Wyróżnione przepisy na sosy
-
Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe to bardzo dobry pomysł na pyszny sos dla całej rodziny. Pesto może być bardzo dobrym dodatkiem do makaronu, …
10 min łatwy 2 -
Custard
Custard to przepyszny słodki sos, który jest niezwykle popularny głównie w kuchni angielskiej, jednak warto wykorzystać go również do typowo …
10 + 15 min łatwy 1 -
Sos serowy
Sos serowy to jeden z popularniejszych sosów, który wykorzystywany jest na ciepło. Sos ten jest bazą słynnego amerykańskiego mac&cheese, dodawany …
10 + 15 min łatwy 6 180 kcal -
Sos worcestershire
Sos worcestershire to angielski sos przygotowywany na bazie melasy, ciemnego piwa, octu winnego, octu słodowego, anchois i wielu, wielu innych …
20 + 40 min średni 20 -
Keczup z dyni
Keczup z dyni to wspaniały i niezwykle aromatyczny dodatek do dań. Ten sos na bazie dyni jest nie tylko lekkostrawny, …
5 + 30 min łatwy 2 380 kcal
Pozostałe przepisy na sosy
-
Cacyki
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
15 min łatwy 4 -
Sos cumberland
Sos cumberland to zimny sos idealny do mięs. Często podawany jest na wielkanocnym stole. Ten prosty przepis na sos cumberland …
20 + 10 min łatwy 9 -
Raita
Raita to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej. Ten pyszny, ostry dip na bazie jogurtu i ogórka będzie idealnym dodatkiem do mięsa. …
15 min łatwy 1 -
Sos tysiąca wysp
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
10 min łatwy 3 -
Dip czosnkowy
Dip czosnkowy to obowiązkowy dodatek na stołach, szczególnie podczas grillów. Jest najlepszy do mięsa, ale równie dobrze smakuje do kanapek …
5 min łatwy 1 -
Sos do spaghetti do słoików
Sos do spaghetti do słoików to doskonały pomysł na smaczny dodatek do makaronu. Pyszny sos świetnie sprawdzi się jako szybki …
20 + 60 min łatwy 5
-
Sos słodko kwaśny przepis do słoików
Sos słodko kwaśny przepis do słoików to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają naprawdę proste, ale również ciekawe dodatki. …
20 + 25 min łatwy 4 -
Sos do sałatki z tuńczykiem
Sos do sałatki z tuńczykiem to doskonały dodatek, który odmieni każdą sałatkę w danie naprawdę wyjątkowe i pełne smaku. Jest …
10 min łatwy 1 -
Sos do sałatki z musztardą
Sos do sałatki z musztardą to doskonały dodatek, który pasuje do sałatek mięsnych i tych jarskich. Jest smaczny, prosty i …
10 min łatwy 1 -
Sos czosnkowy do sałatek
Sos czosnkowy do sałatek to tradycyjny, domowy sos przygotowywany na bazie czosnku oraz jogurtu naturalnego. Stanowi on doskonały pomysł na …
10 min łatwy 1
-
Sos do sałatki gyros
Sos do sałatki gyros to doskonały pomysł na najlepszy sos sałatkowy na bazie ketchupu oraz majonezu. Przepis na sos do …
10 min łatwy 1 -
Sos do chińszczyzny
Sos do chińszczyzny to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Sos jest bardzo aromatyczny i …
10 + 15 min łatwy 4 -
Pulpa pomidorowa
Pulpa pomidorowa przygotowana na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 -
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 -
Sos do sałatki z kurczakiem
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
10 min łatwy 20 -
Sos musztardowy do sałatki
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
10 min łatwy 5 10 kcal
-
Sos satay
Sos satay to sos przygotowywany z masła orzechowego. Stanowi od dobry pomysł na dodatek do mięsa, w szczególności dobrze smakuje …
20 min łatwy 1 -
Sos do placków ziemniaczanych
Sos do placków ziemniaczanych to szybki dodatek, który na pewno wzbogaci smak tych tradycyjnych placków. Aby wykonać przepis na sos …
5 min łatwy 4 -
Sos meksykański
Domowy sos meksykański to pyszny dodatek do dań na zimno i na ciepło. Wspaniale pasuje do meksykańskich chipsów z tortilli- …
5 min łatwy 1 -
Sos angielski
Sos angielski to smaczny i tradycyjny dodatek do mięsa. Idealnie pasuje do pieczonej wołowiny. Aby wykonać przepis na sos angielski …
10 + 20 min łatwy 1
-
Sos śmietanowo ziołowy
Sos śmietanowo ziołowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do mięsa lub warzyw. Sos na bazie śmietany jest bardzo …
10 + 15 min łatwy 5 -
Demi glace
Demi glace to bardzo dobry pomysł na pyszny długo gotowany sos. Można go wykorzystywać na wiele sposobów jako dodatek do …
10 + 1440 min łatwy 1 -
Sos z jogurtu greckiego
Sos z jogurtu greckiego to doskonała opcja dla wszystkich miłośników lekkich dodatków do dań głównych, które odmienią cały posiłek. Można …
15 + 10 min łatwy 4 -
Sos do carpaccio z buraka
Sos do carpaccio z buraka jest niezwykle smaczny, a przy okazji prosty w przygotowaniu. Całość wspaniale komponuje się nie tylko …
10 min łatwy 2 210 kcal -
Biały sos do ryżu
Biały sos do ryżu to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków. Ten sos jest kremowy, pyszny, lekki i bardzo …
10 + 15 min łatwy 2 -
Sos grzybowy do gołąbków
Brakuje Ci pomysłu na szybki obiad w towarzystwie aromatycznych grzybów? Koniecznie poznaj mój przepis na sos grzybowy do gołąbków i …
20 + 20 min łatwy 2
-
Sos do pierogów ruskich
Sos do pierogów ruskich to szybkie rozwiązanie, jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić smak pierogów. Ten prosty przepis na sos do pierogów …
10 min łatwy 1 -
Majonez domowy
Majonez domowy to bardzo dobry pomysł na pyszny sos, który wykorzystać można do bardzo wielu różnych potraw. Majonez tradycyjny podaje …
5 min łatwy 10 280 kcal -
Sos z sera gorgonzola
Sos z sera gorgonzola to świetny dodatek do ciepłych dań obiadowych, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się on też do …
20 + 15 min łatwy 2 -
Pierogi Ha Cao
Pierogi Ha Cao to smaczne orientalne danie. Można podawać je jako dodatek do tradycyjnego obiadu lub w formie przekąski. Farsz …
60 + 10 min średni 5
Przepisy na sosy - doradzamy, jak przygotować wyśmienite sosy do potraw
Jak zrobić dobry sos do obiadu? To jest ważne pytanie, gdyż dobry sos stanowi niemal podstawę i ukoronowanie dań na codzienny obiad lub na imprezę. Bez pysznego sosu niemal nie wyobrażamy sobie dobrego obiadu. Dlatego też sosy podbiły kuchnie całego świata, jak indyjski sos curry, który cieszy się niesłabnącym powodzeniem na całym świecie. Poznaj rodzaje sosów, składniki do sosów oraz dowiedz się jak zrobić najpopularniejsze sosy.
Przepisy kulinarne na sosy do dań mięsnych, mącznych czy sałatek
Kiedy dodajemy sosy do potraw
Sosy dodajemy do dań obiadowych, mięsnych i wegetariańskich, jak również do sałatek. Dzięki nim dania są nie tylko smaczniejsze, lecz także że nie są suche. Większość dań na obiad, jak choćby ziemniaki czy kasze, czy niektóre rodzaje dań mięsnych, trudno jest zjeść saute. Dlatego też podajemy je z sosami.
