Nasi goreng
- Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Krewetki (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
- Szczypiorek - 1 garść (40 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Kapusta pekińska - 1 garść (70 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (30 g)
- Sos rybny - 1 łyżka (10 ml)
- Cukier trzcinowy - 1 łyżka (10 g)
Przepis na nasi goreng krok po kroku
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Czosnek i papryczkę chilli obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, włóż papryczkę chilli i czosnek, delikatnie podsmaż.
Wbij jajka i wymieszaj do momentu, aż się zetną.
Dodaj krewetki i podsmażaj około 10 minut.
Na końcu dodaj ryż, sos sojowy, sos rybny i cukier. Całość wymieszaj.
Dodaj drobno posiekaną kapustę i paprykę pokrojoną w paski.
Przełóż danie na talerz i posyp siekanym szczypiorkiem.
-
Chińszczyzna
-
Pierś z kurczaka z ryżem
-
Ryż smażony z kurczakiem
-
Ryż smażony z jajkiem
-
Ryż z pieczarkami
-
Ryż smażony z warzywami
-
Smażony ryż z warzywami
-
Ryż po kantońsku
-
Makaron ryżowy smażony
-
Ryż smażony z curry
-
Ryż z kimchi
-
Ryż smażony po kantońsku
-
Ryż smażony z wołowiną
-
Ryż smażony po tajsku
-
Ryż smażony
Więcej informacji na temat nasi goreng
Nasi goreng, czyli najlepsze indonezyjskie danie to nic innego jak smażony ryż z Twoimi ulubionymi dodatkami. Może to być tofu, krewetki lub wersja z kurczakiem. Każdy dodatek sprawi, że danie będzie smaczne i dobre dla każdego.
Przepis na nasi goreng sprawdzi się idealnie jako danie główne dla całej Twojej rodziny. Możesz je przygotować i poporcjować już w kuchni lub wyłożyć na piękny półmisek do samodzielnego poczęstowania się. Danie nie dosyć, że jest pyszne, jest także niezwykle efektowne.
Do jego przygotowania będą Ci ogólnodostępne składniki takie jak: ryż, krewetki, szczypiorek, sos sojowy, sos rybny, jajka, papryka, kapusta pekińska oraz odrobina oleju rzepakowego, papryczki chilli i cukru trzcinowego.
W moim przepisie użyłam ryżu białego, lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia.
Dodatkowo zdecydowałam się na krewetki, jeśli jednak nie lubisz owoców morza postaw na drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A,D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Dokładnie jak zrobić nasi goreng opisuję nieco niżej w moim przepisie. Koniecznie rzuć okiem i przekonaj się, jak w prosty sposób możesz przygotować tradycyjne, a zarazem domowe danie kuchni indonezyjskiej. Zapewniam Cię, że jest ono niezwykle pyszne. Z całą pewnością posmakuje całej Twojej rodzinie.
Alergeny w nasi goreng
Lista alergenów dla nasi goreng przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Sos rybny
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze nasi goreng
Zamiast krewetek możesz dodać tofu.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.