Loukoumades

Opublikowano: 27.07.2023 r., 13:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Loukoumades podane na białym talerzu.
Loukoumades
Loukoumades to pyszny, grecki deser przygotowywany ze smażonego ciasta drożdżowego nasączonego syropem miodowym. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 45 min
344 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Mleko 2% - o temperaturze pokojowej (100 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
  • Miód (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, robot kuchenny, duża miska, ściereczka, łyżka

Przepis na loukoumades krok po kroku

Do miski wsyp drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie do miski dodaj pozostałą mąkę, mleko, 100 ml wody o temperaturze pokojowej, cukier, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego).

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

W szerokim garnku rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj kulki ciasta o wielkości orzecha. Pączki smaż na średniej mocy palnika z każdej strony na złoty kolor.

W małym garnuszku podgrzej miód oraz 2 łyżki wody. Syropem lekko polej usmażone pączki.

Gotowe pączki podawaj jako deser.

Jak oceniasz przepis na loukoumades
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat loukoumades

Loukoumades to grecki deser ze smażonego ciasta drożdżowego nasączonego syropem miodowym. Greckie pączki to doskonała propozycja na deser lub domowe słodycze. Loukoumades to popularne w Grecji jedzenie uliczne, które podawane jest najczęściej z miodem, cynamonem, orzechami włoskimi lub sosem czekoladowym. Przepis na loukoumades jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować najlepsze pączki greckie potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże, mleko, mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, miód oraz sól.

A jak zrobić loukoumades? Do miski wsyp drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do miski dodaj pozostałą mąkę, mleko, 100 ml wody o temperaturze pokojowej, cukier, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W szerokim garnku rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj kulki ciasta o wielkości orzecha. Pączki smaż na średniej mocy palnika z każdej strony na złoty kolor. W małym garnuszku podgrzej miód oraz 2 łyżki wody. Syropem lekko polej usmażone pączki. Gotowe pączki podawaj jako deser.

Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk. Drożdże bogate są w biotynę, która spożywana w odpowiednio ilości sprawia, że włosy stają się sprężyste i mniej wypadają.

Podsumowując: wiesz już jak się robi najlepszy deser grecki. Małe pączki nasączone syropem z miodu świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Smaczne loukoumades można podać z równymi dodatkami. Produkty niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w loukoumades

Lista alergenów dla loukoumades przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze loukoumades

na 100g gotowej potrawy

Loukoumades to pyszne pączki. Potrawa smażona jest na głębokim tłuszczu, dlatego nie jest wskazana dla osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
688.82
344.41
Białko (g)
3.57
1.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
21.19
10.59
Węglowodany przyswajalne (g)
21.11
10.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
65.67
32.84
Tłuszcze nasycone (g)
5.04
2.52
Tłuszcze nienasycone (g)
60.63
30.31
Cholesterol (mg)
0.52
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
3.64
1.82
Potas (mg)
46.58
23.29
Wapń (mg)
12.90
6.45
Żelazo (mg)
1.31
0.65
Szacunkowy indeks glikemiczny loukoumades 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania loukoumades

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mleko 2%
100 ml
o temperaturze pokojowej
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Koszt składników
31.00