Jak jeść ostrygi?

Jak jeść ostrygi
Jak jeść ostrygi
ikona podziel się
Opublikowano: 17.04.2023 r., 19:41 | Autor: Patrycja Czerwiak

Ostrygi to owoce morza, które cieszą się coraz większą popularnością. Ze względu na ich egzotyczny wygląd, wiele osób zastanawia się jednak jak jeść ostrygi. Oto kilka sposobów:

  1. Na surowo - ostrygi powinny być odpowiednio schłodzone i najlepiej skropione sokiem z cytryny lub ostrym sosem. Ostrygi należy podawać otwarte. By dostać się do wnętrza potrzebny jest specjalny nożyk, za pomocą którego rozdziela się dwie części muszli. Muszlę należy lekko przechylić i połknąć jej zawartość.
  2. Po obróbce termicznej - można przygotować ostrygi pieczone, smażone, gotowane lub duszone. Idealnie sprawdzają się te duszone w białym winie.

Ostrygi doskonale sprawdzają się z dodatkiem bagietki posmarowanej masłem.

Jak jeść ostrygi? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ostrygi to owoce morza, które cieszą się coraz większą popularnością. Ich walory doceniane były już w starożytności. To właśnie wtedy połów ostryg stał się niezwykle popularny, a zarazem rozpowszechniła się moda na jedzenie ich na surowo. Choć wtedy były tylko produktem serwowanym dla najbogatszych. W okresie średniowiecza ostrygi straciły jednak status luksusowego przysmaku – zajadali się nimi bowiem i bogaci, i biedni. W kolejnych wiekach stawały się tylko coraz bardziej popularne, aż w końcu znów wróciły tylko na salony. Ze względu na ich egzotyczny wygląd, wiele osób zastanawia się jednak jak jeść ostrygi. Oto kilka sposobów:

  1. Na surowo - ostrygi powinny być odpowiednio schłodzone i najlepiej skropione sokiem z cytryny lub ostrym sosem. Ostrygi należy podawać otwarte. By dostać się do wnętrza potrzebny jest specjalny nożyk, za pomocą którego rozdziela się dwie części muszli. Muszlę należy lekko przechylić i połknąć jej zawartość.
  2. Po obróbce termicznej - można przygotować ostrygi pieczone, smażone, gotowane lub duszone. Idealnie sprawdzają się te duszone w białym winie.

Ostrygi doskonale sprawdzają się z dodatkiem bagietki posmarowanej masłem.

Ostrygi to niewątpliwie pomysł na elegancką kolację. Dla wielu osób również sprawdzony sposób na zaskoczenie drugiej połówki. Najlepiej sprawdzają się te jedzone na surowo, czyli żywe. Choć dla wielu osób wydaje się to często bardzo kontrowersyjny pomysł, to jednak w takim wydaniu można najlepiej posmakować ich, a także sprawdzić strukturę. Jedzenie ostryg często uznawane jest za afrodyzjak. Wiedział o tym nawet Cassanova, który podobno zjadał ich 50 dziennie. Teraz już wiesz, że przyrządzanie ostryg nie musi być trudne, czy kłopotliwe. Dobrze jednak spróbować ich w różnym wydaniu, dzięki temu łatwiej sprawdzić, które pasują nam najbardziej. Jedząc ostrygi, warto pamiętać o jeszcze jednej, niezwykle ważnej rzeczy - należy je gryźć. Choć może się wydawać, że ze względu na strukturę i rozmiar najlepiej je po prostu połknąć, nie jest to dobre rozwiązanie. Ostrygi są produktem ciężkostrawnym, niepogryzione stają się jeszcze cięższe w trawieniu. Dlatego należy dobrze je rozgryzać.

Otwieranie ostryg jest jedną z rzeczy, która powstrzymuje wiele osób przed ich przygotowaniem. A więc jak otworzyć je prawidłowo?

Ostrygi niewątpliwie warto włączyć do swojego menu. To bardzo zdrowy produkt. Ostrygi zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów. Dzięki nim zwiększa się zdolność do utraty wagi, poprawy zdrowia serca, wzmacniania odporności oraz wspomagania gojenia się ran. Wiadomo, że są silnym afrodyzjakiem, a także zwiększają wytrzymałość kości, chroniąc przed osteoporozą. Nie zawierają zbyt dużej ilości tłuszczu oraz kalorii, za to obfitują w pełnowartościowe białko, a także w sporą ilość cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

Teraz gdy już wiesz, jak przygotować ostrygi, możesz sięgnąć po pyszne przepisy na nie w roli głównej. Jeśli potrzebujesz inspiracji na to jak je przygotować koniecznie sięgnij po przepisy na tej stronie. Dowiesz się z nich jak podawać ostrygi i jakie przyprawy najlepiej się z nimi komponują.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto