Bubble tea

Opublikowano: 24.05.2022 r., 13:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bubble tea w różnych smakach podana w szklankach.
Bubble tea
Bubble tea to wspaniała propozycja na bezalkoholowy napój dla całej rodziny. Przygotować go można na bazie herbaty smakowej i mleka lub owocowych soków. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 20 min
423 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Tapioka w granulkach (100 g)
  • Herbata malinowa, napar bez cukru (600 ml)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (150 g)
  • Cytryna 1 średnia sztuka (100 g)
  • Miód (100 g)
  • Żelki (200 g)
  • Syrop malinowy (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, szklanki

Przepis na bubble tea krok po kroku

Tapiokę umieść w garnku, wlej wodę.

Gotuj przez 20 minut.

Tapiokę odcedź i umieść w misce.

Dodaj do niej sok z cytryny i miód.

Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Herbatę malinową zaparz wrzątkiem.

Wystudź herbatę, wlej do niej mleko skondensowane.

Kulki tapioki umieść w szklankach wlej herbatę z mlekiem i syrop malinowy.

Dodaj do herbaty żelki i wymieszaj.

Herbatę można podać także z dodatkiem kostek lodu.

Jak oceniasz przepis na bubble tea
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat bubble tea

Bubble tea to bardzo dobry pomysł na pyszny napój dla całej rodziny. Potraktować można go jako deser, jeśli dodasz do niego żelki. Najlepsza bąbelkowa herbata znana jest nam z barów w galeriach handlowych. Herbata najczęściej podawana jest z kulkami tapioki. Kuleczki tapioki nabyć możemy w sklepach ze zdrową żywnością lub w Internecie. Przepis na bubble tea jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia napoju potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbata malinowa, syrop malinowy, tapioka, miód, cytryna, mleko skondensowane, żelki owocowe.

Jak zrobić bubble tea? Tapiokę umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj przez 20 minut. Tapiokę odcedź i umieść w misce. Dodaj do niej sok z cytryny i miód. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Herbatę malinową zaparz wrzątkiem. Wystudź herbatę, wlej do niej mleko skondensowane. Kulki tapioki umieść w szklankach wlej herbatę z mlekiem i syrop malinowy. Dodaj do herbaty żelki i wymieszaj. Herbatę można podać także z dodatkiem kostek lodu.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Tapioka jest produkowana z manioku. Nie zawiera ona glutenu. Jest dobrym źródłem węglowodanów prostych. Tapioka jest lekko strawna i świetnie sprawdza się w diecie osób z problemami żołądkowymi.

Podsumowując smaczne kulki z tapioki idealnie sprawdzą się jako dodatek do słodkiego napoju. Sprawdzony przepis jest bardzo prosty. Domowe bubble tea jest dobrym pomysłem na orzeźwiający napój na lato. Herbata jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 1 dzień.

Alergeny w bubble tea

Lista alergenów dla bubble tea przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Wartości odżywcze bubble tea

na 100g gotowej potrawy

Bubble tea to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Szybko podnoszą one poziom glukozy we krwi. Idealnie sprawdzą się jako posiłek po treningowy. Herbatę podać można także jako niskokaloryczny deser.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
141.04
423.12
Białko (g)
1.07
3.22
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
33.26
99.78
Węglowodany przyswajalne (g)
32.80
98.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.38
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.05
3.14
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.71
2.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.33
1.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.29
0.86
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.14
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.98
11.95
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
20.30
60.91
Szacunkowy indeks glikemiczny bubble tea 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bubble tea

Koszt składników
54.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tapioka w granulkach
100 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Herbata malinowa, napar bez cukru
600 ml
0.40
Za 200,0 ml
Liczba opakowań 3
1.20
Za 600 ml
Mleko skondensowane (zagęszczone)
150 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
2.12
Za 150 g
Cytryna
100 g
1 średnia sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Żelki
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Syrop malinowy
30 ml
4.80
Za 420,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 30 ml
Koszt składników
54.80