Sos stanowi gęsty, płynny dodatek do potraw. Sosy dodajemy głównie do obiadu, czyli dań mącznych, ziemniaczanych oraz do mięsa i ryb. Ważną rolę spełniają sosy do sałatek. Ponieważ część witamin rozpuszcza się w tłuszczach, sałatki podaje się z sosami na bazie oliwy z oliwek lub olejów roślinnych. Desery także polewamy słodkimi sosami czy syropami.
Domowe sosy znane były od zarania dziejów. Pierwsze źródła historyczne na temat sosów mówią o słynnym sosie garum używanym w Starożytnym Rzymie. Nie wiemy do końca jak robiony był ten popularny i kosztowny przysmak, jednak na pewno powstawał ze sfermentowanych ryb. W Europie w średniowieczu robiono kwaśne sosy na bazie octu. Natomiast w czasach renesansu zaczęto do sosów dodawać przyprawy korzenne.
Sosy w kuchniach świata - kuchnie europejskie
Tradycje kuchenne wszystkich krajów świata zawierają różnego rodzaju przepisy kulinarne na sosy. Szczególnie bogate w sosy są tradycje kulinarne krajów europejskich i azjatyckich. W Europie północnej i środkowej jada się dużo potraw mięsnych, ziemniaczanych i mącznych. Dlatego też kuchnia czeska, polska, angielska czy austriacka oferują przepisy na gęste sosy na bazie mąki, śmietany, bulionu czy masła.
Przykładem wykorzystania sosów w tradycji kulinarnej jest kuchnia czeska, gdzie klasyczne czeskie knedliki są podawane z sosami. Czeskie tradycje kuchenne opierają się na sosie śmietanowym zrobionym na bazie sosu beszamel. Według tego klasycznego przepisu tworzy się sos grzybowy, koperkowy, chrzanowy i wiele innych. Kuchnia czeska wykorzystuje głównie sos biały zrobiony z zasmażki z przyprawami i warzywami gotowanej w mleku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńcza się go bulionem lub winem.
Szczególnie bogate w sosy są tradycje kuchenne Francji, gdzie wymyślono sos beszamel, majonez, musztardę czy też sos winegret. Sosy podaje się tam do niemal każdej potrawy. We Francji powstało też 5 sosów bazowych, na których opierają się przepisy na większość sosów.
Z Anglii pochodzi sos Cumberland zrobiony z borówki brusznicy lub czerwonych porzeczek podawany do mięsa oraz sos Worcestershire o korzennym smaku, dodawany do mięs, dań na obiad oraz do sałatki Cezar. Natomiast z USA pochodzi popularny sos pomidorowy, czyli ketchup.
W krajach bałkańskich popularnym daniem jest gulasz, czyli mięso z sosem. Bałkańskie sosy jak lutenica, ajwar, czy pindżur powstają z papryki i bakłażana. Natomiast Grecja słynie z sosu tzatziki na bazie jogurtu, ogórków i oliwy z oliwek oraz sosu tirokafteri z fety, jogurtu, oliwy i papryki ostrej i łagodnej. We Włoszech powstały najlepsze sosy do makaronu, jak sos pesto czy sos boloński. Włoskie sosy wykorzystują głównie oliwę z oliwek, pomidory i warzywa.
Sosy w kuchni azjatyckiej i południowoamerykańskiej
Sosy pełnią również ważną rolę w kuchni azjatyckiej, gdzie powstał sos sojowy, sos rybny czy też sos ostrygowy. Z tradycji azjatyckiej powstał również sos tatarski robiony z majonezu z dodatkiem warzyw. Z sosów słynie również kuchnia meksykańska, gdzie powstał pikantny sos salsa ze zmiksowanych warzyw oraz sos tabasco z papryki chili.
