Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Przepis na nasi goreng krok po kroku

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Czosnek i papryczkę chilli obierz i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej, włóż papryczkę chilli i czosnek, delikatnie podsmaż.

Wbij jajka i wymieszaj do momentu, aż się zetną.

Dodaj krewetki i podsmażaj około 10 minut.

Na końcu dodaj ryż, sos sojowy, sos rybny i cukier. Całość wymieszaj.

Dodaj drobno posiekaną kapustę i paprykę pokrojoną w paski.

Przełóż danie na talerz i posyp siekanym szczypiorkiem.

nasi goreng
Nasi goreng - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - nasi goreng

W skrócie
Kalorii w porcji
298 kcal
Wielkość
jednej porcji
230 g
Indeks glikemiczny
70

Wartości odżywcze nasi goreng

na 100g gotowej potrawy

Zamiast krewetek możesz dodać tofu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
129.64
298.17
Białko (g)
6.74
15.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
15.70
36.11
Węglowodany przyswajalne (g)
14.70
33.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
4.67
10.73
Tłuszcze nasycone (g)
1.10
2.52
Tłuszcze nienasycone (g)
3.57
8.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.42
5.56
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
2.65
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
79.19
182.15
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.43
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.70
Brak danych dla: ryż biały, krewetki.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.28
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.70
1.61
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.54
84.05
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
309.12
710.99
Potas (mg)
204.64
470.67
Wapń (mg)
41.31
95.00
Fosfor (mg)
95.75
220.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.31
53.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
1.80
Cynk (mg)
0.72
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nasi goreng 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nasi goreng

Lista alergenów dla nasi goreng przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Sos rybny
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Więcej informacji na temat nasi goreng

Nasi goreng, czyli najlepsze indonezyjskie danie to nic innego jak smażony ryż z Twoimi ulubionymi dodatkami. Może to być tofu, krewetki lub wersja z kurczakiem. Każdy dodatek sprawi, że danie będzie smaczne i dobre dla każdego.

Przepis na nasi goreng sprawdzi się idealnie jako danie główne dla całej Twojej rodziny. Możesz je przygotować i poporcjować już w kuchni lub wyłożyć na piękny półmisek do samodzielnego poczęstowania się. Danie nie dosyć, że jest pyszne, jest także niezwykle efektowne.

Do jego przygotowania będą Ci ogólnodostępne składniki takie jak: ryż, krewetki, szczypiorek, sos sojowy, sos rybny, jajka, papryka, kapusta pekińska oraz odrobina oleju rzepakowego, papryczki chilli i cukru trzcinowego.

W moim przepisie użyłam ryżu białego, lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia.

Dodatkowo zdecydowałam się na krewetki, jeśli jednak nie lubisz owoców morza postaw na drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A,D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Dokładnie jak zrobić nasi goreng opisuję nieco niżej w moim przepisie. Koniecznie rzuć okiem i przekonaj się, jak w prosty sposób możesz przygotować tradycyjne, a zarazem domowe danie kuchni indonezyjskiej. Zapewniam Cię, że jest ono niezwykle pyszne. Z całą pewnością posmakuje całej Twojej rodzinie.

Szacunkowy koszt przygotowania nasi goreng

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Krewetki
100 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
12.22
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Szczypiorek
40 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Kapusta pekińska
70 g
1 garść
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 70 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryczka chili czerwona świeża
30 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Sos rybny
10 ml
1 łyżka
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 ml
Cukier trzcinowy
10 g
1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Koszt składników
82.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na nasi goreng
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób