Przepis na placuszki z płatków owsianych i bananów krok po kroku

Składniki
  • Płatki owsiane 60 g 6 łyżek
  • Jajko 2 szt. 2 jajka rozmiar M
  • Banan 260 g 2 mocno dojrzałe banany
  • Mleko 1,5% 10 ml 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia do naleśników, blender

Banany obierz, połam na mniejsze części i wrzuć do pojemnika.

Do bananów dodaj mleko, płatki owsiane i jajka, a następnie całość zmiksuj za pomocą blendera. Masę odstaw na chwilę, a potem jeszcze raz ją zmiksuj.

Na patelni rozgrzej olej (możesz go rozsmarować po całości za pomocą ręcznika kuchennego). Nałóż na patelnię niewielkie porcje masy.

Placuszki smaż 1-2 min z każdej strony.

Placuszki z płatków owsianych i bananów znajdują się na białym talerzu. Obok leży drewniana łyżka pełna płatków owsianych oraz skorupka jajka.
Placuszki z płatków owsianych i bananów
Koszt przygotowania dania
4.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
355 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
58

Placuszki z płatków owsianych i bananów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placuszkach z płatków owsianych i bananów

Placuszki z płatków owsianych i bananów to bardzo szybkie danie, które jednocześnie jest też dietetyczne. Pomimo że nie ma w nich białego cukru, są bardzo słodkie. To zasługa mocno dojrzałych bananów. Najchętniej przygotowywane są na śniadanie. Te placuszki uwielbiają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Można je podawać z różnymi dodatkami, dzięki czemu codziennie mogą smakować nieco inaczej.

Jak zrobić placki z płatków owsianych? Nie jest to trudne. Tak naprawdę wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć, a później usmażyć. Warto jednak mieć na uwadze to, że placuszki z płatków owsianych bardzo szybko się przypalają, dlatego trzeba cały czas nad nimi czuwać. Zazwyczaj wystarczy je smażyć przez 1-2 min na kuchence ustawionej na średnią moc. Kiedy zauważysz charakterystyczne bąbelki, przewróć placuszek na drugą stronę. W przypadku tych placków najlepiej sprawdza się patelnia do naleśników z powłoką nieprzywierającą lub specjalna patelnia do pancakes.

Jeżeli nie masz blendera, możesz pokusić się na inny przepis, który nie wymaga takiego miksowania składników. Są to placuszki z mąką owsianą zamiast płatków owsianych. Możesz wykorzystać też mąkę jaglaną. W tym przepisie również dodaje się jajko, banany i mleko. Dodatkowo możesz dodać cynamon oraz ekstrakt (np. waniliowy, migdałowy). Zamiast oleju rzepakowego do przesmarowania patelni możesz wykorzystać np. na olej kokosowy.

Placki owsiano-bananowe nazywane są różnie. Mogą to być pancakes z owsianką, racuchy i fit naleśniki. Bez względu na nazwę, nadają się na śniadanie, deser i podwieczorek. Niektórzy robią je nawet na kolację. Placuszki owsiano-bananowe można przyrządzić też dla niespodziewanych gości, ponieważ zazwyczaj produkty potrzebne na te placki ma się w domu.

Ta szybka przekąska jest zdrowa i smaczna. Można do niej dodawać świeże owoce (np. maliny, banany, truskawki, borówki amerykańskie) lub konfiturę. Dobrze smakują polane miodem lub syropem klonowym. Dzieci bardzo chętnie zajadają je z cukrem pudrem, masłem orzechowym lub Nutellą.

Wartości odżywcze placuszków z płatków owsianych i bananów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (225g)
Energia (kalorie)
157.87 kcal
355.20 kcal
Białko
5.54 g
12.45 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w placuszkach z płatków owsianych i bananów

Na 100g
Na porcję (225g)
Węglowodany
22.49 g
50.61 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.64 g
44.20 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (225g)
Tłuszcz
5.63 g
12.66 g
Tłuszcze nasycone
1.57 g
3.52 g
Tłuszcze nienasycone
4.06 g
9.14 g
Tłuszcze jednonasycone
2.65 g
5.96 g
Tłuszcze wielonasycone
1.41 g
3.18 g

Witaminy w przepisie na placuszki z płatków owsianych i bananów

Na 100g
Na porcję (225g)
Witamina B6
0.27 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.52 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.36 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.36 µg (mcg)
61.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placuszki z płatków owsianych i bananów

Na 100g
Na porcję (225g)
Sód
36.96 mg
83.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
292.38 mg
657.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
26.31 mg
59.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
118.07 mg
265.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
37.20 mg
83.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.90 mg
2.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z płatków owsianych i bananów 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach z płatków owsianych i bananów

Lista alergenów dla placuszków z płatków owsianych i bananów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania placuszków z płatków owsianych i bananów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
60 g
6 łyżek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
260 g
2 mocno dojrzałe banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.73
Za 260 g
Mleko 1,5%
10 ml
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
20.90
Łączny koszt
4.28
Jak oceniasz przepis na placuszki z płatków owsianych i bananów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób