Placuszki z płatków owsianych i bananów
- Płatki owsiane - 6 łyżek (60 g)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Banan - 2 mocno dojrzałe banany (260 g)
- Mleko 1,5% - 1 łyżka (10 ml)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na placuszki z płatków owsianych i bananów krok po kroku
Banany obierz, połam na mniejsze części i wrzuć do pojemnika.
Do bananów dodaj mleko, płatki owsiane i jajka, a następnie całość zmiksuj za pomocą blendera. Masę odstaw na chwilę, a potem jeszcze raz ją zmiksuj.
Na patelni rozgrzej olej (możesz go rozsmarować po całości za pomocą ręcznika kuchennego). Nałóż na patelnię niewielkie porcje masy.
Placuszki smaż 1-2 min z każdej strony.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placuszków z płatków owsianych i bananów
Placuszki z płatków owsianych i bananów to bardzo szybkie danie, które jednocześnie jest też dietetyczne. Pomimo że nie ma w nich białego cukru, są bardzo słodkie. To zasługa mocno dojrzałych bananów. Najchętniej przygotowywane są na śniadanie. Te placuszki uwielbiają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Można je podawać z różnymi dodatkami, dzięki czemu codziennie mogą smakować nieco inaczej.
Jak zrobić placki z płatków owsianych? Nie jest to trudne. Tak naprawdę wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć, a później usmażyć. Warto jednak mieć na uwadze to, że placuszki z płatków owsianych bardzo szybko się przypalają, dlatego trzeba cały czas nad nimi czuwać. Zazwyczaj wystarczy je smażyć przez 1-2 min na kuchence ustawionej na średnią moc. Kiedy zauważysz charakterystyczne bąbelki, przewróć placuszek na drugą stronę. W przypadku tych placków najlepiej sprawdza się patelnia do naleśników z powłoką nieprzywierającą lub specjalna patelnia do pancakes.
Jeżeli nie masz blendera, możesz pokusić się na inny przepis, który nie wymaga takiego miksowania składników. Są to placuszki z mąką owsianą zamiast płatków owsianych. Możesz wykorzystać też mąkę jaglaną. W tym przepisie również dodaje się jajko, banany i mleko. Dodatkowo możesz dodać cynamon oraz ekstrakt (np. waniliowy, migdałowy). Zamiast oleju rzepakowego do przesmarowania patelni możesz wykorzystać np. na olej kokosowy.
Placki owsiano-bananowe nazywane są różnie. Mogą to być pancakes z owsianką, racuchy i fit naleśniki. Bez względu na nazwę, nadają się na śniadanie, deser i podwieczorek. Niektórzy robią je nawet na kolację. Placuszki owsiano-bananowe można przyrządzić też dla niespodziewanych gości, ponieważ zazwyczaj produkty potrzebne na te placki ma się w domu.
Ta szybka przekąska jest zdrowa i smaczna. Można do niej dodawać świeże owoce (np. maliny, banany, truskawki, borówki amerykańskie) lub konfiturę. Dobrze smakują polane miodem lub syropem klonowym. Dzieci bardzo chętnie zajadają je z cukrem pudrem, masłem orzechowym lub Nutellą.
Alergeny w placuszkach z płatków owsianych i bananów
Lista alergenów dla placuszków z płatków owsianych i bananów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze placuszków z płatków owsianych i bananów
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.