Ciasto z kremem

ciasto z kremem

Masa kremowa najczęściej bywa używana do tortów, jako wilgotna warstwa oraz jako sposób dekoracji tortów. Kremy cukiernicze robi się najczęściej na bazie mleka, jajek, cukru i tłuszczu. Do niektórych kremów dodaje się również mąkę. Ciężkie i tłuste kremy znajdują zastosowanie głównie w wypieku tortów. Kremy sprawdzają się w ciastach typu przekładaniec z kilkoma warstwami ciasta, kremu czy też galaretki. Dobry, tłusty krem jest dość trudno zrobić w domu, gdyż wymaga on pewnego doświadczenia i pracy. Dlatego też, pyszne, lekkie i łatwe kremy do domowych ciast i placków robimy na bazie budyniu, miękkich serków lub bitej śmietany. Krem budyniowy jest dość gęsty i nadaje się na spodnią warstwę, którą układamy na cieście kruchym lub biszkoptowym. Natomiast lekkie kremy na bazie serka mascarpone lub śmietany służą do wykańczania ciast i kładzie się je na warstwie budyniowej.

Ciasto z kremem - polecane przepisy

Ciasto z kremem - pozostałe przepisy

Ciasto z kremem - zbiór przepisów na ciasta z kremem i innymi masami

Ciasta z kremem pysznie rozpływają się w ustach. Krem nie tylko nadaje ciastu wilgotność i wspaniały smak, lecz także pozwala na dekorację ciasta oraz tworzenie pięknie wyglądających, kolorowych ciast warstwowych, które świetnie prezentują się na stole. Kremy układamy na wierzchu ciasta lub robimy przy ich pomocy różne przekładańce. O ile ciężkie i tłuste kremy cukiernicze są dość trudne do zrobienia, w domu możemy pokusić się o wykonanie łatwych i szybkich kremów na bazie budyniu, serka mascarpone czy bitej śmietany. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na szybkie, proste i łatwe do zrobienia kremu i podajemy garść przepisów na pyszne ciasta z dodatkiem kremu.

Jak zrobić pyszne ciasto z kremem

Ciasto z kremem - najpopularniejsze rodzaje

Dobre ciasta z kremem nie należą do najłatwiejszych do zrobienia. Dlatego też w polskich tradycji kulinarnej występują głównie torty z kremem, które zamawia się na specjalne okazje. Krem pozwala nie tylko urozmaicić placek smakowo, lecz także umożliwia fantazyjne dekoracje. Krem stanowi nieodłączny składnik tortów, które składają się z warstw ciasta i kremu. Dobre ciasta z kremem są dość trudne do upieczenia, dlatego też najczęściej zadowalamy się ciastkami z kremem lub torcikami kupionymi w cukierniach. Do najpopularniejszych należą torciki W-Z, karpatki, napoleonki, kremówki i wiele innych.

Jednak proste i szybkie ciasto z kremem możemy również przygotować w domu. Do najpopularniejszych i łatwych do zrobienia należą kremy budyniowe i serowe oraz bita śmietana. Kremy tego rodzaju mają wiele zalet. Przede wszystkim są łatwe do zrobienia i zwykle dobrze wychodzą. Nie ma niebezpieczeństwa przypalenia. Ponadto z budyniu czy serka mascarpone możemy robić lekkie kremy, które w odróżnieniu od ciężkich kremów tłustych, są mniej kaloryczne i mniej sycące. Lekkie kremy pozwalają dłużej bawić się na przyjęciu, gdyż rzadziej powodują ciężkość i przejedzenie.

Ciasto z kremem zawiera zazwyczaj kilka warstw na podstawie z ciasta biszkoptowego, kruchego lub półkruchego. Ciasto przekładamy warstwami kremu lub galaretki. Zarówno krem jak i galaretkę uzupełniamy owocami. W zależności od ilości warstw, możemy upiec jeden placek i przekroić go w poprzek na warstwy, lub upiec 2 lub 3 osobne placki. Na niższe warstwy układamy ciężkie i gęste kremy, jak kremy serowe, budyń lub kremy maślane, natomiast na wierzchu ciasta może znaleźć się lekka masa z bitej śmietany.

