Wyróżnione przepisy na potrawy parzone
-
Kaszanka
Kaszanka to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty …
60 + 60 min łatwy 10 94 kcal -
Herbata z imbirem
Herbata z imbirem to bardzo dobry pomysł na pyszny napój bez dodatku alkoholu. Herbatę można podać na zimno i na …
5 + 3 min łatwy 8 -
Sałatka z kuskusa
Sałatka z kuskusa to świetny pomysł na szybką sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako posiłek do pracy na zimno. Sałatkę …
20 min łatwy 5 456 kcal -
Schab z szynkowara
Pyszny schab z szynkowara to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
180 + 120 min łatwy 10 155 kcal -
Szynka z szynkowara
Szynka to wyrób garmażeryjny wykonany z mięsa wieprzowego, jednak z czasem do przygotowania szynki zaczęto wykorzystywać również inne mięsa. Pierwsze …
2900 + 180 min łatwy 15 244 kcal
Pozostałe przepisy na potrawy parzone
-
Gołąbki w kapuście włoskiej
Pyszne gołąbki w kapuście włoskiej z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
90 + 60 min łatwy 12 195 kcal -
Kotlety z kaszy kuskus
Kotlety z kaszy kuskus to wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Wegetariańskie kotlety z kaszy bez dodatku mięsa będą bardzo dobrą …
15 + 20 min łatwy 4 -
Bawarka
Bawarka to bardzo dobry pomysł na szybką herbatę z mlekiem. Napój niegdyś uznawany za receptę na laktację. Bawarka pochodzi z …
5 + 5 min łatwy 3 -
Herbatka zimowa
Herbatka zimowa to doskonały pomysł na pyszną herbatę rozgrzewającą. Smaczna herbatka z dodatkiem aromatycznych przypraw świetnie sprawdzi się w towarzystwie …
20 + 5 min łatwy 4 -
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Bruschetta to rodzaj kanapki na ciepło, jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki, koniecznie poznaj mój przepis na bruschettę z pomidorami …
20 + 10 min łatwy 2 -
Kawa po wietnamsku Ca Phe
Kawa po wietnamsku Ca Phe to świetna propozycja na słodki napój pochodzący z Wietnamu. Wietnam jest jednym z największych producentów …
7 min łatwy 1
-
Sukkot
Pyszny sukkot, czyli gołąbki po żydowsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
120 + 80 min łatwy 10 200 kcal -
Karkówka z szynkowara
Pyszna karkówka z szynkowara parzona w całości to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
30 + 180 min łatwy 1 1449 kcal -
Kiełbasa z dzika
Kiełbasa z dzika to świetny pomysł na domowej roboty wyrób wędliniarski. Kiełbasa sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub podana …
35 + 240 min średni 12 584 kcal -
Kiełbasa z sarny
Kiełbasa z sarny to wędlina dla prawdziwych smakoszy. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna, a jednocześnie bardzo wykwintna. Mięso jest w …
60 + 20 min łatwy 10 748 kcal
-
Śledzie w oleju i occie
Bardzo prosty i dobry przepis na śledzie w oleju i occie. Składa się tylko z kilku składników, a wykonanie jest …
20 min łatwy 6 747 kcal -
Śledzie korzenne w oleju
Śledzie w oleju o korzennym smaku są genialne. Korzenne aromaty kojarzą się z zimą i świetnie rozgrzewają. Idealne śledzie świąteczne …
20 min łatwy 8 663 kcal -
Kiełbasa wiejska
Kiełbasa wiejska najlepiej smakuje, gdy jest swojska. Idealnie aromatyczna i doprawiona będzie świetnym dodatkiem do pysznych dań czy kanapek. Można …
45 + 30 min łatwy 50 456 kcal -
Śledzie w śmietanie z cebulą
Śledzie z cebulką ze śmietaną to przepis, który króluje w święta. Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne danie, jakim jest …
15 min łatwy 6 381 kcal
Parzenie - opis metody, wykorzystanie, porady praktyczne
Ubijanie, odparzanie, podsmażanie to metody stosowane w kuchni. O ile jednak przygotowanie aromatycznej herbaty zna każdy, to nie każdy wie na czym polega parzenie szynki wędzonej, czy też odparzanie mięsa peklowanego. Robienie domowych wędlin staje się coraz bardziej popularne. Dlatego też warto poznać metody na przygotowanie pysznych, swojskich wędlin i mięs. Wyjaśniamy jak długo i w jakiej temperaturze należy parzyć mięso peklowane i po wędzeniu. Przedstawiamy jak wygląda przygotowanie domowych wędlin do spożycia.
Do czego służy parzenie w kuchni
Parzenie, ubijanie, wędzenie czy obsmażanie to znane metody obróbki żywności stosowane w kuchni. Niektóre wykonujemy często, jak na przykład ubijanie piany z białek, inne zaś rzadziej. Parzenie należy do tych metod, które wykonujemy różnie, w zależności od tego czego dotyczy. Parzenie herbaty czy kawy wykonujemy prawie codziennie. Natomiast parzenie mięsa lub szynek związane jest z robieniem własnoręcznych, domowych wędlin.
