oczyszczone.

Smaż na sporym ogniu po 1 minucie z każdej strony.

Dolej wino, dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Duś przez 2-3 minuty na średnim ogniu.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i przełóż na talerz.

Do podania możesz dodać ćwiartki cytryny, dodatkową ilość świeżej natki pietruszki i bagietkę.

Jak oceniasz przepis na krewetki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat krewetek

Krewetki to jedne z owoców morza, które charakteryzują się delikatnym, morskim smakiem. Posiadają białe mięso i charakterystyczny różowy kolor po przygotowaniu. Ich delikatny smak łączy się idealnie z lekką kwasowością białego wina, ostrością chili i czosnku, a także świeżością natki pietruszki. Delikatnego, słodkiego smaku dodaje im masło.

Krewetki są zdrowym składnikiem, który warto wprowadzić do zrównoważonej diety. Są one źródłem białka, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym duże ilości kwasów omega-3, a ich stosunek do kwasów omega-6 jest odpowiedni dzięki czemu ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia czy otyłości. Krewetki zawierają karotenoidy, a dokładniej astaksantynę, która ma właściwości przeciwzapalne. Skorupiaki te są źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, witaminy B12, a także witaminy PP. Spożywając je dostarczysz także witaminę E, która jest silnym antyoksydantem. Składniki mineralne, które zawierają to przede wszystkim selen oraz miedź. Selen wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn a miedź jest ważnym składnikiem, który zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Krewetki są niskokaloryczne oraz zawierają sporo białka dlatego polecane są w czasie diety redukcyjnej. Krewetki powinny ograniczać osoby chorujące na dnę moczanową ponieważ zawierają umiarkowaną ilość puryn.

Pyszne danie z krewetek idealnie sprawdzi się jako przystawka lub kolacja z dodatkiem świeżej i dobrej bagietki francuskiej. Do przygotowania dania mogą być wykorzystane zarówno świeże krewetki jak i mrożone. Jak przygotować krewetki mrożone do obróbki termicznej? Należy je rozmrozić w lodówce, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego a następnie przygotować. Ten przepis to świetny sposób na mrożone krewetki. Dobre składniki użyte do przygotowania dania, gwarantują pyszny i wyjątkowy smak potrawy. Przepis na krewetki w winie jest łatwy i szybki w przygotowaniu, z łatwością wykonają go również osoby, które przygotowują krewetki pierwszy raz. Jak zrobić krewetki mrożone na patelni w inny sposób niż w winie? W tym przepisie pomiń wino, przygotuj krewetki na maśle z dodatkiem czosnku, chili i natki pietruszki, świetnie smakują krewetki w tempurze lub grillowane. A jak przyrządzić krewetki z chilli, czosnkiem, natką pietruszki i winem dowiesz się z dokładnego przepisu.

Wypróbuj nasz prosty przepis na najsmaczniejsze krewetki z patelni w delikatnym, winnym sosie.

Alergeny w krewetkach

Lista alergenów dla krewetek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze krewetek

na 100g gotowej potrawy

Krewetki są pysznym daniem, które jest niskokaloryczne, smaczne i zdrowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
115.51
213.69
Białko (g)
14.25
26.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
2.23
4.12
Węglowodany przyswajalne (g)
1.98
3.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
4.55
8.42
Tłuszcze nasycone (g)
2.99
5.52
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
2.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.27
2.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
0.54
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
123.28
228.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
85.34
157.89
Potas (mg)
239.77
443.57
Wapń (mg)
56.14
103.85
Fosfor (mg)
159.14
294.42
Magnez (mg)
29.05
53.75
Żelazo (mg)
0.68
1.26
Cynk (mg)
1.02
1.89
Miedź (mg)
0.29
0.54
Mangan (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: masło klarowane, wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetek

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
250 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
30.56
Za 250 g
Masło klarowane
15 g
1 łyżka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
1 mała
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Natka pietruszki
10 g
0,5 pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Wino białe wytrawne
50 ml
0,2 szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.43
Za 50 ml
Koszt składników
84.00