Ciasto z kremem
-
Ciasto wz
Wuzetka jest ciastem kuchni polskiej. W jej skład wchodzi kakaowy biszkopt, dżem, masa śmietanowa oraz polewa czekoladowa. Te pyszne ciasto …
30 + 30 min średni 20 403 kcal -
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia. …
30 min łatwy 10 339 kcal -
3 bit na krakersach
3 bit na krakersach jest wspaniałym deserem, który pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju …
30 min łatwy 10 620 kcal
Ciasto z kremem - przepisy
-
Ciasto a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia
Ekspresowe, mega uproszczone ciasto przypominające tiramisu z dodatkowym kajmakiem. Składa się tylko z sześciu składników i robi się bardzo szybko. …
20 min łatwy 14 576 kcal -
Ciasto krówka
Jak zrobić ciasto krówkę? Może nie jest to bardzo prosty przepis, bo dla kogoś niewprawionego w pieczeniu ciast może sprawić …
55 + 230 min średni 15 494 kcal -
Ciasto napoleonka
Pyszne ciasto napoleonka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
90 + 60 min łatwy 12 408 kcal -
Ciasto karpatka
Ciasto karpatka to jedno z moich ulubionych ciast, mimo że nie jest ono zbyt dietetyczne. Dla mnie hitem jest słonawe …
40 + 20 min łatwy 12 303 kcal -
Ciasto rafaello na biszkopcie
Pomysł na pyszne, szybkie i łatwe ciasto rafaello na biszkopcie, czyli fantastyczny, bardzo kokosowy deser. Coś dla każdego fana kokosu …
30 + 35 min łatwy 12 687 kcal -
Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem
Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem wspaniale sprawdzi się jako pyszny deser na co dzień, ale także na wszelkiego rodzaju …
20 + 30 min łatwy 10 667 kcal
-
Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Pyszne ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, …
90 + 60 min łatwy 15 452 kcal -
Ciasto kinder bueno
Pyszne, łatwe, domowe ciasto bez pieczenia z czekoladą, nutellą i orzechami to coś wspaniałego. Ciasto kinder bueno to dobry i …
45 min łatwy 16 595 kcal -
Chatka baby jagi
Kojarzysz takie ciasto w kształcie trójkąta? Chatka Baby Jagi z serkami homogenizowanymi i dżemem to dobry przepis na ciasto bez …
30 min średni 12 494 kcal -
Ciasto ambasador
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
120 + 45 min łatwy 18 406 kcal -
Ciasto zielony mech
Połączenie słodkiego, delikatnego kremu ze szpinakiem? Dlaczego nie, poznaj mój przepis na ciasto zielony mech i przekonaj się jak pyszne …
30 + 40 min łatwy 15 261 kcal
-
Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasto czekoladowe z kremem to sprawdzony przepis na słodki deser, świetnie sprawdzający się podczas rodzinnych spotkań. Krem do ciasta na …
15 + 50 min łatwy 10 811 kcal -
Ciasto filadelfia
Pyszne ciasto filadelfia z krakersami bez pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
15 + 60 min łatwy 15 396 kcal -
Ciasto fale dunaju
Dzisiaj przedstawię Ci niezwykle widowiskowe i pyszne ciasto fale dunaju. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznym wzorkom, które powstają podczas przygotowywania i …
30 + 40 min średni 15 297 kcal -
Ciasto marysieńka
Ciasto marysieńka to wypiek, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest smaczny, prosty, a przy tym niezwykle ciekawy. Do jego stworzenia …
30 + 45 min łatwy 10 510 kcal -
Ciasto popapraniec
Ciasto popapraniec to jeden z tych wypieków, obok których ciężko jest przejść obojętnie. To ciasto słodkie, smaczne i niezwykle ciekawe. …
45 + 45 min łatwy 10 353 kcal -
Tort kawowy
Tort kawowy to doskonały pomysł na wspaniały deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Masa kawowa do tortu może być …
30 + 40 min łatwy 10 625 kcal
-
Góra lodowa bez pieczenia
Góra lodowa bez pieczenia to pyszne ciasto o imponującym wyglądzie, a naprawdę prostym wykonaniu. Całość zabiera tylko kilka chwil. Jego …
30 min łatwy 10 935 kcal -
Ciasto jajko sadzone
Ciasto jajko sadzone to doskonała propozycja na ciasto bez pieczenia. Do przygotowania ciasta wykorzystamy herbatniki, jednak możesz zrobić je na …
60 min łatwy 10 533 kcal -
Ciasto kubanka
Ciasto kubanka jest znakomitym pomysłem na pyszne ciasto z kremem czekoladowym oraz śmietankowym, przełamane kwaśnym smakiem dżemu. To prosty przepis …
