Przepis na omlet krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko i sól.

Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą, by powstała spójna masa.

Na patelni rozgrzej olej i wylej masę jajeczną.

Poczekaj aż jajka się zetną i delikatnie odwróć omlet na drugą stronę.

Smaż jeszcze 3 minuty i zdejmij z patelni na talerz.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Omlet podany na eleganckim talerzu z rozmarynem i plastrami pomidora.
omlet
Koszt przygotowania dania
2.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
285 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
5

Omlet - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o omlecie

Omlet to idealny pomysł na pyszny i sycący posiłek. Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Można jeść go w wersji na słodki i na słono, dlatego jest posiłkiem bardzo uniwersalnym. Jest lekkostrawny, ale wciąż bardzo pożywny. Po jego zjedzeniu jest się sytym przez długi czas. Na pewno docenią go smakosze jajek w każdej postaci.

Ten przepis na omlet jest niezwykle prosty, dlatego poradzi z nim sobie osoba, który nigdy nie przyrządzała takiej potrawy. Jest idealną opcją na szybkie śniadanie, dla zapracowanych, gdyż można go przygotować w kilka minut.

Ten dobry omlet jajeczny jest naprawdę zdrową opcją. Robi się go tylko z dwóch składników. Jednak jeżeli chce się z niego zrobić jeszcze bardziej fit wersję wystarczy usmażyć go bez dodatku tłuszczu. W takiej wersji jest naprawdę lekki, zdrowy i niskokaloryczny. Dostarcza sporo białka i mało węglowodanów, dlatego sprawdzi się u osób, które rezygnują ze słodkich posiłków.

To pyszne danie jest najlepsze jeżeli chce się zrobić szybki posiłek, który będzie w stanie zaspokoić głód, a przy okazji jest naprawdę zdrowy. Świetnie komponuje się ze słodkimi owocami czy warzywami. W wersji bardziej ekstra można go podać z bitą śmietaną i tartą gorzką czekoladą. W takim wydaniu na pewno przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za jajkami.

Jeżeli zastanawiasz się jak się robi omlet z jajek, to ten prosty przepis odpowie na Twoje pytanie i pozwoli ci stworzyć przepyszny, puszysty placek, który zachwyca swoim delikatnym smakiem.

Najlepiej jest zrobić omlet z mlekiem, dzięki temu jest on bardziej miękki i puszysty, a tym samym po prostu lepszy.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak przygotować omlet, który będzie niezwykle łatwy, a jego smak będzie naprawdę dobry, to ta receptura będzie idealną inspiracją dla ciebie. Pozwoli ci przygotować błyskawicznie to pyszne danie. Co najlepsze wszystkie składniki, składniki zapewne masz już w swojej spiżarni, dlatego możesz wykorzystać ten przepis nawet w awaryjnych sytuacjach. To świetna recepta na genialny posiłek.

Wartości odżywcze omleta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
196.71 kcal
285.23 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
16.79 g
24.35 g
Tłuszcze nasycone
4.67 g
6.77 g
Tłuszcze nienasycone
12.12 g
17.58 g
Tłuszcze jednonasycone
9.74 g
14.12 g
Tłuszcze wielonasycone
2.38 g
3.46 g

Witaminy w przepisie na omlet

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina E
2.14 mg
3.11 mg

Składniki mineralne w przepisie na omlet

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
108.52 mg
157.35 mg
Potas
128.81 mg
186.77 mg
Wapń
64.23 mg
93.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny omleta 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie

Lista alergenów dla omleta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania omleta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
30 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na omlet
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób