Ciasto z galaretką i kremem

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z galaretką i kremem podane na blaszce do pieczenia.
Ciasto z galaretką i kremem
Ciasto z galaretką i kremem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na ciasto bez pieczenia.
Przygotowanie 60 min
652 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Biszkopty (120 g)
  • Mleko 3,2% (600 ml)
  • Cukier 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Cukier wanilinowy 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło 1 kostka, w temperaturze pokojowej (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (600 g)
  • Cukier puder 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Żelatyna 1 płaska łyzka (10 g)
  • Galaretka truskawkowa (150 g)
  • Truskawki (350 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 25x25 cm

Przepis na ciasto z galaretką i kremem krok po kroku

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Dno formy do pieczenia wyłóż warstwą biszkoptów.

400 ml mleka zagotuj w garnku z dodatkiem cukru oraz cukru waniliowego.

W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy i żółtka.

Następnie mieszaninę wlej powoli do gotującego się mleka i cały czas mieszaj masę (powstanie gęsty budyń).

Budyń odstaw do przestudzenia.

Masło miksuj przez około 3 minuty i następnie stopniowo dodawaj przestudzony budyń, ciągle miksując masę.

Gotowy krem budyniowy wyłóż na biszkopty, przykryj drugą warstwą biszkoptów i włóż do lodówki.

W tym czasie żelatynę rozpuść w 60 ml wrzącej wody i pozostaw do przestudzenia.

Śmietanę kremówkę miksuj na sztywną masę i stopniowo dodaj cukier puder, ciągle miksując masę.

Do masy śmietanowej wlej niewielkim strumieniem przestudzoną żelatynę i miksuj masę.

Masę przełóż na wierzch drugiej warstwy biszkoptów, a na wierzchu masy ułóż umyte i oczyszczone truskawki. Ciasto wstaw do lodówki.

Galaretki rozpuść w 700 ml wrzątku i pozostaw do przestudzenia.

Galaretki o półpłynnej konsystencji wylej na wierzch ciasta i pozostaw do stężenia.

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto z galaretką i kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z galaretką i kremem

Ciasto z galaretką i kremem doskonały pomysł na smaczne ciasto, które można podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto z galaretką i kremem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: biszkopty, mleko, cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, żółtko jaja, masło, śmietanka 30%, cukier puder, żelatyna, galaretka truskawkowa oraz truskawki. Poza sezonem dojrzewania truskawek do przygotowania ciasta możesz wykorzystać inne owoce.

Jak zrobić ciasto z galaretką i kremem? Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy do pieczenia wyłóż warstwą biszkoptów. 400 ml mleka zagotuj w garnku z dodatkiem cukru oraz cukru waniliowego. W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy i żółtka. Następnie mieszaninę wlej powoli do gotującego się mleka i cały czas mieszaj masę (powstanie gęsty budyń). Budyń odstaw do przestudzenia. Masło miksuj przez około 3 minuty i następnie stopniowo dodawaj przestudzony budyń, ciągle miksując masę. Gotowy krem budyniowy wyłóż na biszkopty, przykryj drugą warstwą biszkoptów i włóż do lodówki. W tym czasie żelatynę rozpuść w 60 ml wrzącej wody i pozostaw do przestudzenia. Śmietanę kremówkę miksuj na sztywną masę i stopniowo dodaj cukier puder, ciągle miksując masę. Do masy śmietanowej wlej niewielkim strumieniem przestudzoną żelatynę i miksuj masę. Masę przełóż na wierzch drugiej warstwy biszkoptów, a na wierzchu masy ułóż umyte i oczyszczone truskawki. Ciasto wstaw do lodówki. Galaretki rozpuść w 700 ml wrzątku i pozostaw do przestudzenia. Galaretki o półpłynnej konsystencji wylej na wierzch ciasta i pozostaw do stężenia. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na noc.

Podsumowując pyszne ciasto z galaretką oraz kremem to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Do przygotowania ciasta można wykorzystać również placek biszkoptowy. Ciasto jest dobre do spożycia po kilku godzinach, gdy ciasto dobrze stężeje.

Alergeny w cieście z galaretką i kremem

Lista alergenów dla ciasta z galaretką i kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta z galaretką i kremem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z galaretką i kremem śmietankowym to doskonała propozycja na deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
241.56
652.21
Białko (g)
3.44
9.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
19.74
53.30
Węglowodany przyswajalne (g)
19.35
52.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
1.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
16.78
45.32
Tłuszcze nasycone (g)
13.82
37.31
Tłuszcze nienasycone (g)
2.97
8.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
6.85
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
1.16
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.14
127.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
70.10
189.27
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z galaretką i kremem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z galaretką i kremem

Koszt składników
48.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
120 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
200 g
1 kostka, w temperaturze pokojowej
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Cukier puder
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Żelatyna
10 g
1 płaska łyzka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Galaretka
150 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Truskawki
350 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 350 g
Koszt składników
48.70