45 + 30 min łatwy 18 455 kcal -
Ciasto minotaur
Ciasto minotaur to prosty przepis na szybkie i pyszne ciasto z kremem. Sprawdź dobry pomysł na bardzo smaczny i szybki …
30 + 20 min łatwy 10 551 kcal -
Ciasto cycki murzynki
Ciasto cycki murzynki to niezwykłe połączenie biszkoptu z dżemem i masą budyniową, do jego przygotowania potrzebne będą Ci takie składniki …
60 + 30 min łatwy 12 349 kcal
-
Ciasto krówkowe
Ekspresowe, łatwe i pyszne ciasto krówkowe jest idealne na deser z masą krówkową. To sprawdzony przepis, który z pewnością Cię …
30 min łatwy 16 522 kcal -
Wafle z kajmakiem
Wafle z kajmakiem to świetna opcja na szybki i łatwy deser. Są smaczne, proste, ale naprawdę słodkie. Do ich przygotowania …
20 min łatwy 10 283 kcal -
Piernik przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten …
30 + 60 min średni 3 359 kcal -
Ciasto z bananami bez pieczenia
Ciasto z bananami bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako deser na zimno. Ogromną zaletą jest to, że przygotowanie takiego słodkiego …
15 + 180 min łatwy 15 403 kcal -
Tarta z porzeczkami
Dobra, idealnie słodka, z ogromną ilością kremu – taka jest ta tarta z czerwonymi porzeczkami oraz z czarnymi porzeczkami. Po …
30 + 30 min łatwy 6 840 kcal -
Babeczki oreo
Babeczki oreo to ostatni hit wypieków. Pyszne, puszyste, lekkie i czekoladowe babeczki z delikatnym i kremowym kremem z dodatkiem pokruszonych …
25 + 20 min łatwy 14 329 kcal
-
Ciasto z borówkami i galaretką
Ciemny biszkopt, masa z mascarpone i bitej śmietany z czekoladą, borówki i galaretka – pyszne połączenie w jednym cieście. Poznaj …
25 + 25 min łatwy 12 630 kcal -
Tartaletki z kremem
Tartaletki z kremem to świetny pomysł na pyszne ciasto kruche z owocami. Kruchy spód można dowolnie nadziewać różnymi kremami. Ciasto …
20 + 30 min łatwy 10 1021 kcal -
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną to rewelacyjny pomysł na pyszny deser lub ciasto okolicznościowe. Jest nie tylko smaczny, …
40 + 120 min średni 0 -
Tort schwarzwaldzki
Tort schwarzwaldzki to czekoladowy tort wiśniowy. Tort świetnie sprawdzi się jako pyszny deser, który można podać z dodatkiem kawy lub …
60 + 40 min łatwy 10 731 kcal -
Rurki z kremem
Rurki z kremem to doskonały pomysł na pyszny słodki dodatek do kawy i herbaty z kremem budyniowym. Przepis na domowe …
20 + 20 min średni 10 305 kcal -
Sernik gotowany
Pyszny sernik gotowany to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
15 + 30 min łatwy 15 336 kcal -
3 bit bez pieczenia
3 bit bez pieczenia to świetny pomysł na pyszny deser przygotowany bez użycia piekarnika. Z kilku prostych składników uzyskacie niezwykle …
40 min łatwy 24 -
Ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe to świetny pomysł na szybkie i tanie ciasto na niedzielę. Z poniższego przepisu możecie wykonać blaty do tortów …
15 + 25 min łatwy 12 117 kcal -
Ciasto ze słonecznikiem
Pyszne ciasto ze słonecznikiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
30 + 60 min łatwy 15 525 kcal -
Ciasto ptasie mleczko
Pyszne, delikatne i puszyste ciasto, przełożone czekoladowymi warstwami z aksamitnym, słodkim kremem? Idealny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub …
60 min średni 10 94 kcal -
Kremówka papieska
Kremówka papieska to jedno z tych ciast, których nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest smaczne, bardzo delikatne, a przy okazji niezwykle …
15 + 25 min łatwy 10 619 kcal -
Tort kokosowy
Pyszny tort kokosowy z serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 40 min łatwy 12 516 kcal -
Babeczki z kremem
Babeczki z kremem to pyszny pomysł na deser dla dzieci i dla dorosłych do kawy. Są niezwykle smaczne, wyglądają pięknie, …
30 + 25 min łatwy 12 356 kcal -
Ptysie z kremem
Ptysie to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego z dodatkiem kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany. Całość dodatkowo oprószone jest …
40 + 30 min łatwy 10 581 kcal -
Ciasto miodowe
Ciasto miodowe to jeden z tych wypieków, który przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych placków. Ze względu na słodki smak ciężko …
45 + 45 min łatwy 10 1093 kcal -
Ciasto prince polo
Ciasto prince polo to naprawdę niezwykły wypiek. Jego bazą jest pyszny czekoladowy biszkopt, a przekłada się go wspaniałym słodkim kremem. …
30 + 45 min łatwy 10 611 kcal -
Napoleonka bez pieczenia
Napoleonka bez pieczenia to doskonały wybór dla wszystkich miłośników ciekawych i prostych ciast. Na pewno zachwyci miłośników tradycyjnych polskich wypieków. …
20 + 10 min łatwy 10 274 kcal -
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
Pyszne ciasto bez pieczenia na biszkoptach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser na zimno, …
60 + 15 min łatwy 15 287 kcal -
Miodownik z orzechami
Pyszny miodownik z orzechami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 20 min łatwy 15 634 kcal -
Ptysie z kruszonką
Ptysie z kruszonką to doskonała propozycja na smaczny deser. Domowe ptysie doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Sprawdzony …
60 + 25 min łatwy 10 532 kcal -
Ciasto z kremem budyniowym
Ciasto z kremem budyniowym to świetna propozycja na pyszne ciasto na deser po niedzielnym obiedzie. Ciasto jest dobre jako słodki …
20 + 50 min łatwy 15 464 kcal -
Ciasto knoppers
Ciasto knoppers to idealny pomysł na domowe ciasto, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Zamiast kupować gotowe ciasta, warto postawić …
60 min łatwy 15 344 kcal -
Ciasto ze śmietaną
Pyszne w smaku i szybkie w przygotowaniu ciasto pełne delikatnego kremu na kruchym spodzie to idealna propozycja na deser dla …
30 + 60 min łatwy 15 311 kcal -
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
Znasz prosty przepis na ciasto z chałwą? Jeśli nie, zobacz jak zrobić ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia. Bardzo …
30 min łatwy 10 408 kcal
Ciasto z kremem - co to jest?
Masa kremowa najczęściej bywa używana do tortów, jako wilgotna warstwa oraz jako sposób dekoracji tortów. Kremy cukiernicze robi się najczęściej na bazie mleka, jajek, cukru i tłuszczu. Do niektórych kremów dodaje się również mąkę. Ciężkie i tłuste kremy znajdują zastosowanie głównie w wypieku tortów. Kremy sprawdzają się w ciastach typu przekładaniec z kilkoma warstwami ciasta, kremu czy też galaretki. Dobry, tłusty krem jest dość trudno zrobić w domu, gdyż wymaga on pewnego doświadczenia i pracy. Dlatego też, pyszne, lekkie i łatwe kremy do domowych ciast i placków robimy na bazie budyniu, miękkich serków lub bitej śmietany. Krem budyniowy jest dość gęsty i nadaje się na spodnią warstwę, którą układamy na cieście kruchym lub biszkoptowym. Natomiast lekkie kremy na bazie serka mascarpone lub śmietany służą do wykańczania ciast i kładzie się je na warstwie budyniowej.
Często zadawane pytania
Ciasto z kremem - zbiór przepisów na ciasta z kremem i innymi masami
Ciasta z kremem pysznie rozpływają się w ustach. Krem nie tylko nadaje ciastu wilgotność i wspaniały smak, lecz także pozwala na dekorację ciasta oraz tworzenie pięknie wyglądających, kolorowych ciast warstwowych, które świetnie prezentują się na stole. Kremy układamy na wierzchu ciasta lub robimy przy ich pomocy różne przekładańce. O ile ciężkie i tłuste kremy cukiernicze są dość trudne do zrobienia, w domu możemy pokusić się o wykonanie łatwych i szybkich kremów na bazie budyniu, serka mascarpone czy bitej śmietany. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na szybkie, proste i łatwe do zrobienia kremu i podajemy garść przepisów na pyszne ciasta z dodatkiem kremu.
Jak zrobić pyszne ciasto z kremem
Ciasto z kremem - najpopularniejsze rodzaje
Dobre ciasta z kremem nie należą do najłatwiejszych do zrobienia. Dlatego też w polskich tradycji kulinarnej występują głównie torty z kremem, które zamawia się na specjalne okazje. Krem pozwala nie tylko urozmaicić placek smakowo, lecz także umożliwia fantazyjne dekoracje. Krem stanowi nieodłączny składnik tortów, które składają się z warstw ciasta i kremu. Dobre ciasta z kremem są dość trudne do upieczenia, dlatego też najczęściej zadowalamy się ciastkami z kremem lub torcikami kupionymi w cukierniach. Do najpopularniejszych należą torciki W-Z, karpatki, napoleonki, kremówki i wiele innych.
Jednak proste i szybkie ciasto z kremem możemy również przygotować w domu. Do najpopularniejszych i łatwych do zrobienia należą kremy budyniowe i serowe oraz bita śmietana. Kremy tego rodzaju mają wiele zalet. Przede wszystkim są łatwe do zrobienia i zwykle dobrze wychodzą. Nie ma niebezpieczeństwa przypalenia. Ponadto z budyniu czy serka mascarpone możemy robić lekkie kremy, które w odróżnieniu od ciężkich kremów tłustych, są mniej kaloryczne i mniej sycące. Lekkie kremy pozwalają dłużej bawić się na przyjęciu, gdyż rzadziej powodują ciężkość i przejedzenie.
Ciasto z kremem zawiera zazwyczaj kilka warstw na podstawie z ciasta biszkoptowego, kruchego lub półkruchego. Ciasto przekładamy warstwami kremu lub galaretki. Zarówno krem jak i galaretkę uzupełniamy owocami. W zależności od ilości warstw, możemy upiec jeden placek i przekroić go w poprzek na warstwy, lub upiec 2 lub 3 osobne placki. Na niższe warstwy układamy ciężkie i gęste kremy, jak kremy serowe, budyń lub kremy maślane, natomiast na wierzchu ciasta może znaleźć się lekka masa z bitej śmietany.
Najpopularniejsze ciasta kremowe:
- karpatka,
- napoleonka,
- kremówka,
- przekładaniec,
- stefanka,
- torty z kremem,
- ciasta z budyniem.
Warto pamiętać, że ciasta z kremem, podobnie jak ciasta z owocami, nie nadają się do długiego przechowywania. Dlatego też ciasto przygotowujemy krótko przed imprezą i staramy się wszystko jak najszybciej zjeść.
Krem do ciasta - rodzaje i smaki
Krem do ciasta najczęściej przygotowuje się na bazie napowietrzonego tłuszczu, mleka, cukru i żółtek. Krem tego rodzaju przygotowujemy poprzez gotowanie lub podgrzewanie, a także przez ubijanie na puszystą masę. Nie jest to łatwe zadanie, gdyż krem może się zwarzyć, przypalić, zaś masa kremowa może wyjść za gęsta lub za rzadka. Innym rodzajem kremu jest bita śmietana z dodatkiem cukru pudru. Natomiast łatwe i szybkie kremy do ciast robimy na bazie budyniu lub sera.
W cukiernictwie występują różne rodzaje kremów, które najczęściej stosuje się do dekoracji tortów. Są to kremy:
- grzane kremy na bazie jajek ubitych z cukrem i podgrzanych, do których dodaje się masło lub margarynę i ubija aż do uzyskania puszystej masy. W ten sposób robi się kremy kakaowe, kawowe lub waniliowe.
- kremy zaparzane bezowe wykonana z ubitych białek z dodatkiem syropu cukrowego i tłuszczu. Kremy bezowe stosuje się głównie do dekoracji tortów.
- kremy gotowane robi się przez wymieszanie i zagotowanie mleka, jajek, cukru i mąki. W ten sposób powstają kremy śmietankowe, owocowe i półtłuste z dodatkiem masła. Kremy tego rodzaju stosuje się głównie do kremówek, napoleonek czy bebeczek z kremem.
- kremy robione na zimno, czyli krem szwedzki z cukru i tłuszczu oraz bita śmietana.
Kremy cukiernicze tego rodzaju są dość trudne do wykonania w domu i wymagają sporego doświadczenia. Dlatego też dobre i proste domowe ciasta robimy przy użyciu masy kremowej.
Rodzaje masy kremowej do ciasta:
- bita śmietana,
- masa budyniowa,
- masa serowa.
Najlepszy przepis na ciasto z kremem
Przepis na krem do ciasta
Przepisy na pyszne i szybkie masy kremowe, które można z łatwością wykonać w domu, zwykle bazują na budyniu lub serku. Najczęściej stosuje się miękki i puszysty serek mascarpone lub serek homogenizowany.
Proste i łatwe masy kremowe robimy na bazie budyniu. Budyń wlewamy do gorącego mleka i mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Jeśli chcemy, aby masa budyniowa była bardziej tłusta, po ostudzeniu miksujemy masę z miękkim masłem.
Ciekawy i łatwy do wykonania krem zrobimy także z namoczonych sucharków. Namoczone i zblendowane sucharki dodajemy do gorącego mleka z cukrem i gotujemy. Do wystudzonej masy dodajemy zblendowane miękkie masło, zaś całość blendujemy do czasu powstania puszystej masy. Tego rodzaju krem świetnie sprawdzi się do przekładania dwóch warstw ciasta biszkoptowego.
Lżejszy krem możemy zrobić z serka mascarpone, do którego dodajemy cukier i śmietanę. Całość miksujemy na puszystą masę. Dla urozmaicenia smaku, do serka możemy dodać różne dodatki, jak wiórki kokosowe, kakao, orzechy, rodzynki itp.
Dodatek toffi, kakao, czekolady lub kawy pozwoli uzyskać ciekawe i smaczne nadzienie kremowe o smaku kakaowym lub kawowym i pięknym brązowym kolorze. Do biszkoptowego spodu dodajemy kakao, aby zabarwić ciasto na czekoladowy kolor i uzyskujemy pyszny torcik kawowy lub czekoladowy.
Klasyczne ciasta z kremem
Klasycznym ciastem z kremem w kuchni polskiej jest karpatka. Wbrew pozorom nie jest to ciasto trudne. Jego wykonanie wymaga jednak odrobiny wprawy. Jako spód i wierzch ciasta posłuży placek ucierany. Ciasto dzielimy na dwie części i osobno pieczemy. Przygotowujemy masę budyniową jako nadzienie. Na ostudzony spód wykładamy masę i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.
Podobnym, tradycyjnym ciastem jest napoleonka, w niektórych regionach zwana kremówką. Pierwowzorem tego ciasta był francuski deser z ciasta francuskiego przekładamy dżemem. Nie wiemy do dziś skąd się wzięła nazwa “Napoleonka”. Może pochodzi od Napoleona Bonaparte lub od Neapolu, gdzie podawano francuski deser. Możliwe, że nazwa pochodzi od warszawskiej cukierni Napoleonka, która działała w okresie międzywojennym i serwowała podobne ciastka.
Domową kremówkę robimy na cieście francuskim, które pieczemy najpierw. Cała trudność polega na wykonaniu masy kremowej. Możemy tu zastosować różne masy kremowe. Przykładem może być masa budyniowa do karpatki. Innym pomysłem jest krem zrobiony z mleka, śmietany, cukru, żółtek, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz masła. Prostym pomysłem jest także masa śmietanowa wykonana na bazie bitej śmietany utwardzonej żelatyną. Po wykonaniu masy kremowej układamy masę na warstwie upieczonego ciasta francuskiego, następnie całość przykrywamy drugą warstwą ciasta francuskiego, zaś całość schładzamy w lodówce.
Przepis na pyszne i proste ciasto kremowe łatwe do zrobienia
Aby zrobić proste, łatwe i szybkie ciasto z kremem, możemy wykorzystać placek z ciasta kruchego lub biszkoptowego. Jeśli chcemy uzyskać pyszne, wilgotne ciasto, placek możemy nasączyć ponczem alkoholowym lub na bazie soku z cytryny. Na wystudzony placek nakładamy krem budyniowy, a następnie dodajemy kolejną warstwę z kremu serowego na bazie serka mascarpone. Wierzch ciasta możemy posypać uprażonymi pestkami ze słonecznika lub płatkami migdałowymi.
Krem budyniowy pozwala wspaniale urozmaicić ciasto kruche lub biszkoptowe z owocami. Wiosną możemy wykorzystać sezon na truskawki i rabarbar, aby zrobić pyszny placek z nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym. Na spód z ciasta kruchego, półkruchego lub biszkoptowego układamy warstwę marmolady z rabarbaru i truskawek. Na wierzchu układamy warstwę kremu budyniowego. Inny pomysł stanowi wyłożenie kremu budyniowego na spód z ciasta, zaś na wierzchu ułożenie nadzienia owocowego. Całość dekorujemy kruszonką.
Krem budyniowy pozwala na różnego rodzaju przekładańce. Przykładem będzie ciasto “wiśniowa fantazja”, które składa się ze spodu z ciasta biszkoptowego i kilku warstw kremu i galaretki. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Na spodzie układamy gotowy krem budyniowy. Następną warstwę stanowi galaretka z owocami. Dobrym pomysłem są wiśnie, truskawki, maliny czy brzoskwinie. Wierzchnią warstwę stanowi ciasto biszkoptowe. Całość wykańczamy polewą czekoladową.