Ciasto zebra

Opublikowano: 29.05.2021 r., 18:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki ciasta zebra z mlekiem
Ciasto zebra
Ciasto zebra to pyszny i bardzo łatwy wypiek, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Ma przepyszny czekoladowy smak i pięknie się prezentuje na stole.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
372 kcal
Kcal w porcji
111 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 pełne szklanki (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier trzcinowy - pół szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy - 3/4 szklanki (200 ml)
  • Oranżada biała(w płynie) - 1 szklanka (250 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 kopiaste łyżki (60 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Przepis na ciasto zebrę krok po kroku

Oddziel białka i żółtka do osobnych miseczek. Białka ubij z odrobiną soli na puszystą pianę.

Do białek dodaj cukier i nie przestawaj ubijać. Gdy cukier będzie połączony z białkami dodawaj po jednym żółtku. Dodaj odrobinę cukru waniliowego i dalej ubijaj.

Wciąż ubijając wlewaj powoli oranżadę, następnie olej. Ubij wszystko dokładnie i odstaw masę na 5 minut.

Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj łyżką.

Masę podziel na 2 równe części. Do jednej części wsyp kakao.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj naprzemiennie najpierw jedną masę, a następnie drugą.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto zebrę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta zebry

Ciasto zebra to świetny deser, który wspaniale smakuje i przepięknie wygląda. Do tego można je zrobić naprawdę bardzo łatwo. W kilka chwil powstaje ciasto, które zachwyci wszystkich swoją prostotą i niezwykle pysznym smakiem. To ciasto ozdobione jest ciemnymi, czekoladowymi paskami, które kontrastują z jasnym ciastem. Całość przypomina umaszczenie zebry, stąd nazwa tego ciasta. W smaku przypomina pyszną babkę, dlatego na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tego ciasta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zebrę, która pięknie się prezentuje i nie spędzić przy tym zbyt dużo czasu w kuchni, ten przepis na pewno ci się spodoba. To świetna inspiracja dla wszystkich osób, które kochają proste rozwiązania w kulinarnym świecie. W zaledwie kilkanaście minut może powstać ten pyszny deser.

W tym przepisie ciasto przygotowywane jest bez wody gazowanej, za to z oranżadą. Dzięki temu jest odrobinę słodsze i bardziej puszyste. To świetny sposób na urozmaicenie zwykłego ciasta. Ciasto robi się z olejem, dzięki temu powstaje znacznie szybciej i jest lżejsze. Nie trzeba też wcześniej roztapiać tłuszczu, ani długo ubijać, dlatego to świetna opcja dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szybie przepisy.

Z tej receptury dowiesz się jak upiec ciasto idealne. Z odpowiednią ilością cukru, by nie było zbyt słodkie, a wciąż pełne smaku i z pysznym aromatem. Najważniejsze jest jednak to, że ciasto wychodzi z pięknymi wzorami, które przyciągają wzrok i zmieniają ten prosty wypiek, w małe dzieło sztuki.

Najlepiej upiec je w tortownicy, dzięki temu ciasto pięknie się układa, a warstwy świetnie się prezentują na pokrojonych kawałkach. Choć przepis na zebrę jest bardzo prosty, to ciasto może stanowić świetną dekorację stołu, która wygląda bardzo efektownie.

To ciasto ucierane, które jest idealnie wilgotne i ma wspaniałą konsystencję. Jest bardzo puszyste i miękkie, a przy tym niezwykle słodkie. To bardzo łatwy przepis z którego powstaje duża blacha. Dowiesz się z niego ile piec ciasto, by było odpowiednio miękkie, a także by dobrze widoczne były wszystkie warstwy.

Alergeny w cieście zebrze

Lista alergenów dla ciasta zebry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta zebry

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ze względu na dużą ilość cukru i wysoki indeks glikemiczny nie powinno gościć zbyt często w menu. To nie będzie odpowiedni przepis dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(111g)
Energia (kcal)
335.87
372.82
Białko (g)
5.65
6.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(111g)
Węglowodany (g)
34.56
38.36
Węglowodany przyswajalne (g)
32.14
35.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.42
2.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(111g)
Tłuszcz (g)
20.44
22.68
Tłuszcze nasycone (g)
2.57
2.85
Tłuszcze nienasycone (g)
17.87
19.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.61
14.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.26
5.83
Cholesterol (mg)
72.17
80.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(111g)
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.43
Brak danych dla: oranżada biała(w płynie).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(111g)
Sód (mg)
31.98
35.49
Brak danych dla: oranżada biała(w płynie).
czytaj dalej
Potas (mg)
182.54
202.62
Brak danych dla: oranżada biała(w płynie).
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.94
48.77
Brak danych dla: oranżada biała(w płynie).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.10
3.44
Brak danych dla: oranżada biała(w płynie).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta zebry 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta zebry

Koszt składników
29.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2 pełne szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier trzcinowy
100 g
pół szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
200 ml
3/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Oranżada biała(w płynie)
250 ml
1 szklanka
4.00
Za 1250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 250 ml
Kakao 16% (proszek)
60 g
3 kopiaste łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
29.90