Krewetki z grilla

Opublikowano: 07.04.2021 r., 19:56 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krewetki z grilla są nabite na drewniane patyczki. W tle widać kufel piwa.
Krewetki z grilla
Krewetki z grilla przygotowuje się błyskawicznie. Bardzo duże znaczenie ma marynata, dlatego warto dobrze dobrać przyprawy. Sprawdź, jak przyprawić krewetki!
Przygotowanie 35 min
291 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Krewetki (600 g)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek (50 ml)
  • Cytryna 1 sztuka (90 g)
  • Czosnek 3 ząbki czosnku (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
tarka, grill, miska, miseczka, szpikulce do grillowania

Przepis na krewetki z grilla krok po kroku

Do miseczki wlej oliwę z oliwek i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dodaj starty na tarce czosnek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1/3 łyżeczkę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj.

Krewetki opłucz, obierz, oczyść i oderwij im głowy. Następie przełóż je do miski i wymieszaj w marynacie.

Zamarynowane krewetki odstaw na 1-2 h.

Krewetki nabij na szpikulce do grillowania.

Krewetki grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie po ok. 3 min z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na krewetki z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat krewetek z grilla

Krewetki z grilla to obowiązkowa przekąska dla miłośników owoców morza. Bardzo często sięgają po nie także te osoby, które nigdy wcześniej nie jadły krewetek. Krewetki grillowane nadają się na kolację we dwoje, jak i na imprezę ze znajomymi. Przygotowuje się je bardzo szybko, więc można je upiec na grillu jako pierwsze.

Jak przygotować krewetki na grilla? Jeżeli kupiłeś krewetki mrożone, trzeba je wcześniej rozmrozić. Krewetki powinny być opłukane, obrane z pancerze i odpowiednio oczyszczone (pozbawione jelitka). Warto oderwać im głowy, ale możesz też zostawić je całe. W przypadku drewnianych patyczków pamiętaj o tym, aby wcześniej zanurzyć je w wodzie na 30 min, ponieważ to powinno je uchronić przed przypalaniem się w czasie grillowania.

Jakie krewetki najczęściej przyrządza się na grillu? Zazwyczaj grilluje się krewetki tygrysie lub królewskie. Rzadko sięga się po krewetki olbrzymie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby to właśnie je przygotować, jeśli masz taką ochotę.

Jak przyprawić surowe krewetki? Marynata możesz składać się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, świeżo mielonego pieprzu, prasowanego czosnku i mielonej papryki (słodkiej, ostrej lub chili). Ten przepis możesz modyfikować, ale krewetki bardzo dobrze smakują z czosnkiem, więc warto z niego nie rezygnować.

Do marynaty do krewetek możesz dodać: posiekaną bazylię lub natkę pietruszki, ostrą paprykę w płatkach, koncentrat pomidorowy, sos sojowy. Ciekawym dodatkiem będzie miód, cukier lub syrop klonowy. Zamiast soku z cytryny możesz pokusić się na dodanie octu winnego.

Jak przyrządzić krewetki, aby były smaczne? Można je przygotować na kilka sposobów. Istotne jest jednak to, aby nie grillować ich zbyt długo, bo wtedy nie będą tak soczyste. Krewetki możesz też usmażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Tutaj również czas grillowania jest króciutki. Krewetki można też najpierw upiec na grillu, a potem podać z cytryną lub limonką oraz z domowym masłem czosnkowym, ale takie krewetki niekoniecznie wyjdą tak dobre, jak te marynowane.

Alergeny w krewetkach z grilla

Lista alergenów dla krewetek z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki

Wartości odżywcze krewetek z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
132.51
291.52
Białko (g)
16.23
35.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
1.77
3.89
Węglowodany przyswajalne (g)
1.39
3.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
7.07
15.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
2.94
Tłuszcze nienasycone (g)
5.74
12.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.91
10.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
1.83
Cholesterol (mg)
127.95
281.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
95.28
209.61
Potas (mg)
234.28
515.43
Wapń (mg)
57.62
126.77
Fosfor (mg)
175.01
385.03
Magnez (mg)
29.26
64.38
Żelazo (mg)
0.49
1.08
Cynk (mg)
1.10
2.41
Miedź (mg)
0.32
0.71
Mangan (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek z grilla 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetek z grilla

Koszt składników
112.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
600 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
73.33
Za 600 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Cytryna
90 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
112.30