Omlet
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% - 2 łyżki (30 ml)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na omlet krok po kroku
Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko i sól.
Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą, by powstała spójna masa.
Na patelni rozgrzej olej i wylej masę jajeczną.
Poczekaj aż jajka się zetną i delikatnie odwróć omlet na drugą stronę.
Smaż jeszcze 3 minuty i zdejmij z patelni na talerz.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat omleta
Omlet to idealny pomysł na pyszny i sycący posiłek. Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Można jeść go w wersji na słodki i na słono, dlatego jest posiłkiem bardzo uniwersalnym. Jest lekkostrawny, ale wciąż bardzo pożywny. Po jego zjedzeniu jest się sytym przez długi czas. Na pewno docenią go smakosze jajek w każdej postaci.
Ten przepis na omlet jest niezwykle prosty, dlatego poradzi z nim sobie osoba, który nigdy nie przyrządzała takiej potrawy. Jest idealną opcją na szybkie śniadanie, dla zapracowanych, gdyż można go przygotować w kilka minut.
Ten dobry omlet jajeczny jest naprawdę zdrową opcją. Robi się go tylko z dwóch składników. Jednak jeżeli chce się z niego zrobić jeszcze bardziej fit wersję wystarczy usmażyć go bez dodatku tłuszczu. W takiej wersji jest naprawdę lekki, zdrowy i niskokaloryczny. Dostarcza sporo białka i mało węglowodanów, dlatego sprawdzi się u osób, które rezygnują ze słodkich posiłków.
To pyszne danie jest najlepsze jeżeli chce się zrobić szybki posiłek, który będzie w stanie zaspokoić głód, a przy okazji jest naprawdę zdrowy. Świetnie komponuje się ze słodkimi owocami czy warzywami. W wersji bardziej ekstra można go podać z bitą śmietaną i tartą gorzką czekoladą. W takim wydaniu na pewno przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za jajkami.
Jeżeli zastanawiasz się jak się robi omlet z jajek, to ten prosty przepis odpowie na Twoje pytanie i pozwoli ci stworzyć przepyszny, puszysty placek, który zachwyca swoim delikatnym smakiem.
Najlepiej jest zrobić omlet z mlekiem, dzięki temu jest on bardziej miękki i puszysty, a tym samym po prostu lepszy.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak przygotować omlet, który będzie niezwykle łatwy, a jego smak będzie naprawdę dobry, to ta receptura będzie idealną inspiracją dla ciebie. Pozwoli ci przygotować błyskawicznie to pyszne danie. Co najlepsze wszystkie składniki, składniki zapewne masz już w swojej spiżarni, dlatego możesz wykorzystać ten przepis nawet w awaryjnych sytuacjach. To świetna recepta na genialny posiłek.
Alergeny w omlecie
Lista alergenów dla omleta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze omleta
Omlet to świetny pomysł na zdrowe śniadanie, warto wybrać do niego dobre dodatki: owoce, nasiona, czy warzywa.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.