Przepis na smażony kalafior krok po kroku
- Kalafior 500 g
- Jajko 2 szt.
- Bułka tarta 50 g
- Olej rzepakowy 20 ml
Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj go w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie do jednej miseczki wbij jajka i roztrzep je, a do drugiej miseczki dodaj bułkę tartą wraz z odrobiną papryki słodkiej.
Ugotowane kawałki kalafiora zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju usmaż kalafiora z dwóch stron do momentu, aż się zarumieni.
Gotowe panierowane różyczki kalafiora połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Smażony kalafior - cechy przepisu
Więcej o Smażonym kalafiorze
Pyszny smażony kalafior idealnie sprawdzi się do obiadu lub jako przekąska podawana np. z dipem czosnkowym. Sposób przygotowania jest naprawdę bardzo łatwy i nie wymaga zbyt wiele czasu. Kalafior jest bardzo smaczny, a przede wszystkim wartościowy. Warto więc włączyć go do codziennej diety. Dzisiejsza propozycja na przygotowanie kalafiora jest inna, ponieważ jest on panierowany. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie spożywanie go w wersji ugotowanej lub upieczonej bez panierki. Niemniej, można czasami korzystać z takich rozwiązań.
Jak zrobić smażonego kalafiora? Poznaj sprawdzony przepis! Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj go w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie do jednej miseczki wbij jajka i roztrzep je, a do drugiej miseczki dodaj bułkę tartą wraz z odrobiną papryki słodkiej. Ugotowane kawałki kalafiora zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju usmaż różyczki kalafiora z dwóch stron do momentu, aż się zarumieni. Gotowe panierowane różyczki kalafiora połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe!
Kalafior należy do rodziny kapustnych, uznawany za warzywo krzyżowe. Jest popularnym warzywem w Polsce, do której został sprowadzony z Włoch. W 100 gramach kalafiora znajduje się 27 kcal, 2.4 g białka, 0,2 g tłuszczy, 2.6 g węglowodanów i 2.4 g błonnika pokarmowego. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Kalafior zawiera m.in flawonoidy, witaminę C, E, A i beta-karoten. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą mogą śmiało go spożywać. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego zalecany jest kobietom w ciąży. Warto pamiętać o tym, że kalafior jest dobrym źródłem potasu, który jest pomocny w prawidłowej pracy całego układu sercowo-naczyniowego.
Przepis na smażonego kalafiora to dobry pomysł na odżywczą przekąskę. Kalafior jest najlepszy zaraz po usmażeniu, wtedy jest chrupiący i bardzo smaczny.
Wartości odżywcze Smażonego kalafiora
Energia i białka
(171g)
Węglowodany w smażonym kalafiorze
(171g)
Tłuszcze
(171g)
Witaminy w przepisie na smażony kalafior
(171g)
Składniki mineralne w przepisie na smażony kalafior
(171g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Smażonym kalafiorze
Lista alergenów dla Smażonego kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta