Przepis na ciastka maślane krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, sitko, foremki do ciastek

Masło pokrój na małe kawałki, przesiej mąki, dodaj cukier i cukier waniliowy i wbij jajka. Całość ugnieć rękami na jednolitą masę.

Ciasto podziel na 2 części. Każdą owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego ciastka za pomocą foremek.

Ciastka poukładaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.

Ciastka maślane w kształcie serca ułożone na gazecie.
ciastka maślane
Koszt przygotowania dania
5.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
189 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Ciastka maślane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciastkach maślanych

Ciastka maślane to bardzo łatwy i smaczny deser, który sprawdzi się dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Do jego przygotowania używa się tylko kilku podstawowych składników, a efekt końcowy zachwyca wszystkich, którzy je spróbują. Mają wspaniały smak i świetnie sprawdzą się jako przekąska nawet dla najmłodszych domowników, ze względu na łagodność.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka maślane, które będą niezwykle smaczne, a przy tym bardzo chrupiące, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego niezwykle smaczne ciastka, które choć słodkie, nie są mdlące. Charakteryzują się idealnie wyważonym smakiem.

Ten przepis na dobre ciastka maślane sprawia, że nawet początkujące osoby świetnie poradzą sobie z tym wypiekiem. Całość jest niezwykle prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Ciasteczka charakteryzują się intensywną chrupkością i miękkością. Do ich przygotowania najlepsze jest ciasto kruche, dzięki czemu całość jest wspaniała, a łatwa w przygotowaniu.

Jeżeli zastanawiasz się jak się robi ciastka maślane w bardzo nieskomplikowany sposób, to ta receptura sprawdzi się idealnie. Ciastka, choć naprawdę łatwe smakują jak z najlepszej cukierni. Tak przygotowane słodkości będą idealną alternatywą dla sklepowych słodyczy, gdyż są znacznie zdrowsze. Mają zdecydowanie mniej cukru, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym mogą zmienić mąkę na wersję pełnoziarnistą.

To dobre ciastka nawet dla najmłodszych, gdyż są łagodne, kruche i nie mają zbyt dużo cukru. Osoby na diecie mogą zamienić cukier na dowolny słodzik, który zmniejszy kaloryczność całego dania.

Te ciastka są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Są wspaniałym wyborem na lekki i zdrowy deser. Choć domowej roboty wcale nie są skomplikowane, czy nudne. Przyciągają wspaniałym smakiem. Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie ich w kilkanaście minut. Ciastka są tak łatwe, że poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharze. Całość zachwyca smakiem i wspaniałą strukturą.

Wartości odżywcze ciastek maślanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(42g)
Energia (kalorie)
450.41 kcal
189.17 kcal
Białko
7.32 g
3.08 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w ciastkach maślanych

Na 100g
Na porcję
(42g)
Węglowodany
55.35 g
23.25 g
Węglowodany przyswajalne
55.06 g
23.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(42g)
Tłuszcz
23.07 g
9.69 g
Tłuszcze nasycone
15.06 g
6.33 g

Witaminy w przepisie na ciastka maślane

Na 100g
Na porcję
(42g)
Tiamina
0.38 mg
0.16 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.10 mg
Niacyna
2.58 mg
1.08 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
69.24 µg (mcg)
29.08 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciastka maślane

Na 100g
Na porcję
(42g)
Sód
11.39 mg
4.78 mg
Potas
112.22 mg
47.13 mg
Wapń
28.80 mg
12.10 mg
Fosfor
97.46 mg
40.93 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
17.28 mg
7.26 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.38 mg
1.00 mg
Cynk
0.66 mg
0.28 mg
Miedź
0.09 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek maślanych 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach maślanych

Lista alergenów dla ciastek maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciastek maślanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na ciastka maślane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób