Babeczki wytrawne

Opublikowano: 23.01.2023 r., 12:27 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wytrawne babeczki z warzywami
Babeczki wytrawne
Te babeczki wytrawne są idealnym pomysłem na dobrą przekąskę na imprezę. Muffiny o smaku pizzy – próbowałeś? Jeśli nie to koniecznie wykorzystaj ten sprawdzony przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
242 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Mleko 2% (115 ml)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Boczek wędzony bez kości (50 g)
  • Salami popularne (50 g)
  • Papryka czerwona (50 g)
  • Kukurydza konserwowa (35 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula czerwona (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, proszek do pieczenia, przyprawa do pizzy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, tarka, miska, forma na muffiny

Przepis na babeczki wytrawne krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 st C, a do formy na muffiny wyłóż 12 papilotek.

Boczek i salami drobno pokrój i usmaż na patelni do zarumienienia. Jeśli wędliny nie mają dużej ilości tłuszczu, możesz dodać olej (dodatkowy - spoza przepisu) do smażenia).

Dodaj posiekaną cebulę, paprykę oraz kukurydzę.

Smaż wszystko przez kilka chwil, aż warzywa trochę zmiękną i się zarumienią.

Przesiej do miski mąkę, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę przyprawy do pizzy, odrobinę majeranku oraz pół łyżeczki soli.

W drugiej misce wymieszaj olej, mleko oraz jajka.

Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Zawartość patelni oraz ser starty na grubych oczkach przełóż do ciasta i dobrze wymieszaj.

Masę wyłóż do papilotek.

Piecz babeczki 25 minut.

Jak oceniasz przepis na babeczki wytrawne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat babeczkek wytrawnych

Te babeczki wytrawne są idealnym pomysłem na dobrą przekąskę na imprezę. Muffiny o smaku pizzy – próbowałeś? Jeśli nie to koniecznie wykorzystaj ten sprawdzony przepis. Te pyszne muffinki w wersji słonej są nadziane warzywami, mięsem i serem. Przepis na babeczki wytrawne jest bardzo szybki i prosty. Składniki są łatwo dostępne i dają super przystawkę. Słone muffinki pizzowe są sprawdzonym przepisem na babeczki, które podbiją kubki smakowe Twoich gości. Zobacz, jak zrobić babeczki wytrawne i przygotuj je – nie tylko na imprezę.

Ten sprawdzony przepis na szybkie, słone muffinki z piekarnika to świetny pomysł na przekąskę. Są chrupiące zewnątrz, a miękkie w środku. Można je zrobić, jak wyżej wspomniano, na imprezę. Są też super posiłkiem do pracy, na zajęcia czy do szkoły. Babeczki wytrawne pieczone w piekarniku to pyszne muffinki, które mają dobre składniki. Be problemu je dostaniesz w każdym sklepie. Przepis na babeczki wytrawne zawiera takie dodatki jak papryka, kukurydza, boczek, salami oraz cebulę czerwoną.

Jak zrobić babeczki wytrawne? Podsmaż dodatki (cebulkę, paprykę, kukurydzę, boczek oraz salami). Dodatki powinny być drobno pokrojone – wtedy będą najlepsze. Przygotuj ciasto – do składników suchych dodaj składniki mokre i wymieszaj. Połącz ciasto z dodatkami, serem i przełóż do foremek. Piecz do suchego patyczka w piekarniku (około 25 minut). Szybkie babeczki wytrawne są najlepsze na ciepło.

Jak zrobisz babeczki wytrawne, dobry pomysł na dodatki do nich to sosy różnego rodzaju. Świetnie sprawdzi się zwykły ketchup lub sos czosnkowy.

*Do przepisu na babeczki wytrawne dobre będzie dodanie przyprawy do pizzy. Sprawi, że muffinki będą jeszcze pyszniejsze.

*Ser mozzarella można zastąpić serem żółtym, a warzywa dodać, jakie się lubi (pasują tu także pieczarki). Można pomieszać kolory papryk – babeczki wytrawne będą miały więcej koloru.

Gdy zależy Ci na zwiększeniu walorów zdrowotnych potrawy, warto zmienić mąkę wysokooczyszczoną na mąkę z pełnego przemiału (o typie powyżej 1850). Bardzo dobra jest mąka orkiszowa. Taka zmiana zapewni większą zawartość błonnika – indeks glikemiczny obniży się, będzie więcej składników odżywczych oraz witamin, a przy tym babeczki będą bardziej sycące. Boczek oraz salami najlepiej zastąpić drobiową wędliną. Ser mozzarella można wymienić na ser mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu i kilokalorii. Mleko można wymienić na zwykłą wodę. Te zmiany spowodują, że muffinki będą mniej kaloryczne. Będą także miały mniej nasyconego tłuszczu.

Alergeny w babeczkach wytrawnych

Lista alergenów dla babeczkek wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na babeczki wytrawne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa do pizzy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze babeczkek wytrawnych

na 100g gotowej potrawy

Babeczki są wysokokaloryczne. Znajduje się w nich tłuszcz nasycony. Jego nadmiar nie jest dobry dla zdrowia. Przepis dostarcza wszystkie makroskładniki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
323.72
242.79
Białko (g)
11.43
8.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
18.72
14.04
Węglowodany przyswajalne (g)
18.49
13.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
22.48
16.86
Tłuszcze nasycone (g)
5.49
4.12
Tłuszcze nienasycone (g)
16.99
12.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.26
9.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.73
3.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.02
51.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.51
1.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.50
32.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
291.99
218.99
Potas (mg)
140.20
105.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
100.42
75.31
Fosfor (mg)
149.31
111.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.84
13.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.67
1.25
Cynk (mg)
1.21
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczkek wytrawnych 82
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczkek wytrawnych

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mleko 2%
115 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 115 ml
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Boczek wędzony bez kości
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Salami popularne
50 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Papryka czerwona
50 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 50 g
Kukurydza konserwowa
35 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 35 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula czerwona
40 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
42.50