Przepis na sałatkę z jajkiem i brokułem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek

Brokuł i jajko ugotuj, pomidora pokrój w kosteczkę.

W międzyczasie wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

Do miseczki włóż kawałki ugotowanego brokuła, pokrojone jajko i pomidora.

Całość posyp nasionami słonecznika i polej sosem.

Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.

Sałatka z jajkiem i warzywami
Sałatka z jajkiem i brokułem
Koszt przygotowania dania
7.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
489 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
42

Sałatka z jajkiem i brokułem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Sałatce z jajkiem i brokułem

Sałatka z jajkiem i brokułem idealnie sprawdzi się na uroczystości rodzinnej lub na spotkaniu z przyjaciółmi. Jest pyszna i sycąca, a co najważniejsze bardzo zdrowa.

Co wartościowego znajduje się w sałatce?

1. Jajka, które są świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować, wówczas musimy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Jedno jajko (56 g) zawiera - 78 kcal, 7 g białka, 5.4 g tłuszczy i 0,3 g węglowodanów. Warto pamiętać o tym, że jajka zawierają lecytynę, która korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Drugim ważnym składnikiem zawartym w jajkach jest luteina, która jest barwnikiem żółtka jajka. Jest odpowiedzialna za poprawę wzroku i wykazuje działanie przeciwutleniające.

2. Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw spożywanych na świecie. Charakteryzują się tym, że są niskokaloryczne. Jeden średni pomidor (170 g) zawiera - 32 kcal. Warto pamiętać o tym, że pomidory są bogactwem witamin i składników mineralnych m.in potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Zawierają szereg związków o dobroczynnym działaniu np. likopen, który należy do karotenoidów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Warto wspomnieć, że pomidory mają szereg pozytywnych korzyści m.in na piękną i zdrową skórę.

3. Brokuły to świetne źródło wapnia, magnezu, potasu, witaminy A, C i kwasu foliowego. Warzywo jest niskokaloryczne i sycące, dzięki wysokiej zawartości błonnika. W 100 gramach znajduje się - 31 kcal, 3 g białka, 0.4 g tłuszczy, 2.7 g węglowodanów i 2.5 g błonnika pokarmowego. Brokuły mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wykazują działanie ochronne przed wieloma chorobami.

4. Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, wapnia, magnezu i potasu. W jednej łyżce pestek słonecznika (10 g) znajduje się - 58 kcal, 2.9 g białka, 4.4 g tłuszczy, 1.9 g węglowodanów i 0.6 g błonnika pokarmowego. Spożywanie nasion słonecznika wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Wartości odżywcze Sałatki z jajkiem i brokułem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(636g)
Energia (kalorie)
76.92 kcal
489.22 kcal
Białko
4.06 g
25.80 g

Węglowodany w sałatce z jajkiem i brokułem

Na 100g
Na porcję
(636g)
Węglowodany
8.00 g
50.86 g
Węglowodany przyswajalne
6.18 g
39.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.82 g
11.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(636g)
Tłuszcz
3.64 g
23.17 g
Tłuszcze nasycone
1.89 g
12.00 g
Tłuszcze nienasycone
1.76 g
11.17 g
Tłuszcze jednonasycone
1.07 g
6.80 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
4.37 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol
37.34 mg
237.47 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z jajkiem i brokułem

Na 100g
Na porcję
(636g)
Witamina A
48.13 µg (mcg)
306.08 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.90 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
39.08 mg
248.52 mg
Witamina D
0.17 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.60 mg
3.80 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
24.43 µg (mcg)
155.34 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.58 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.75 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.77 mg
4.87 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
42.60 µg (mcg)
270.93 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
265.55 µg (mcg)
1688.91 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z jajkiem i brokułem

Na 100g
Na porcję
(636g)
Sód
80.47 mg
511.80 mg
Potas
222.65 mg
1416.08 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
60.80 mg
386.71 mg
Fosfor
68.43 mg
435.18 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
19.80 mg
125.95 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
4.86 mg
Cynk
0.47 mg
2.99 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.53 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Sałatki z jajkiem i brokułem 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Sałatce z jajkiem i brokułem

Lista alergenów dla Sałatki z jajkiem i brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Cena przygotowania Sałatki z jajkiem i brokułem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
250 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Pomidor
170 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Chleb żytni razowy
35 g
4.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Masło
10 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Nasiona słonecznika
10 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Koszt składników
31.30
Jak oceniasz przepis na sałatkę z jajkiem i brokułem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97.4% osób