Najpopularniejsze ciasta kremowe:

  • karpatka,
  • napoleonka,
  • kremówka,
  • przekładaniec,
  • stefanka,
  • torty z kremem,
  • ciasta z budyniem.

Warto pamiętać, że ciasta z kremem, podobnie jak ciasta z owocami, nie nadają się do długiego przechowywania. Dlatego też ciasto przygotowujemy krótko przed imprezą i staramy się wszystko jak najszybciej zjeść.

Krem do ciasta - rodzaje i smaki

Krem do ciasta najczęściej przygotowuje się na bazie napowietrzonego tłuszczu, mleka, cukru i żółtek. Krem tego rodzaju przygotowujemy poprzez gotowanie lub podgrzewanie, a także przez ubijanie na puszystą masę. Nie jest to łatwe zadanie, gdyż krem może się zwarzyć, przypalić, zaś masa kremowa może wyjść za gęsta lub za rzadka. Innym rodzajem kremu jest bita śmietana z dodatkiem cukru pudru. Natomiast łatwe i szybkie kremy do ciast robimy na bazie budyniu lub sera.

W cukiernictwie występują różne rodzaje kremów, które najczęściej stosuje się do dekoracji tortów. Są to kremy:

  • grzane kremy na bazie jajek ubitych z cukrem i podgrzanych, do których dodaje się masło lub margarynę i ubija aż do uzyskania puszystej masy. W ten sposób robi się kremy kakaowe, kawowe lub waniliowe.
  • kremy zaparzane bezowe wykonana z ubitych białek z dodatkiem syropu cukrowego i tłuszczu. Kremy bezowe stosuje się głównie do dekoracji tortów.
  • kremy gotowane robi się przez wymieszanie i zagotowanie mleka, jajek, cukru i mąki. W ten sposób powstają kremy śmietankowe, owocowe i półtłuste z dodatkiem masła. Kremy tego rodzaju stosuje się głównie do kremówek, napoleonek czy bebeczek z kremem.
  • kremy robione na zimno, czyli krem szwedzki z cukru i tłuszczu oraz bita śmietana.

Kremy cukiernicze tego rodzaju są dość trudne do wykonania w domu i wymagają sporego doświadczenia. Dlatego też dobre i proste domowe ciasta robimy przy użyciu masy kremowej.

Rodzaje masy kremowej do ciasta:

  • bita śmietana,
  • masa budyniowa,
  • masa serowa.

Najlepszy przepis na ciasto z kremem

Przepis na krem do ciasta

Przepisy na pyszne i szybkie masy kremowe, które można z łatwością wykonać w domu, zwykle bazują na budyniu lub serku. Najczęściej stosuje się miękki i puszysty serek mascarpone lub serek homogenizowany.

Proste i łatwe masy kremowe robimy na bazie budyniu. Budyń wlewamy do gorącego mleka i mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Jeśli chcemy, aby masa budyniowa była bardziej tłusta, po ostudzeniu miksujemy masę z miękkim masłem.

Ciekawy i łatwy do wykonania krem zrobimy także z namoczonych sucharków. Namoczone i zblendowane sucharki dodajemy do gorącego mleka z cukrem i gotujemy. Do wystudzonej masy dodajemy zblendowane miękkie masło, zaś całość blendujemy do czasu powstania puszystej masy. Tego rodzaju krem świetnie sprawdzi się do przekładania dwóch warstw ciasta biszkoptowego.

Lżejszy krem możemy zrobić z serka mascarpone, do którego dodajemy cukier i śmietanę. Całość miksujemy na puszystą masę. Dla urozmaicenia smaku, do serka możemy dodać różne dodatki, jak wiórki kokosowe, kakao, orzechy, rodzynki itp.

