Ciasto z galaretką i kremem
- Biszkopty (120 g)
- Mleko 3,2% (600 ml)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło - 1 kostka, w temperaturze pokojowej (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (600 g)
- Cukier puder - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Żelatyna - 1 płaska łyzka (10 g)
- Galaretka - truskawkowa (150 g)
- Truskawki (350 g)
Przepis na ciasto z galaretką i kremem krok po kroku
Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Dno formy do pieczenia wyłóż warstwą biszkoptów.
400 ml mleka zagotuj w garnku z dodatkiem cukru oraz cukru waniliowego.
W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy i żółtka.
Następnie mieszaninę wlej powoli do gotującego się mleka i cały czas mieszaj masę (powstanie gęsty budyń).
Budyń odstaw do przestudzenia.
Masło miksuj przez około 3 minuty i następnie stopniowo dodawaj przestudzony budyń, ciągle miksując masę.
Gotowy krem budyniowy wyłóż na biszkopty, przykryj drugą warstwą biszkoptów i włóż do lodówki.
W tym czasie żelatynę rozpuść w 60 ml wrzącej wody i pozostaw do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę miksuj na sztywną masę i stopniowo dodaj cukier puder, ciągle miksując masę.
Do masy śmietanowej wlej niewielkim strumieniem przestudzoną żelatynę i miksuj masę.
Masę przełóż na wierzch drugiej warstwy biszkoptów, a na wierzchu masy ułóż umyte i oczyszczone truskawki. Ciasto wstaw do lodówki.
Galaretki rozpuść w 700 ml wrzątku i pozostaw do przestudzenia.
Galaretki o półpłynnej konsystencji wylej na wierzch ciasta i pozostaw do stężenia.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na noc.
Więcej informacji na temat ciasta z galaretką i kremem
Ciasto z galaretką i kremem doskonały pomysł na smaczne ciasto, które można podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto z galaretką i kremem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: biszkopty, mleko, cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, żółtko jaja, masło, śmietanka 30%, cukier puder, żelatyna, galaretka truskawkowa oraz truskawki. Poza sezonem dojrzewania truskawek do przygotowania ciasta możesz wykorzystać inne owoce.
Jak zrobić ciasto z galaretką i kremem? Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy do pieczenia wyłóż warstwą biszkoptów. 400 ml mleka zagotuj w garnku z dodatkiem cukru oraz cukru waniliowego. W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy i żółtka. Następnie mieszaninę wlej powoli do gotującego się mleka i cały czas mieszaj masę (powstanie gęsty budyń). Budyń odstaw do przestudzenia. Masło miksuj przez około 3 minuty i następnie stopniowo dodawaj przestudzony budyń, ciągle miksując masę. Gotowy krem budyniowy wyłóż na biszkopty, przykryj drugą warstwą biszkoptów i włóż do lodówki. W tym czasie żelatynę rozpuść w 60 ml wrzącej wody i pozostaw do przestudzenia. Śmietanę kremówkę miksuj na sztywną masę i stopniowo dodaj cukier puder, ciągle miksując masę. Do masy śmietanowej wlej niewielkim strumieniem przestudzoną żelatynę i miksuj masę. Masę przełóż na wierzch drugiej warstwy biszkoptów, a na wierzchu masy ułóż umyte i oczyszczone truskawki. Ciasto wstaw do lodówki. Galaretki rozpuść w 700 ml wrzątku i pozostaw do przestudzenia. Galaretki o półpłynnej konsystencji wylej na wierzch ciasta i pozostaw do stężenia. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na noc.
Podsumowując pyszne ciasto z galaretką oraz kremem to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Do przygotowania ciasta można wykorzystać również placek biszkoptowy. Ciasto jest dobre do spożycia po kilku godzinach, gdy ciasto dobrze stężeje.
Alergeny w cieście z galaretką i kremem
Lista alergenów dla ciasta z galaretką i kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta z galaretką i kremem
Ciasto z galaretką i kremem śmietankowym to doskonała propozycja na deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.