Przepisy na sosy - najlepsze przepisy
-
Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym to doskonały wybór na mięsny dodatek do obiadu. Swietnie smakują jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu …
30 + 20 min łatwy 4 358 kcal -
Polędwica w sosie koperkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie …
20 + 40 min łatwy 4 300 kcal -
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym to pomysł na niezwykle szybki, ale bardzo pyszny obiad. Kawałki mięsa skąpane w łagodnym śmietanowym …
25 + 25 min łatwy 4 280 kcal -
Karkówka w sosie pomidorowym
Karkówka w sosie pomidorowym to danie, które możesz wykorzystać nie tylko na obiad z rodziną w niedziele ale także w …
20 + 40 min łatwy 6 -
Karkówka w sosie musztardowym
Przepis na karkówkę w sosie musztardowym to dobra propozycja na obiad. Jest to naprawdę prosty przepis, który nie wymaga wiele …
30 + 30 min średni 5 348 kcal
Przepisy na sosy - przepisy
-
Karkówka pieczona w sosie
Karkówka pieczona w sosie jest idealnym pomysłem na naprawdę pyszny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, …
25 + 60 min łatwy 4 424 kcal -
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczone w piekarniku gołąbki z kaszą jaglaną z mięsa mielonego są pyszne i zdrowe. To fantastyczny pomysł na coś dobrego …
35 + 80 min średni 8 222 kcal -
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam …
10 + 35 min łatwy 4 462 kcal -
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal -
Przecier z pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal -
Bitki wołowe
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny. Jest to potrawa, …
25 + 180 min łatwy 4 397 kcal
-
Schab w sosie
Schab w sosie to najlepszy przepis na fantastyczny obiad dla całej rodziny. Wspaniale wygląda i przepysznie smakuje. Schab tak przygotowany …
25 + 55 min łatwy 5 285 kcal -
Aioli
Aioli to doskonała propozycja na pyszny sos podobny do majonezu. Dodatek do wielu potraw pochodzący z Francji jest tam tradycyjnie …
10 min łatwy 10 -
Polędwica w sosie
Pyszna polędwica w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 8 221 kcal -
Sos pomidorowy do gołąbków
Sos pomidorowy do gołąbków jest wręcz obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy. Ten domowy sos jest bardzo dobry i smakuje zarówno …
15 min łatwy 8 47 kcal
-
Sos słodko kwaśny
Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej …
25 + 25 min łatwy 4 122 kcal -
Polędwica w sosie pieczarkowym
Pyszna polędwica w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 50 min łatwy 6 -
Spring rolls
Poznaj przepis na spring rolls z papieru ryżowego. Spring rolls idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie podawane z sosem. …
30 min łatwy 2 168 kcal -
Custard
Custard to przepyszny słodki sos, który jest niezwykle popularny głównie w kuchni angielskiej, jednak warto wykorzystać go również do typowo …
10 + 15 min łatwy 1 1976 kcal -
Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe to bardzo dobry pomysł na pyszny sos dla całej rodziny. Pesto może być bardzo dobrym dodatkiem do makaronu, …
10 min łatwy 2 1516 kcal -
Brown sauce
Brown sauce to nic innego ja brązowy sos, który przygotowują nasze mamy i babcie do większości tradycyjnych obiadów. Spotkać go …
20 + 60 min łatwy 5 384 kcal
-
Kurki w śmietanie
Kurki w śmietanie to szybki dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z kaszą …
10 + 20 min łatwy 8 200 kcal -
Pierś z kurczaka w sosie
Pierś z kurczaka w sosie to oryginalna forma przygotowania popularnej piersi z kurczaka. Możesz tak przyrządzić całe piersi z kurczaka …
10 + 20 min łatwy 4 413 kcal -
Słony karmel
Historia słonego karmelu sięga 1977 roku, został stworzony przez Henri’ego Le Roux’a, który był najbardziej utalentowanym, francuskim cukiernikiem. Szukając czegoś …
5 + 10 min łatwy 6 214 kcal -
Polędwica w sosie musztardowym
Polędwica w sosie musztardowym to bardzo dobry pomysł na smaczny posiłek. Soczysta polędwica w sosie może zostać upieczona w całości …
15 + 20 min łatwy 5 498 kcal
-
Placek cygański
Placek cygański to mała odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Ten placek jest nieco ostry i niezwykle sycący, ze względu na …
40 + 50 min łatwy 6 -
Pulpety w sosie pieczarkowym
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
10 + 30 min łatwy 6 308 kcal -
Poutine
Poutine to pyszne, kanadyjskie danie na obiad. Składają się na niego frytki, smaczny sos i ser mozzarella. Tak podane frytki …
30 + 30 min łatwy 6 -
Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to danie szczególnie popularne wśród młodych smakoszy. Te pyszne kulki z mięsa mielonego w delikatnym sosie …
20 + 40 min łatwy 4 217 kcal -
Chimichurri
Chimichurri to tradycyjny argentyński sos ze świeżych ziół podawany najczęściej jako dodatek na grilla do mięs lub sałatek. Przepis na …
10 min łatwy 10 107 kcal -
Żeberka w sosie
Żeberka w sosie nadają się na obiad lub wczesną kolację. Możesz je także przygotować na spotkanie ze znajomymi. Jeżeli spodziewasz …
40 + 80 min średni 5 698 kcal
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
Pomysł na karkówkę wieprzową idealny na obiad. Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą to znakomita propozycja, która jest niesamowicie …
15 + 60 min łatwy 4 219 kcal -
Pierś z indyka w sosie
Pierś z indyka w sosie to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna i soczysta pierś z indyka w sosie …
20 + 20 min łatwy 4 -
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami smakują naprawdę świetnie, a do tego mają cudowny zapach. To wszystko ze względu na dużą zawartość …
20 + 40 min łatwy 3 600 kcal -
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Polędwiczki w sosie pieczarkowym to przepyszny, bardzo sycący i pożywny posiłek, który sprawdzi się na szybki i smaczny obiad dla …
45 min średni 1 1253 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie przepisy na sosy
Często zadawane pytania
Najlepsze przepisy na sosy. Oto zbiór receptur na sosy do mięs i sałatek
Sos jest gęstym płynem składającym się z kilku składników, które nadają mu konkretnego smaku. Przepisy na sosy są po to, aby przyrządzać znakomite dodatki do dań, m.in. do mięs, serów, sałatek, ryb, ciast albo makaronów. Pyszne sosy dzielą się na wiele rodzajów, a każdy przepis na niego zawiera cenne walory nie tylko smakowe, ale i odżywcze. Poza tym sosy są szybkie i proste do przygotowania, więc każdy może bezproblemowo zrobić jeden z nich do obiadu. Jaka jest historia sosów oraz jakie są ich podstawowe rodzaje? Sprawdź najciekawsze informacje dotyczące sosów!
Przepisy na sosy – które z nich są pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu?
Krótka historia sosów, czyli gdzie powstał pierwszy przepis na sos?
Przepisy na sosy pojawiły się w wielu książkach kucharskich. Większość z nich opisuje domowe sosy jako dodatek do dań na ciepło lub na zimno, który powinien zostać przygotowany kompleksowo. Sosów nie spożywa się samodzielnie, a zawsze z różnymi potrawami. Konsystencja większości z nich jest gładka, a także płynna. Są oczywiście wyjątki od tej reguły, ale o tym pomówimy sobie w dalszej części artykułu.
Na początek warto wyjaśnić, skąd wzięła się tradycja przygotowywania sosów. Otóż łączy się ją ze starożytnymi Chinami, w których ok. V wieku p.n.e. wynaleziono sos sojowy (z przypraw pochodzących ze sfermentowanego mięsa). Dzięki fermentacji towarzyszącej tworzeniu sosów udało się przyrządzić wiele ich rodzajów, znanych i uwielbianych do dziś – m.in. ketchup, który dawniej robiono ze sfermentowanych grzybów albo… orzechów włoskich. W starożytnej Grecji uważano, że naturę produktów powinno się poprawiać, aby organizm lepiej przyswajał niektóre potrawy. Dlatego też zaczęto robić np. sosy do mięs, które miały poprawić funkcjonowanie układu trawiennego.
Między XIV a XV wiekiem sosy przestały już poprawiać smak dań, a zaczęły je po prostu doskonale uzupełniać. Najbardziej przełomowe w historii sosów okazało się wynalezienie masła. Jednak całkowita rewolucja w gastronomii nastąpiła wraz z wynalezieniem przez Francoisa de la Varenne (francuskiego szefa kuchni) zasmażki. Kucharz właśnie ją zaczął wykorzystywać bowiem jako zagęszczenie sosów.
Najważniejsze sosy bazowe do obiadu – czy znasz je wszystkie?
To Francuzi opracowali teorię sztuki kulinarnej, zatem właśnie oni jako pierwsi na świecie sklasyfikowali sosy w gastronomii. Pojęcie „sosów bazowych” wymyślił Antonin Careme, który poszerzył metodologię, za pomocą której większość sosów świata klasyfikowana jest dziś jako poszczególne odmiany pięciu podstawowych sosów bazowych. Warto dowiedzieć się, które z nich zaliczane są do tych najważniejszych.
- Beszamel – to kremowy biały sos, który tworzy się z masła, mąki oraz mleka (lub śmietany z zasmażką). Właśnie na beszamelowej bazie przyrządzić można np. sosy serowe i śmietanowe.
- Veloute – jasny sos, który jest aksamitny w smaku. Tworzy się go na bulionie z drobiu bądź ryby. Najczęściej dodaje się do veloute jajka lub śmietanę. Sos ten jest podstawą do przyrządzenia doskonale znanego nam sosu grzybowego.
- Sos pomidorowy – przyrządza się go z pomidorów, oliwy oraz cebuli. Na bazie tego sosu tworzy się sos kreolski albo prowansalski.
- Holenderski (majonezowy) – składa się z klarowanego masła i żółtek jaj, a jego konsystencja jest płynna. Właśnie z holenderskiego sosu przygotowuje się np. słynny sos dijon, który świetnie uzupełnia niektóre dania na ciepło.
- Demi-glace – to brunatny i gęsty sos, który uzyskać można dzięki zagęszczeniu bulionu z pieczonych kości. Dzięki niemu można utworzyć m.in. sos myśliwski.
Oprócz wyżej wymienionych sosów mamy też inne, które przyrządza się w różnych częściach świata, np. bolognese, piri, miętowy, rybny, winegret bądź tatarski. Ciężko wymienić dokładną ilość przepisów na sosy, ponieważ cały czas powstają nowe receptury. Z całą pewnością jest ich jednak kilkaset.
Proste przepisy na sosy domowe – które z nich będą najlepsze do obiadu?
Popularne rodzaje sosów, które warto znać!
Bazowe sosy to nie wszystkie, jakie można przygotować. Niemal każde państwo posiada przepisy na sosy, które doskonale podkreślają smaki lokalnej kuchni. Ich składy uwarunkowane są dostępnością produktów w danym kraju, a także dietą mieszkańców czy osobistymi upodobaniami. Sosy podzielić można wobec tego na sposób ich przygotowania, a także zawartość głównych składników.
- Sosy brązowe – zaliczyć można do
nich ocet słodowy, a także brytyjski sos HP.
-
Sosy emulsyjne – aksamitne sosy
typu tatarski, majonezowy bądź aioli.
-
Sosy fermentowane – m.in. słynny
sos sojowy.
-
Sosy maślane – tworzy się je
poprzez podsmażenie masła, które często łączy się z octem.
-
Sosy zielone – czyli sosy ziołowe (np.
pesto).
-
Sosy rybne – ze sfermentowanych
ryb. Te sosy najpopularniejsze są w Azji.
-
Sosy mięsne – w środku sosów
najczęściej znajdziemy pokrojone lub zmielone mięso (np. bolognese).
-
Sosy pomidorowe – powstają z
połączenia przecieru pomidorowego oraz soli lub pikantnych przypraw (np.
arrabbiata).
-
Sosy słodkie – często podaje się
je do deserów, ale i mięs (m.in. czekoladowy, waniliowy czy żurawinowy).
- Sosy pikantne – podstawą w tego typu sosach są ostre papryczki. Do sosów pikantnych zaliczamy np. tabasco.
Poza opisanymi rodzajami sosów mamy też oczywiście jogurtowe, które mogą być świetnym uzupełnieniem dań warzywnych, ale i mięsnych. Warto wspomnieć też o słynnym sosie winegret – w Polsce jadamy go głównie z sałatkami.
Ciekawostki o sosach – sprawdź, czy znasz je wszystkie!
- Meksykański sos guacamole, znany również jako salsa, przyrządza się na bazie awokado. Mieszkańcy Meksyku uwielbiają jeść ten sos z tortillą. Lubią go na tyle, że podają sos guacamole jako przystawkę przed niemal każdym głównym daniem.
- Najsłynniejszym sosem w kuchni indyjskiej jest chitney, który przyrządza się z warzyw, owoców, czosnku, musztardy, rodzynek i cebuli. Można używać go do potraw zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. W zależności, na jaką wersję się zdecyduje, przyrządzić go można w wersji pikantnej bądź łagodnej, ale i słodkiej.
- Goma-ae jest japońską przystawką podawaną z sosem sezamowym. Co ciekawe, słowo goma oznacza sezam, z kolei ae w tłumaczeniu na język polski to po prostu… sos.
- Zielony kolor pesto, które swoje korzenie ma we Włoszech, zawdzięcza bazylii. Pesto podawane jest w Italii z pieczywem, ale też jako główny składnik makaronu. Dostać można ten sos w niewielkich słoiczkach, ale też sprzedawany na wagę.
- Najsłynniejszym macedońskim sosem z papryki, bakłażanów i pomidorów wcale nie jest ajvar, jak mylnie sądzi wielu ludzi. Macedoński sos to pindżur, który w swoim składzie ma minimum 60% papryki. W przeciwieństwie do ajvaru pindżur jest swego rodzaju pastą warzywną, która jest jednak zdecydowanie łagodniejsza w smaku.