Smażony kalafior

Opublikowano: 11.02.2023 r., 19:44 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażony kalafior podany z dipem czosnkowym
Smażony kalafior
Pyszny smażony kalafior idealnie sprawdzi się do obiadu lub jako odżywcza przekąska. Warto włączyć kalafior do codziennej diety, ponieważ jest bardzo wartościowy. Koniecznie wypróbuj przepis!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
165 kcal
Kcal w porcji
171 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na smażony kalafior krok po kroku

Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj go w lekko osolonej wodzie.

W międzyczasie do jednej miseczki wbij jajka i roztrzep je, a do drugiej miseczki dodaj bułkę tartą wraz z odrobiną papryki słodkiej.

Ugotowane kawałki kalafiora zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.

Na rozgrzanym oleju usmaż kalafiora z dwóch stron do momentu, aż się zarumieni.

Gotowe panierowane różyczki kalafiora połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jak oceniasz przepis na smażony kalafior
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat smażonego kalafiora

Pyszny smażony kalafior idealnie sprawdzi się do obiadu lub jako przekąska podawana np. z dipem czosnkowym. Sposób przygotowania jest naprawdę bardzo łatwy i nie wymaga zbyt wiele czasu. Kalafior jest bardzo smaczny, a przede wszystkim wartościowy. Warto więc włączyć go do codziennej diety. Dzisiejsza propozycja na przygotowanie kalafiora jest inna, ponieważ jest on panierowany. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie spożywanie go w wersji ugotowanej lub upieczonej bez panierki. Niemniej, można czasami korzystać z takich rozwiązań.

Jak zrobić smażonego kalafiora? Poznaj sprawdzony przepis! Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj go w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie do jednej miseczki wbij jajka i roztrzep je, a do drugiej miseczki dodaj bułkę tartą wraz z odrobiną papryki słodkiej. Ugotowane kawałki kalafiora zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju usmaż różyczki kalafiora z dwóch stron do momentu, aż się zarumieni. Gotowe panierowane różyczki kalafiora połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe!

Kalafior należy do rodziny kapustnych, uznawany za warzywo krzyżowe. Jest popularnym warzywem w Polsce, do której został sprowadzony z Włoch. W 100 gramach kalafiora znajduje się 27 kcal, 2.4 g białka, 0,2 g tłuszczy, 2.6 g węglowodanów i 2.4 g błonnika pokarmowego. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Kalafior zawiera m.in flawonoidy, witaminę C, E, A i beta-karoten. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą mogą śmiało go spożywać. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego zalecany jest kobietom w ciąży. Warto pamiętać o tym, że kalafior jest dobrym źródłem potasu, który jest pomocny w prawidłowej pracy całego układu sercowo-naczyniowego.

Przepis na smażonego kalafiora to dobry pomysł na odżywczą przekąskę. Kalafior jest najlepszy zaraz po usmażeniu, wtedy jest chrupiący i bardzo smaczny.

Alergeny w smażonym kalafiorze

Lista alergenów dla Smażonego kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze smażonego kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Smażony kalafior można podawać na zimno i na ciepło.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(171g)
Energia (kcal)
97.03
165.92
Białko (g)
4.43
7.57
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.17
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(171g)
Węglowodany (g)
9.06
15.50
Węglowodany przyswajalne (g)
7.26
12.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
3.08
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.82
1.41
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.89
1.53
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(171g)
Tłuszcz (g)
5.08
8.68
Tłuszcze nasycone (g)
1.17
2.00
Tłuszcze nienasycone (g)
3.91
6.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.63
4.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
2.18
Cholesterol (mg)
60.18
102.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(171g)
Witamina A (µg (mcg))
25.88
44.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
35.44
60.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.55
Witamina E (mg)
0.29
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.88
44.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.38
98.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(171g)
Sód (mg)
98.85
169.04
Potas (mg)
256.59
438.77
Wapń (mg)
38.69
66.16
Fosfor (mg)
76.51
130.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.13
27.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
1.62
Cynk (mg)
0.51
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonego kalafiora 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonego kalafiora

Koszt składników
21.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
21.80