Sałatka z jajkiem i brokułem

Opublikowano: 19.04.2023 r., 19:43 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z jajkiem i warzywami
Sałatka z jajkiem i brokułem
Sałatka z jajkiem i brokułem to świetna propozycja na sycący i zdrowy posiłek. Idealnie sprawdzi się na uroczystości rodzinnej lub na spotkaniu z przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj przepis!
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 15 min
489 kcal
Kcal w porcji
636 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Brokuły (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Pomidor (170 g)
  • Jogurt naturalny 2% (100 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Chleb żytni razowy (35 g)
  • Masło (10 g)
  • Nasiona słonecznika (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na sałatkę z jajkiem i brokułem krok po kroku

Brokuł i jajko ugotuj, pomidora pokrój w kosteczkę.

W międzyczasie wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

Do miseczki włóż kawałki ugotowanego brokuła, pokrojone jajko i pomidora.

Całość posyp nasionami słonecznika i polej sosem.

Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z jajkiem i brokułem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z jajkiem i brokułem

Sałatka z jajkiem i brokułem idealnie sprawdzi się na uroczystości rodzinnej lub na spotkaniu z przyjaciółmi. Jest pyszna i sycąca, a co najważniejsze bardzo zdrowa.

Co wartościowego znajduje się w sałatce?

1. Jajka, które są świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować, wówczas musimy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Jedno jajko (56 g) zawiera - 78 kcal, 7 g białka, 5.4 g tłuszczy i 0,3 g węglowodanów. Warto pamiętać o tym, że jajka zawierają lecytynę, która korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Drugim ważnym składnikiem zawartym w jajkach jest luteina, która jest barwnikiem żółtka jajka. Jest odpowiedzialna za poprawę wzroku i wykazuje działanie przeciwutleniające.

2. Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw spożywanych na świecie. Charakteryzują się tym, że są niskokaloryczne. Jeden średni pomidor (170 g) zawiera - 32 kcal. Warto pamiętać o tym, że pomidory są bogactwem witamin i składników mineralnych m.in potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Zawierają szereg związków o dobroczynnym działaniu np. likopen, który należy do karotenoidów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Warto wspomnieć, że pomidory mają szereg pozytywnych korzyści m.in na piękną i zdrową skórę.

3. Brokuły to świetne źródło wapnia, magnezu, potasu, witaminy A, C i kwasu foliowego. Warzywo jest niskokaloryczne i sycące, dzięki wysokiej zawartości błonnika. W 100 gramach znajduje się - 31 kcal, 3 g białka, 0.4 g tłuszczy, 2.7 g węglowodanów i 2.5 g błonnika pokarmowego. Brokuły mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wykazują działanie ochronne przed wieloma chorobami.

4. Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, wapnia, magnezu i potasu. W jednej łyżce pestek słonecznika (10 g) znajduje się - 58 kcal, 2.9 g białka, 4.4 g tłuszczy, 1.9 g węglowodanów i 0.6 g błonnika pokarmowego. Spożywanie nasion słonecznika wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Alergeny w sałatce z jajkiem i brokułem

Lista alergenów dla Sałatki z jajkiem i brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Wartości odżywcze sałatki z jajkiem i brokułem

na 100g gotowej potrawy

Sałatkę można przygotować dzień prędzej i włożyć na noc do lodówki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(636g)
Energia (kcal)
76.92
489.22
Białko (g)
4.06
25.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(636g)
Węglowodany (g)
8.00
50.86
Węglowodany przyswajalne (g)
6.18
39.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
11.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(636g)
Tłuszcz (g)
3.64
23.17
Tłuszcze nasycone (g)
1.89
12.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.76
11.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.07
6.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
4.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.34
237.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(636g)
Witamina A (µg (mcg))
48.13
306.08
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.90
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.51
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
39.08
248.52
Witamina D (µg (mcg))
0.17
1.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
3.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.43
155.34
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.58
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.75
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.77
4.87
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.60
270.93
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
265.55
1688.91
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(636g)
Sód (mg)
80.47
511.80
Potas (mg)
222.65
1416.08
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.80
386.71
Fosfor (mg)
68.43
435.18
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.80
125.95
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
4.86
Cynk (mg)
0.47
2.99
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.53
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z jajkiem i brokułem 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z jajkiem i brokułem

Koszt składników
31.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Pomidor
170 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Chleb żytni razowy
35 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Nasiona słonecznika
10 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Koszt składników
31.30