Dodatek toffi, kakao, czekolady lub kawy pozwoli uzyskać ciekawe i smaczne nadzienie kremowe o smaku kakaowym lub kawowym i pięknym brązowym kolorze. Do biszkoptowego spodu dodajemy kakao, aby zabarwić ciasto na czekoladowy kolor i uzyskujemy pyszny torcik kawowy lub czekoladowy.

Klasyczne ciasta z kremem

Klasycznym ciastem z kremem w kuchni polskiej jest karpatka. Wbrew pozorom nie jest to ciasto trudne. Jego wykonanie wymaga jednak odrobiny wprawy. Jako spód i wierzch ciasta posłuży placek ucierany. Ciasto dzielimy na dwie części i osobno pieczemy. Przygotowujemy masę budyniową jako nadzienie. Na ostudzony spód wykładamy masę i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.

Podobnym, tradycyjnym ciastem jest napoleonka, w niektórych regionach zwana kremówką. Pierwowzorem tego ciasta był francuski deser z ciasta francuskiego przekładamy dżemem. Nie wiemy do dziś skąd się wzięła nazwa “Napoleonka”. Może pochodzi od Napoleona Bonaparte lub od Neapolu, gdzie podawano francuski deser. Możliwe, że nazwa pochodzi od warszawskiej cukierni Napoleonka, która działała w okresie międzywojennym i serwowała podobne ciastka.

Domową kremówkę robimy na cieście francuskim, które pieczemy najpierw. Cała trudność polega na wykonaniu masy kremowej. Możemy tu zastosować różne masy kremowe. Przykładem może być masa budyniowa do karpatki. Innym pomysłem jest krem zrobiony z mleka, śmietany, cukru, żółtek, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz masła. Prostym pomysłem jest także masa śmietanowa wykonana na bazie bitej śmietany utwardzonej żelatyną. Po wykonaniu masy kremowej układamy masę na warstwie upieczonego ciasta francuskiego, następnie całość przykrywamy drugą warstwą ciasta francuskiego, zaś całość schładzamy w lodówce.

Przepis na pyszne i proste ciasto kremowe łatwe do zrobienia

Aby zrobić proste, łatwe i szybkie ciasto z kremem, możemy wykorzystać placek z ciasta kruchego lub biszkoptowego. Jeśli chcemy uzyskać pyszne, wilgotne ciasto, placek możemy nasączyć ponczem alkoholowym lub na bazie soku z cytryny. Na wystudzony placek nakładamy krem budyniowy, a następnie dodajemy kolejną warstwę z kremu serowego na bazie serka mascarpone. Wierzch ciasta możemy posypać uprażonymi pestkami ze słonecznika lub płatkami migdałowymi.

Krem budyniowy pozwala wspaniale urozmaicić ciasto kruche lub biszkoptowe z owocami. Wiosną możemy wykorzystać sezon na truskawki i rabarbar, aby zrobić pyszny placek z nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym. Na spód z ciasta kruchego, półkruchego lub biszkoptowego układamy warstwę marmolady z rabarbaru i truskawek. Na wierzchu układamy warstwę kremu budyniowego. Inny pomysł stanowi wyłożenie kremu budyniowego na spód z ciasta, zaś na wierzchu ułożenie nadzienia owocowego. Całość dekorujemy kruszonką.

Krem budyniowy pozwala na różnego rodzaju przekładańce. Przykładem będzie ciasto “wiśniowa fantazja”, które składa się ze spodu z ciasta biszkoptowego i kilku warstw kremu i galaretki. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Na spodzie układamy gotowy krem budyniowy. Następną warstwę stanowi galaretka z owocami. Dobrym pomysłem są wiśnie, truskawki, maliny czy brzoskwinie. Wierzchnią warstwę stanowi ciasto biszkoptowe. Całość wykańczamy polewą czekoladową.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto