Parzenie
-
Ciasto parzone
Ciasto parzone to przepis na przygotowanie bazy pod pyszny deser, jakim są ptysie nadziewane kremami. Jest to doskonała propozycja na …
25 + 20 min łatwy 10 233 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty parzona
Surówka z czerwonej kapusty parzona to bardzo dobry pomysł na wspaniały dodatek do dań obiadowych. Surówka bardzo dobrze sprawdzi się …
10 + 3 min łatwy 5 243 kcal -
Ptysie
Ptysie to jeden z tych deserów, który jest znany i lubiany przez prawie wszystkich. Są niezwykle kruche, puszyste i wypełnione …
30 + 30 min łatwy 10 340 kcal
Pozostałe przepisy na potrawy parzone
-
Eklerki
Domowe eklerki to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla całej rodziny oraz dla gości lub znajomych. Doskonale smakują z dodatkiem …
30 + 20 min łatwy 10 322 kcal -
Profiterolka
Profiterolka to francuskie ciastka, które przygotowywane są z ciasta ptysiowego z nadzieniem z bitej śmietany lub z innymi kremami. Pyszne …
40 + 30 min łatwy 4 402 kcal -
Eklerki z budyniem
Eklerki z budyniem to doskonała alternatywa dla gotowych wyrobów cukierniczych. Eklerki kupowane przez nas w cukierni bardzo często mają dodatki …
20 + 25 min średni 9 625 kcal -
Churros
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 20 min średni 15 331 kcal -
Ciasto ptysiowe
Poznaj pomysł na pyszne ciasto ptysiowe, które zwane jest "ptysiem" i pochodzi z kuchni francuskiej. Jest to ciasto parzone, które …
20 + 25 min łatwy 10 177 kcal -
Ptysie z kremem
Ptysie to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego z dodatkiem kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany. Całość dodatkowo oprószone jest …
40 + 30 min łatwy 10 581 kcal
-
Ptysie z kruszonką
Ptysie z kruszonką to doskonała propozycja na smaczny deser. Domowe ptysie doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Sprawdzony …
60 + 25 min łatwy 10 532 kcal -
Słomka ptysiowa
Słomka ptysiowa, zwana też paluszkami ptysiowymi, to pomysł na pyszne i proste dodatki do kawy, czy herbaty. Najlepsza słomka ptysiowa …
30 + 30 min średni 10 197 kcal -
Ptysie z budyniem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 10 min łatwy 12 365 kcal -
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów jest przepyszną i bardziej nowoczesną formą tego tradycyjnego dania. Ta zupa ma wielu miłośników ze względu …
25 + 25 min łatwy 6 126 kcal -
Włoska zupa pomidorowa
Włoska zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które doczekało się wielu modyfikacji i ogarnęło cały Świat. Dzisiaj przedstawię …
20 + 40 min łatwy 6 84 kcal
-
Kiełbasa wiejska
Kiełbasa wiejska najlepiej smakuje, gdy jest swojska. Idealnie aromatyczna i doprawiona będzie świetnym dodatkiem do pysznych dań czy kanapek. Można …
45 + 30 min łatwy 50 456 kcal -
Śledzie w śmietanie z cebulą
Śledzie z cebulką ze śmietaną to przepis, który króluje w święta. Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne danie, jakim jest …
15 min łatwy 6 381 kcal -
Kawa po bawarsku
Kawa po bawarsku z dodatkiem rozpuszczonej czekolady to doskonała propozycja na napój, który możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze …
15 min łatwy 2 140 kcal -
Kiełbasa z dzika
Kiełbasa z dzika to świetny pomysł na domowej roboty wyrób wędliniarski. Kiełbasa sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub podana …
35 + 240 min średni 12 584 kcal -
Lukier na pierniki
Ten biały lukier na pierniki jest najlepszy do ozdabiania świątecznych ciasteczek. Zobacz, jak zrobić lukier na pierniki w szybki i …
15 min łatwy 1 585 kcal -
Czarna kawa z cynamonem
Najlepsza czarna kawa z cynamonem – to łatwy, sprawdzony przepis na aromatyczną kawę, dobrą nie tylko pod względem smaku, ale …
2 min łatwy 1 4 kcal
-
Herbata z imbirem
Herbata z imbirem to bardzo dobry pomysł na pyszny napój bez dodatku alkoholu. Herbatę można podać na zimno i na …
5 + 3 min łatwy 8 94 kcal -
Kawa karmelowa
Kawa karmelowa to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciastka. Łatwa kawa może zostać wykorzystana jako szybki rozgrzewający napój …
5 min łatwy 2 446 kcal -
Śledzie w oleju i occie
Bardzo prosty i dobry przepis na śledzie w oleju i occie. Składa się tylko z kilku składników, a wykonanie jest …
20 min łatwy 6 747 kcal -
Schab z szynkowara
Pyszny schab z szynkowara to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
180 + 120 min łatwy 10 155 kcal -
Karkówka z szynkowara
Pyszna karkówka z szynkowara parzona w całości to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
30 + 180 min łatwy 1 1449 kcal
-
Tiramisu na biszkopcie
Tiramisu na biszkopcie to najlepsze włoskie ciasto do kawy. Słowo "tiramisu" pochodzi z języka włoskiego, co oznacza "popraw mi humor". …
320 min średni 3 368 kcal -
Affogato
Affogato to włoski deser na bazie kawy i lodów. Jest smaczny, ciekawy i niezwykle prosty. Ma wspaniały smak, który nadaje …
15 min łatwy 1 99 kcal -
Kaszanka
Kaszanka to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty …
60 + 60 min łatwy 10 94 kcal -
Gołąbki w kapuście włoskiej
Pyszne gołąbki w kapuście włoskiej z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
90 + 60 min łatwy 12 195 kcal -
Kotlety z kaszy kuskus
Kotlety z kaszy kuskus to wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Wegetariańskie kotlety z kaszy bez dodatku mięsa będą bardzo dobrą …
15 + 20 min łatwy 4 674 kcal -
Sałatka z kuskusa
Sałatka z kuskusa to świetny pomysł na szybką sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako posiłek do pracy na zimno. Sałatkę …
20 min łatwy 5 462 kcal
-
Bawarka
Bawarka to bardzo dobry pomysł na szybką herbatę z mlekiem. Napój niegdyś uznawany za receptę na laktację. Bawarka pochodzi z …
5 + 5 min łatwy 3 -
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Bruschetta to rodzaj kanapki na ciepło, jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki, koniecznie poznaj mój przepis na bruschettę z pomidorami …
20 + 10 min łatwy 2 356 kcal -
Sukkot
Pyszny sukkot, czyli gołąbki po żydowsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
120 + 80 min łatwy 10 200 kcal -
Szynka z szynkowara
Szynka to wyrób garmażeryjny wykonany z mięsa wieprzowego, jednak z czasem do przygotowania szynki zaczęto wykorzystywać również inne mięsa. Pierwsze …
2900 + 180 min łatwy 15 244 kcal -
Śledzie korzenne w oleju
Śledzie w oleju o korzennym smaku są genialne. Korzenne aromaty kojarzą się z zimą i świetnie rozgrzewają. Idealne śledzie świąteczne …
20 min łatwy 8 663 kcal -
Ajerkoniak domowy
Ajerkoniak domowy to prosty likier, który robi się na bazie jajek. Jest smaczny, gęsty i aromatyczny, a ten prosty przepis …
25 min łatwy 22 -
Mazagran
Chcesz spróbować czegoś nowego? Mazagran to dobry pomysł na ciekawą kawę z alkoholem. Jest szybkim, łatwym i zaskakującym drinkiem alkoholowym …
5 min łatwy 1 97 kcal -
Kawa z cytryną
Zobacz jak zrobić kawę z cytryną i poznaj właściwości tego połączenia. Bóle głowy, migreny, zaparcia… Ten prosty przepis ma szerokie …
2 min łatwy 1 8 kcal -
Cappuccino
Najlepsze cappuccino z mleczną pianką jak z kawiarni w Twoim domu? To możliwe! Banalnie prosty przepis na domową kawę z …
5 min łatwy 1 62 kcal -
Kawa po koreańsku
Kawa po koreańsku, inaczej nazywana jest Dalgona Coffee, to niezwykle ciekawy i bardzo efektowny sposób na pyszną domową kawę. Pięknie …
15 min łatwy 1 -
Kawa po irlandzku
Kawa po irlandzku to coś dla prawdziwych miłośników nie tylko kawy, ale i alkoholu. Ten popularny napój łączy się z …
15 min łatwy 1 202 kcal -
Caffe latte
Caffe latte to pyszny napój na bazie kawy i mleka, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kawy w …
15 min łatwy 1 103 kcal -
Herbatka zimowa
Herbatka zimowa to doskonały pomysł na pyszną herbatę rozgrzewającą. Smaczna herbatka z dodatkiem aromatycznych przypraw świetnie sprawdzi się w towarzystwie …
20 + 5 min łatwy 4 160 kcal -
Kawa po wietnamsku Ca Phe
Kawa po wietnamsku Ca Phe to świetna propozycja na słodki napój pochodzący z Wietnamu. Wietnam jest jednym z największych producentów …
7 min łatwy 1 990 kcal -
Kiełbasa z sarny
Kiełbasa z sarny to wędlina dla prawdziwych smakoszy. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna, a jednocześnie bardzo wykwintna. Mięso jest w …
60 + 20 min łatwy 10 748 kcal
Parzenie - co to jest?
Parzenie stanowi metodę kulinarną polegającą na działaniu gorącej wody. Z parzeniem mamy do czynienia prawie codziennie, gdyż parzymy herbatę i kawę. Z parzeniem wiąże się także robienie swojskich, domowych wędlin. Stanowi ono przedostatni etap procesu, zarówno wtedy, gdy przygotowujemy mięso peklowane jak i wędzone. Po zakończonym peklowaniu mięso wkładamy do gorącej wody i parzymy na przykręconym gazie przez czas zależny od wielkości mięsa. Parzymy również mięso po wędzeniu. Proces ten sprawia, że wędzone mięso jest dobrze zakonserwowane, pozbawione drobnoustrojów oraz kruche i soczyste. W przypadku parzenia po wędzeniu bardzo ważna jest temperatura, gdyż mięso nie może się ugotować.
Często zadawane pytania
Parzenie - opis metody, wykorzystanie, porady praktyczne
Ubijanie, odparzanie, podsmażanie to metody stosowane w kuchni. O ile jednak przygotowanie aromatycznej herbaty zna każdy, to nie każdy wie na czym polega parzenie szynki wędzonej, czy też odparzanie mięsa peklowanego. Robienie domowych wędlin staje się coraz bardziej popularne. Dlatego też warto poznać metody na przygotowanie pysznych, swojskich wędlin i mięs. Wyjaśniamy jak długo i w jakiej temperaturze należy parzyć mięso peklowane i po wędzeniu. Przedstawiamy jak wygląda przygotowanie domowych wędlin do spożycia.
Do czego służy parzenie w kuchni
Parzenie, ubijanie, wędzenie czy obsmażanie to znane metody obróbki żywności stosowane w kuchni. Niektóre wykonujemy często, jak na przykład ubijanie piany z białek, inne zaś rzadziej. Parzenie należy do tych metod, które wykonujemy różnie, w zależności od tego czego dotyczy. Parzenie herbaty czy kawy wykonujemy prawie codziennie. Natomiast parzenie mięsa lub szynek związane jest z robieniem własnoręcznych, domowych wędlin.
Parzenie stanowi końcowy etap robienia domowych wędlin. Mięso wędzone lub peklowane powinno być poddane obróbce termicznej, przede wszystkim, aby pozbyć się drobnoustrojów.
Parzenie herbaty - jak poprawnie zaparzyć herbatę i kawę
Zalanie herbaty wodą nie wystarczy, aby uzyskać naprawdę smaczny napar. Prawidłowe parzenie herbaty ma na celu uzyskanie prawdziwej głębi aromatu i smaku. Podstawowym kryterium jest jakość suszu herbaty. Warto kupować herbatę dobrej jakości. Zgodnie z podstawową zasadą bierzemy 1g suszu na 100 g wody.
Temperatura parzenia herbaty zależy od jej rodzaju. Najwyższej temperatury wymaga czarna herbata, którą zalewamy niemal wrzącą wodą. Parzenie herbaty czerwonej wymaga temperatury 90 stopni. Natomiast parzenie herbaty zielonej i białej powinno odbywać się w temperaturze około 80 - 70 stopni. Warto pamiętać, że woda musi być ugotowana, a nie podgrzana do danej temperatury. Po zagotowaniu czekamy, aż woda się ostudzi lub przelewamy ją do zimnego naczynia. Co ciekawe, znaczenie ma także temperatura kubka czy filiżanki. Jeśli wlejemy odpowiednio nagrzaną wodę do zimnego kubka, temperatura się zmieni i nie będzie już optymalna.
Bardziej skomplikowane jest, jak długo należy parzyć herbatę. Czas parzenia zależy on od gatunku herbaty, wielkości liści w suszu, właściwości herbaty i naszych upodobań. Według generalnej zasady herbatę czarną, zieloną i czerwoną parzymy 2 - 3 minuty, zaś białą oraz rooibos 5 - 7 minut. Im listki herbaty w suszu są drobniejsze, tym krócej parzymy herbatę. Czas zależy też od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Jeśli czarna lub zielona herbata ma pobudzać, parzymy krócej, jeśli zaś relaksować parzymy dłużej. Dłużej parzymy również herbatę zieloną, jeśli chcemy uzyskać określony efekt leczniczy. Dłużej parzona, zielona herbata ma nieco gorzki smak, lecz napar będzie zawierał więcej polifenoli.
Czarna herbata nadaje się do parzenia tylko jeden raz, natomiast zieloną herbatę możemy parzyć nawet 2 lub 3 razy. Niektórzy znawcy twierdzą nawet, że pierwsze parzenie zielonej herbaty należy wylać. Kolejne parzenia zawierają więcej składników zdrowotnych. Nie należy jednak trzymać parzonego suszu dłużej niż 12 godzin, gdyż mogą wytworzyć się grzyby.
Parzenie wędlin - poznaj tajniki tej metody
Parzenie peklowanego mięsa
Robienie domowych wędlin wymaga końcowego etapu jakim jest odparzanie, czyli obróbka termiczna. Parzenie wędlin i szynek ma na celu pozbycie się drobnoustrojów z mięsa. Parzymy mięso po peklowaniu i po wędzeniu. Parzenie wędlin i szynek odbywa się w wodzie.
Peklowane mięso wyjmujemy z zalewy i obwiązujemy sznurkiem. Następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą wodą, tak aby było w niej całkowicie zanurzone. Zmniejszamy ogień i parzymy, pilnując aby woda nie zaczęła wrzeć. Optymalna temperatura parzenia to około 70 - 80 stopni. Długość parzenia zależy od wielkości mięsa. Przyjmuje się, że odparzania 1 kg mięsa powinno trwać 40 - 60 minut.
W domowych warunkach parzenie możmy wykonać także w szynkowarze. Szynkowar to urządzenie w kształcie walca, które pozwoli na samodzielne przygotowanie wędlin na stół. Peklowane mięso wkładamy do specjalnej siatki, która znajduje się w szynkowarze i zamykamy szynkowar, który posiada sprężynę przyciskającą mięso. Szynkowar umieszczamy w garnku z gorącą wodą. Gotujemy około 2 godziny, dbając o to, aby temperatura w garnku nie przekroczyła 80 stopni. Następnie wyjmujemy szynkowar, odstawiamy do wystygnięcia, a potem wkładamy na 1 - 2 dni do lodówki.
Parzenie mięsa po wędzeniu
Nieco inaczej powinno odbywać się odparzanie szynki wędzonej. Mięso wędzone parzymy w wodzie w celu jego dobrego zakonserwowania i uzyskania właściwej soczystości. Po wędzeniu wkładamy mięso do garnka z wodą. W tym przypadku bardzo ważna jest temperatura, tak aby szynki wędzonej nie ugotować. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80 stopni. Najlepiej sprawdzić temperaturę mięsa w środku przy pomocy termometru kuchennego. Proces jest najbardziej skuteczny jeśli temperatura wewnątrz mięsa dochodzi do niecałych 70 stopni.
Po parzeniu mięso należy zahartować. W tym celu mięso zanurzamy na kilka minut w zimnej wodzie lub pluczemy zimną wodą. Dobrym rozwiązaniem jest odstawienie mięsa do chłodnego pomieszczenia, aby tam ostygło.