Kalmary

Opublikowano: 30.05.2021 r., 13:17 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalmary na drewnianej desce do krojenia, podane z kawałkami cytryny
Kalmary
Kalmary to owoce morza, które najczęściej podawane są jako przekąska, w postaci smażonych krążków. Sprawdź jak przygotować te chrupiące krążki, samodzielnie w domu.
Przygotowanie 10 min
1129 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kalmary Wykorzystaj mrożone kalmary, w postaci krążków (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Wino białe wytrawne (110 ml)
  • Olej rzepakowy do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
miska, frytkownica

Przepis na kalmary krok po kroku

W misce wymieszaj jajko z winem, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 0,5 łyżeczki papryki i mąką.

Rozgrzej olej do 180-200 C.

Kalmary zamocz w cieście i wkładaj na rozgrzany olej.

Smaż po 1-1,5 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kalmary
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,8% osób

Więcej informacji na temat kalmarów

Kalmary to owoce morza, a dokładniej mięczaki z gromady głowonogów, które zamieszkują oceany i morza. Same kalmary są dosyć niskokalorycznym produktem, o dużej zawartości białka. Mają tylko 92 kcal w 100 g i około 16 g białka. Jako potrawa kojarzone są z różnymi barami. Podawane są najczęściej jako chrupiące krążki, smażone na głębokim tłuszczu. Rzadko kto jadł je w innej wersji. Samodzielne przygotowywaniu kalmarów, także jest rzadkością. Wielu Polaków nie przepada za tymi owocami morza, co najczęściej spowodowane jest złym przygotowaniem. Dlatego wyjaśnię Ci jak zrobić kalmary, które zaskoczą znajomych i będą smaczne. W Polsce ciężko jest dostać świeże kalmary i nigdy się z nimi nie spotkałam w żadnym sklepie. Dostępne są natomiast kalmary mrożone najczęściej w wersji krążków panierowanych lub nie. W przepisie wyjaśnię jak przygotować kalmary, z tych które nie są panierowane, ale jeżeli wolisz maksymalnie ułatwić przygotowanie, to możesz skorzystać z tych gotowych krążków w panierce. Może się wydawać, że zrobienie takich gotowych kalmarów jest banalnie proste, ale to nie panierowanie jest tutaj najważniejszym etapem. Panierować możesz je z dodatkiem ulubionych przypraw. Ja używam soli, pieprzu i papryki. Przyprawy mieszamy z jajkiem i opcjonalnie białym winem. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto. Jeżeli nie jesz jaj, to możesz obtoczyć kalmary w samej mące z przyprawami. Żeby uzyskać wersję bezglutenową, użyj mąki ryżowej. W garnku/głębokiej patelni/frytkownicy rozgrzewamy dużo oleju. Krążki kalmarów zanurzamy w cieście i wkładamy partiami na rozgrzany olej. Jeżeli na raz wrzucimy dużą ilość kalmarów, obniży się temperatura oleju, a co za tym idzie, nie wyjdą takie chrupiące i ich czas smażenia się wydłuży. Najważniejszym krokiem jest smażenie, a dokładnie to jak długo smażyć kalmary. Jeżeli zbyt długo je smażysz, wyjdą twarde i gumowate, a to nie zachęca do ich jedzenia. Smażymy je około 1-1,5 minuty z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor. Podajemy je od razu po usmażeniu. Po wystygnięciu kalmary robią się gumowate, dlatego nie można przygotowywać ich przed czasem. Świetnie smakują z sosem czosnkowym.

Alergeny w kalmarach

Lista alergenów dla kalmarów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kalmary
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze kalmarów

na 100g gotowej potrawy

Kalmary możesz przygotować także w wersji bezglutenowej, czyli zamieniając mąkę pszenną na ryżową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
594.51
1129.57
Białko (g)
9.94
18.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
5.28
10.03
Węglowodany przyswajalne (g)
5.28
10.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
58.47
111.09
Tłuszcze nasycone (g)
4.64
8.82
Tłuszcze nienasycone (g)
53.83
102.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
38.00
72.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
15.83
30.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
127.28
241.83
Potas (mg)
141.01
267.92
Wapń (mg)
21.54
40.93
Żelazo (mg)
0.68
1.28
Szacunkowy indeks glikemiczny kalmarów 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kalmarów

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalmary
500 g
Wykorzystaj mrożone kalmary, w postaci krążków
21.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
42.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Wino białe wytrawne
110 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.14
Za 110 ml
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
78.00