Szczególną pozycję na świecie zajął sos curry, pochodzący z Indii. W wielu tradycjach kuchennych pod nazwą curry kryje się potrawa z ryżem lub makaronem w tradycyjnym korzennym sosie. Danie to stało się tak popularne, że stanowi niemal narodowe danie, na przykład w Anglii. Natomiast w tradycji indyjskiej curry to po prostu gęsty sos do potraw wykonany z różnego rodzaju lokalnych przypraw. W skład sosu wchodzi kurkuma, która nadaje mu charakterystyczny, żółty kolor, jak również imbir, pieprz, kolendra i inne. Sos i danie curry mają wiele odmian.
Sos curry idealnie nadaje się do kurczaka i można go zrobić na wiele sposobów. Danie curry z sosem powstaje w wyniku duszenia kurczaka w sosie własnym z dodatkiem mieszanki przyprawowej curry. W Indiach do dań dodawano świeżo utarte przyprawy, zaś Anglicy wymyślili gotową mieszankę, aby mieć przyprawę “na zapas”. Sos curry robimy również na bazie śmietany lub oleju.
Rodzaje sosów do potraw
Sosy dzielimy na przeznaczone do obiadu czy przystawek, do sałatek i do deserów. Sosy obiadowe, wytrawne występują w formie pikantnej, łagodnej i pośredniej. Sosy dzielimy również na zimne i gorące. Sosy gorące służą do polewania dań mięsnych i mącznych, na przykład od kurczaka czy kopytek. Zaś sosy zimne najczęściej wykorzystuje się do kanapek czy do sałatek.
W restauracjach tworzy się przepisy na sosy na podstawie 5 sosów bazowych:
- sos beszamel na bazie masła, mleka i mąki,
- sos pomidorowy na bazie pomidorów, oliwy i cebuli,
- sos aksamitny na bazie bulionu i mąki,
- sos hiszpański na bazie wywaru ze smażonego mięsa,
- sos majonezowy, holenderski na bazie żółtka, oliwy i soku z cytryny.
Z tradycji wschodniej wywodzą się sosy:
- sojowy,
- rybny,
- ostrygowy.
Gotowe sosy do potraw, takie jak: majonez, ketchup, musztarda, czy też sos tatarski, przyjęły formę bardziej gęstą i najczęściej używane są jako dodatek do kanapek.
Najlepsze przepisy na klasyczne sosy
Jak łatwo zrobić pyszny sos do obiadu
Najlepsze domowe sosy do dań na obiad powstają na bazie sosu beszamel. Klasyczny domowy beszamel powstaje z roztopionego masła, do którego dodajemy mąkę, a następnie mleko. Cała tajemnica, aby uzyskać dobry sos, jest wymieszanie go na gładką masę, tak aby nie powstały grudki.
Dobre sosy powstają z połączenia jogurtu z majonezem lub z musztardą. Smak urozmaicamy przez dodanie czosnku i różnych przypraw, jak również posiekanych warzyw jak ogórek, pieczarki i inne. Dobry sos pomidorowy robimy na bazie oliwy z oliwek i masła.
Desery czy lody polewamy syropami owocowymi czy sosami na bazie cukru, mleka, śmietany czy owoców. W kuchni amerykańskiej typowym dodatkiem do naleśników jest syrop klonowy. Natomiast najsławniejszym sosem do deserów jest sos angielski czyli custard, który robi się na bazie mleka lub śmietany, cukru i wanilii.
Sosy do sałatek
Sosy do sałatek na bazie sałaty są lekkie, rzadkie i robione na bazie oliwy z oliwek i octu. Sałatki i surówki muszą być podawane z dodatkiem tłuszczu, gdyż część witamin rozpuszcza się w tłuszczach. Najbardziej znanym sosem do sałatek jest sos winegret, który stanowi także bazę do tworzenia innych sosów. Klasyczny sos winegret stanowi mieszankę octu i oliwy z oliwek, z dodatkiem soli i pieprzu.
Sałatki zrobione z warzyw gotowanych, czy też sałatki z dodatkiem mięsa, ryb, czy grzybów, najczęściej wymagają gęstych sosów majonezowych. Dobre sosy robi się z majonezu, jogurtu czy też śmietany.