Parzenie stanowi końcowy etap robienia domowych wędlin. Mięso wędzone lub peklowane powinno być poddane obróbce termicznej, przede wszystkim, aby pozbyć się drobnoustrojów.
Parzenie herbaty - jak poprawnie zaparzyć herbatę i kawę
Zalanie herbaty wodą nie wystarczy, aby uzyskać naprawdę smaczny napar. Prawidłowe parzenie herbaty ma na celu uzyskanie prawdziwej głębi aromatu i smaku. Podstawowym kryterium jest jakość suszu herbaty. Warto kupować herbatę dobrej jakości. Zgodnie z podstawową zasadą bierzemy 1g suszu na 100 g wody.
Temperatura parzenia herbaty zależy od jej rodzaju. Najwyższej temperatury wymaga czarna herbata, którą zalewamy niemal wrzącą wodą. Parzenie herbaty czerwonej wymaga temperatury 90 stopni. Natomiast parzenie herbaty zielonej i białej powinno odbywać się w temperaturze około 80 - 70 stopni. Warto pamiętać, że woda musi być ugotowana, a nie podgrzana do danej temperatury. Po zagotowaniu czekamy, aż woda się ostudzi lub przelewamy ją do zimnego naczynia. Co ciekawe, znaczenie ma także temperatura kubka czy filiżanki. Jeśli wlejemy odpowiednio nagrzaną wodę do zimnego kubka, temperatura się zmieni i nie będzie już optymalna.
Bardziej skomplikowane jest, jak długo należy parzyć herbatę. Czas parzenia zależy on od gatunku herbaty, wielkości liści w suszu, właściwości herbaty i naszych upodobań. Według generalnej zasady herbatę czarną, zieloną i czerwoną parzymy 2 - 3 minuty, zaś białą oraz rooibos 5 - 7 minut. Im listki herbaty w suszu są drobniejsze, tym krócej parzymy herbatę. Czas zależy też od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Jeśli czarna lub zielona herbata ma pobudzać, parzymy krócej, jeśli zaś relaksować parzymy dłużej. Dłużej parzymy również herbatę zieloną, jeśli chcemy uzyskać określony efekt leczniczy. Dłużej parzona, zielona herbata ma nieco gorzki smak, lecz napar będzie zawierał więcej polifenoli.
Czarna herbata nadaje się do parzenia tylko jeden raz, natomiast zieloną herbatę możemy parzyć nawet 2 lub 3 razy. Niektórzy znawcy twierdzą nawet, że pierwsze parzenie zielonej herbaty należy wylać. Kolejne parzenia zawierają więcej składników zdrowotnych. Nie należy jednak trzymać parzonego suszu dłużej niż 12 godzin, gdyż mogą wytworzyć się grzyby.
Parzenie wędlin - poznaj tajniki tej metody
Parzenie peklowanego mięsa
Robienie domowych wędlin wymaga końcowego etapu jakim jest odparzanie, czyli obróbka termiczna. Parzenie wędlin i szynek ma na celu pozbycie się drobnoustrojów z mięsa. Parzymy mięso po peklowaniu i po wędzeniu. Parzenie wędlin i szynek odbywa się w wodzie.
Peklowane mięso wyjmujemy z zalewy i obwiązujemy sznurkiem. Następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą wodą, tak aby było w niej całkowicie zanurzone. Zmniejszamy ogień i parzymy, pilnując aby woda nie zaczęła wrzeć. Optymalna temperatura parzenia to około 70 - 80 stopni. Długość parzenia zależy od wielkości mięsa. Przyjmuje się, że odparzania 1 kg mięsa powinno trwać 40 - 60 minut.
W domowych warunkach parzenie możmy wykonać także w szynkowarze. Szynkowar to urządzenie w kształcie walca, które pozwoli na samodzielne przygotowanie wędlin na stół. Peklowane mięso wkładamy do specjalnej siatki, która znajduje się w szynkowarze i zamykamy szynkowar, który posiada sprężynę przyciskającą mięso. Szynkowar umieszczamy w garnku z gorącą wodą. Gotujemy około 2 godziny, dbając o to, aby temperatura w garnku nie przekroczyła 80 stopni. Następnie wyjmujemy szynkowar, odstawiamy do wystygnięcia, a potem wkładamy na 1 - 2 dni do lodówki.
Parzenie mięsa po wędzeniu
Nieco inaczej powinno odbywać się odparzanie szynki wędzonej. Mięso wędzone parzymy w wodzie w celu jego dobrego zakonserwowania i uzyskania właściwej soczystości. Po wędzeniu wkładamy mięso do garnka z wodą. W tym przypadku bardzo ważna jest temperatura, tak aby szynki wędzonej nie ugotować. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80 stopni. Najlepiej sprawdzić temperaturę mięsa w środku przy pomocy termometru kuchennego. Proces jest najbardziej skuteczny jeśli temperatura wewnątrz mięsa dochodzi do niecałych 70 stopni.
Po parzeniu mięso należy zahartować. W tym celu mięso zanurzamy na kilka minut w zimnej wodzie lub pluczemy zimną wodą. Dobrym rozwiązaniem jest odstawienie mięsa do chłodnego pomieszczenia, aby tam ostygło.