Zupa dyniowa

Opublikowano: 15.02.2022 r., 18:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa dyniowa podana w miseczce.
Zupa dyniowa
Zupa dyniowa to doskonały pomysł na pyszny, a przy okazji bardzo zdrowy posiłek. Ma mało kalorii, niski indeks glikemiczny, a do tego dostarcza sporo witamin.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 40 min
148 kcal
Kcal w porcji
411 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Por (80 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Dynia (600 g)
  • Ziemniaki późne (350 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, kumin, kolendra nasiona mielone, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupę dyniową krok po kroku

Rozgrzej olej w dużym garnku, dodaj posiekaną cebulę, por i czosnek smaż przez 2-3 minuty, aż zmiękną.

Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki, podsmaż przez 10 minut.

Całość zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut.

Zostaw do ostudzenia i zblenduj ją na gładką masę.

Zupę wymieszaj ze śmietanką i delikatnie podgrzej.

Dopraw przyprawami do smaku.

Jak oceniasz przepis na zupę dyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat zupy dyniowej

Zupa dyniowa to doskonały pomysł na pyszny, a przy okazji bardzo zdrowy posiłek. Ma mało kalorii, niski indeks glikemiczny, a do tego dostarcza sporo witamin. To świetny sposób na przemycenie do swojego menu dużej ilości pysznych warzyw. Całość jest prosta, smaczna i niezwykle tania. Do przygotowania tej zupy wystarczy tylko kilka minut. Można ją podawać również małym dzieciom.

Przepis na zupę dyniową, choć może się wydawać inaczej, jest naprawdę prosty. Dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Do jej przygotowania przyda się garnek, ale również dobry blender. Można używać zarówno tego ręcznego, jak i robota kuchennego. Można również posłużyć się gotowym musem dyniowym, który z łatwością da się kupić w większości sklepów. Dzięki temu przygotowanie zupy jest dużo łatwiejsze. Najlepiej, by zupa była zblendowana na gładki mus, dzięki temu całość jest po prostu smaczniejsza i bardziej apetycznie się prezentuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę dyniową, która będzie smaczna, a przy okazji niezbyt skomplikowana to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jej stworzenia potrzeba tylko kilku prostych produktów. Głównym jest oczywiście dynia. Spokojnie sprawdzi się dynia hokaido, czyli piżmowa. Jest ona najbardziej powszechnym gatunkiem w Polsce. Ma piękny pomarańczowy kolor i zwykle występuje w dość dużych rozmiarach. Ma delikatny, lekko słodkawy smak, który wspaniale komponuje się w większości dań. Dlatego świetnie nadaje się również do zup. W tej wersji mocno się ją przyprawia, dzięki czemu wyróżnia się naprawdę pysznym smakiem. Dynia to warzywo niezwykle niedoceniane. Nie gości na talerzach zbyt często, choć wyróżnia się naprawdę znakomitymi właściwościami. Jest nie tylko pyszna, ale również dobra dla organizmu. To wspaniałe źródło wielu cennych antyoksydantów, a także witaminy C, A i E.

Ten sprawdzony przepis to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Tak przygotowana zupa dyniowa jest po prostu najlepsza.

Alergeny w zupie dyniowej

Lista alergenów dla zupy dyniowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze zupy dyniowej

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(411g)
Energia (kcal)
36.09
148.32
Białko (g)
0.72
2.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(411g)
Węglowodany (g)
4.51
18.55
Węglowodany przyswajalne (g)
4.09
16.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(411g)
Tłuszcz (g)
1.91
7.85
Tłuszcze nasycone (g)
1.51
6.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.40
1.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.34
1.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(411g)
Witamina A (µg (mcg))
87.14
358.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.65
19.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.31
1.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.67
27.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
658.30
2705.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(411g)
Sód (mg)
181.73
746.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
129.61
532.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.91
40.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
18.37
75.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.35
26.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
1.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.12
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy dyniowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy dyniowej

Koszt składników
95.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Dynia
600 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Ziemniaki późne
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Koszt składników
95.00