Placuszki z płatków owsianych i bananów

Opublikowano: 27.03.2021 r., 5:10 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z owsa i bananów
Placuszki z płatków owsianych i bananów
Placuszki z płatków owsianych i bananów to pomysł na dietetyczne śniadanie. Te pancakes mogą być też z mąką owsianą. Sprawdź, jak zrobić placki z płatków owsianych!
Przygotowanie 30 min
355 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Płatki owsiane - 6 łyżek (60 g)
  • Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Banan - 2 mocno dojrzałe banany (260 g)
  • Mleko 1,5% - 1 łyżka (10 ml)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, blender

Przepis na placuszki z płatków owsianych i bananów krok po kroku

Banany obierz, połam na mniejsze części i wrzuć do pojemnika.

Do bananów dodaj mleko, płatki owsiane i jajka, a następnie całość zmiksuj za pomocą blendera. Masę odstaw na chwilę, a potem jeszcze raz ją zmiksuj.

Na patelni rozgrzej olej (możesz go rozsmarować po całości za pomocą ręcznika kuchennego). Nałóż na patelnię niewielkie porcje masy.

Placuszki smaż 1-2 min z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na placuszki z płatków owsianych i bananów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat placuszków z płatków owsianych i bananów

Placuszki z płatków owsianych i bananów to bardzo szybkie danie, które jednocześnie jest też dietetyczne. Pomimo że nie ma w nich białego cukru, są bardzo słodkie. To zasługa mocno dojrzałych bananów. Najchętniej przygotowywane są na śniadanie. Te placuszki uwielbiają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Można je podawać z różnymi dodatkami, dzięki czemu codziennie mogą smakować nieco inaczej.

Jak zrobić placki z płatków owsianych? Nie jest to trudne. Tak naprawdę wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć, a później usmażyć. Warto jednak mieć na uwadze to, że placuszki z płatków owsianych bardzo szybko się przypalają, dlatego trzeba cały czas nad nimi czuwać. Zazwyczaj wystarczy je smażyć przez 1-2 min na kuchence ustawionej na średnią moc. Kiedy zauważysz charakterystyczne bąbelki, przewróć placuszek na drugą stronę. W przypadku tych placków najlepiej sprawdza się patelnia do naleśników z powłoką nieprzywierającą lub specjalna patelnia do pancakes.

Jeżeli nie masz blendera, możesz pokusić się na inny przepis, który nie wymaga takiego miksowania składników. Są to placuszki z mąką owsianą zamiast płatków owsianych. Możesz wykorzystać też mąkę jaglaną. W tym przepisie również dodaje się jajko, banany i mleko. Dodatkowo możesz dodać cynamon oraz ekstrakt (np. waniliowy, migdałowy). Zamiast oleju rzepakowego do przesmarowania patelni możesz wykorzystać np. na olej kokosowy.

Placki owsiano-bananowe nazywane są różnie. Mogą to być pancakes z owsianką, racuchy i fit naleśniki. Bez względu na nazwę, nadają się na śniadanie, deser i podwieczorek. Niektórzy robią je nawet na kolację. Placuszki owsiano-bananowe można przyrządzić też dla niespodziewanych gości, ponieważ zazwyczaj produkty potrzebne na te placki ma się w domu.

Ta szybka przekąska jest zdrowa i smaczna. Można do niej dodawać świeże owoce (np. maliny, banany, truskawki, borówki amerykańskie) lub konfiturę. Dobrze smakują polane miodem lub syropem klonowym. Dzieci bardzo chętnie zajadają je z cukrem pudrem, masłem orzechowym lub Nutellą.

Alergeny w placuszkach z płatków owsianych i bananów

Lista alergenów dla placuszków z płatków owsianych i bananów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze placuszków z płatków owsianych i bananów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
157.87
355.20
Białko (g)
5.54
12.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
22.49
50.61
Węglowodany przyswajalne (g)
19.64
44.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.85
6.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
5.63
12.66
Tłuszcze nasycone (g)
1.57
3.52
Tłuszcze nienasycone (g)
4.06
9.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.65
5.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
3.18
Cholesterol (mg)
91.04
204.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
42.13
94.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.03
11.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.16
Witamina E (mg)
0.31
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.40
90.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.52
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.36
61.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.04
33.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
36.96
83.15
Potas (mg)
292.38
657.85
Wapń (mg)
26.31
59.20
Fosfor (mg)
118.07
265.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.20
83.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
2.58
Cynk (mg)
0.90
2.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z płatków owsianych i bananów 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z płatków owsianych i bananów

Koszt składników
20.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
60 g
6 łyżek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
260 g
2 mocno dojrzałe banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.73
Za 260 g
Mleko 1,5%
10 ml
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
20.90