Przepis na omlet krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko i sól.

Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą, by powstała spójna masa.

Na patelni rozgrzej olej i wylej masę jajeczną.

Poczekaj aż jajka się zetną i delikatnie odwróć omlet na drugą stronę.

Smaż jeszcze 3 minuty i zdejmij z patelni na talerz.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Omlet podany na eleganckim talerzu z rozmarynem i plastrami pomidora.
omlet
Koszt przygotowania dania
2.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
285 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
5

Omlet - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie

Omlet to idealny pomysł na pyszny i sycący posiłek. Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Można jeść go w wersji na słodki i na słono, dlatego jest posiłkiem bardzo uniwersalnym. Jest lekkostrawny, ale wciąż bardzo pożywny. Po jego zjedzeniu jest się sytym przez długi czas. Na pewno docenią go smakosze jajek w każdej postaci.

Ten przepis na omlet jest niezwykle prosty, dlatego poradzi z nim sobie osoba, który nigdy nie przyrządzała takiej potrawy. Jest idealną opcją na szybkie śniadanie, dla zapracowanych, gdyż można go przygotować w kilka minut.

Ten dobry omlet jajeczny jest naprawdę zdrową opcją. Robi się go tylko z dwóch składników. Jednak jeżeli chce się z niego zrobić jeszcze bardziej fit wersję wystarczy usmażyć go bez dodatku tłuszczu. W takiej wersji jest naprawdę lekki, zdrowy i niskokaloryczny. Dostarcza sporo białka i mało węglowodanów, dlatego sprawdzi się u osób, które rezygnują ze słodkich posiłków.

To pyszne danie jest najlepsze jeżeli chce się zrobić szybki posiłek, który będzie w stanie zaspokoić głód, a przy okazji jest naprawdę zdrowy. Świetnie komponuje się ze słodkimi owocami czy warzywami. W wersji bardziej ekstra można go podać z bitą śmietaną i tartą gorzką czekoladą. W takim wydaniu na pewno przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za jajkami.

Jeżeli zastanawiasz się jak się robi omlet z jajek, to ten prosty przepis odpowie na Twoje pytanie i pozwoli ci stworzyć przepyszny, puszysty placek, który zachwyca swoim delikatnym smakiem.

Najlepiej jest zrobić omlet z mlekiem, dzięki temu jest on bardziej miękki i puszysty, a tym samym po prostu lepszy.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak przygotować omlet, który będzie niezwykle łatwy, a jego smak będzie naprawdę dobry, to ta receptura będzie idealną inspiracją dla ciebie. Pozwoli ci przygotować błyskawicznie to pyszne danie. Co najlepsze wszystkie składniki, składniki zapewne masz już w swojej spiżarni, dlatego możesz wykorzystać ten przepis nawet w awaryjnych sytuacjach. To świetna recepta na genialny posiłek.

Wartości odżywcze omleta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - omlet kcal
Białko
9.56 g
13.86 g

Węglowodany w omlecie

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
1.46 g
2.12 g
Węglowodany przyswajalne
1.46 g
2.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
16.79 g
24.35 g
Tłuszcze nasycone
4.67 g
6.77 g
Tłuszcze nienasycone
12.12 g
17.58 g
Tłuszcze jednonasycone
9.74 g
14.12 g
Tłuszcze wielonasycone
2.38 g
3.46 g
Cholesterol
265.55 mg
385.05 mg

Witaminy w przepisie na omlet

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A
129.61 µg (mcg)
187.94 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.19 mg
Witamina B12
0.74 µg (mcg)
1.07 µg (mcg)
Witamina C
0.04 mg
0.06 mg
Witamina D
1.63 µg (mcg)
2.37 µg (mcg)
Witamina E
2.14 mg
3.11 mg
Retinol
129.61 µg (mcg)
187.94 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.35 mg
0.51 mg
Niacyna
0.08 mg
0.11 mg
Foliany
33.74 µg (mcg)
48.93 µg (mcg)
Beta karoten
0.58 µg (mcg)
0.84 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na omlet

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
108.52 mg
157.35 mg
Potas
128.81 mg
186.77 mg
Wapń
64.23 mg
93.13 mg
Fosfor
160.45 mg
232.65 mg
Magnez
10.84 mg
15.72 mg
Żelazo
1.30 mg
1.88 mg
Cynk
1.00 mg
1.45 mg
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie

Lista alergenów dla omleta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania omleta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
30 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na omlet
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób