Potrawy z boczkiem

potrawy z boczkiem

Boczek stanowi jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa wieprzowego, który znalazł zastosowanie w kuchni polskiej. Jest to tani kawałek mięsa poprzerastanego tłuszczem, pochodzący z dolnej części tuszy wieprzowej. Zawiera bardzo dużo tłuszczu, dlatego też uważany jest z mniej zdrowy. Potrawy kuchni polskiej robimy z boczkiem surowym lub wędzonym. Boczek można gotować, piec, smażyć, dusić, grillować i wędzić. Jego zastosowanie w kuchni polskiej jest bardzo szerokie. Boczek dodaje się do wędlin, pasztetów, bigosu. Robi się z niego nadziewane rolady i roladki imprezowe. Boczek pokrojony w kostkę stanowi pyszny dodatek do zup lub okrasę do ziemniaków, klusek lub pierogów.

Potrawy z boczkiem - polecane przepisy

Potrawy z boczkiem - pozostałe przepisy

Dania z boczkiem - pomysły i przepisy na dania z dodatkiem boczku

Boczek stanowi nieodłączny składnik kuchni polskiej. Jako tanie, tłuste mięso wieprzowe występuje również w wielu przepisach kulinarnych świata. Przepisy na dania z boczkiem surowym lub wędzonym znajdziemy zarówno w kuchni Europy Środkowej i Wschodniej, jak i w kuchni śródziemnomorskiej, francuskiej czy dalekowschodniej. Do najsłynniejszych należy babka ziemniaczana, spaghetti carbonara czy placek lotaryński. Boczek ma uniwersalne zastosowanie jako okrasa lub jako dodatek do dania. Poznaj najciekawsze przepisy na dania z boczkiem.

Jakim rodzajem mięsa jest boczek

Boczek w kuchni polskiej i światowej

W Polsce boczek można kupić w każdym sklepie. Jest to popularny gatunek mięsa wieprzowego, który zawiera około 50% tłuszczu. Boczek pochodzi z dolnej części tuszy wieprzowej i jest mocno poprzerastany tłuszczem, który tworzy równe warstwy. Boczek jest jednym z tańszych i popularnych rodzajów mięsa. Czasem mylony jest z bekonem, który rzadko widujemy w sklepach. Otóż bekon i boczek pochodzą z innych części tuszy wieprzowej. Boczek zawiera równe warstwy mięsa i tłuszczu, zaś bekon wygląda jak mięso otoczone tłuszczem.

W sklepach mięsnych dostępny jest boczek surowy, wędzony surowy i wędzony gotowany. Boczek surowy charakteryzuje się różowym mięsem i przed spożyciem należy poddać go obróbce termicznej. Boczek wędzony jest droższy i przybiera on ciemniejszy kolor i ma strukturę bardziej ciągliwą. W formie surowej wymaga ugotowania. Boczek wędzony gotowany nadaje się bezpośrednio do spożycia jako wędlina.

Co zrobić z boczku

Boczek stanowi jedno z bardziej popularnych i tanich mięs. Najczęściej jada się go w formie pieczonej. Wspaniale smakuje pieczeń z boczku. Na zimno idealnie nadaje się jako wędlina na kanapki. Na śniadanie świetnie smakują usmażone, cienkie plastry boczku. Surowy boczek doskonale sprawdza się jako element nadziewanej rolady. Wystarczy włożyć w środek nadzienie, a następnie zwinąć boczek, obwiązać sznurkiem i upiec.

Boczek wędzony doskonale nadaje się do dań imprezowych. Plastrami wędzonego boczku owijamy farsz i podajemy gościom jako pyszną przekąskę. Z uwagi na dużą ilość tłuszczu plasterki boczku świetnie wzbogacają smak innych produktów i nadają się pyszną wilgotność. Do popularnych dań należą szparagi owinięte boczkiem. Do boczku pasują warzywa, inne, bardziej mdłe mięsa i wędliny, sery, a także owoce.

Potrawy z boczkiem wędzonym:

  • zupy na boczku, na przykład grochówka, biały barszcz, kapuśniak lub żurek,
  • spaghetti carbonara,
  • jajecznica na boczku,
  • tradycyjne, angielskie śniadanie,
  • jajka po benedyktyńsku,
  • sałatki z podsmażonym boczkiem,
  • placek lotaryński,
  • dania jednogarnkowe,
  • bigos i dania z kapusty,
  • fasolka po bretońsku,
  • okrasa do kaszy, pierogów, klusek czy gotowanej kapusty.

Te same potrawy można zrobić z upieczonym boczkiem surowym. W kuchni śródziemnomorskiej boczek wędzony dodaje się do spaghetti carbonara oraz robi się grzanki z jego udziałem. Świetnie smakuje plaster boczku położony na grzance z pomidorem, śliwkami suszonymi i parmezanem.

Czy dania z boczkiem są zdrowe

Boczek zawiera bardzo dużo tłuszczu, a co za tym idzie złego cholesterolu. Posiada także dużo pełnowartościowego białka i witaminy z grupy B. Tłuszcz jadany z umiarem nie wpływa niekorzystnie na zdrowie. Jednak dietetycy i lekarze przestrzegają przed nadmiarem tłuszczu, a więc także boczku, w diecie. Dlatego też najważniejszy jest umiar i urozmaicona dieta.

Warto kupować boczek z dobrego źródła. Większym problemem są potrawy z boczkiem wędzonym, gdyż spożywanie przetworzonego mięsa w nadmiarze może prowadzić do cukrzycy i chorób cywilizacyjnych. Ponadto tanie boczek wędzony z niepewnych źródeł może zawierać nadmiar soli, konserwanty i polepszacze smaku.

Wynaleziono również zdrowsze alternatywy dla pysznego boczku wędzonego. Przykładem jest boczek z indyka. Istnieje również boczek z baraniny, który spełnia religijne zasady koszerności i halal. Jednak jest on trudno dostępny w Polsce. Wegetariański i wegański boczek robi sie z tofu, tempehu i seitanu.

Jak przyrządzić pyszny boczek na obiad i na przekąskę

Dużym powodzeniem cieszą się przepisy na boczek pieczony. Upieczenie boczku nie jest jednak zadaniem łatwym, gdyż w efekcie możemy otrzymać zbyt suche mięso. Do pieczenia wybieramy boczek surowy z dobrego źródła. Przed pieczeniem wykrawamy kości, lecz nie usuwamy chrząstek. Czy należy upiec boczek ze skórą czy bez skóry jest to kwestia gustu.

Przed pieczeniem warto zamarynować boczek w ziołach i przyprawach. Najczęściej używa się majeranku, czosnku i liści laurowych. Można też dodać inne przyprawy do smaku. Dobrze jest natrzeć boczek przyprawami, owinąć folią spożywczą i zostawić na noc. Boczek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance, do których nalewamy ćwierć szklanki wody. Pieczemy około godziny.

Najciekawsze przepisy na dania z boczkiem

Przepisy na zupy z boczkiem i tradycyjne dania kuchni polskiej

W kuchni polskiej boczek jest niezastąpiony. Prócz pieczonego boczku, który można kroić na chleb jako wędlinę, używamy go do zup, potraw jednogarnkowych, pierogów, bigosu, fasolki po bretońsku oraz do wyrobu swojskich wędlin i pasztetów. Boczek sprawdza się wszędzie tam, gdzie potrzebne jest tłuste mięso.

Podsmażony boczek pokrojony w kosteczkę i dodany do zupy, wzbogaca jej smak. Boczek dodajemy głównie do takich zup jak kapuśniak, żurek, barszcz biały czy grochówka. Klasycznym daniem z boczkiem jest żurek przygotowywany głównie na Wielkanoc jako tradycyjne danie świąteczne. W kuchni polskiej boczek pokrojony w kosteczkę i podsmażony stosuje się jako okras, nie tylko do zup, lecz także do pierogów i kopytek, jak również do kaszy czy też młodej, gotowanej kapusty.

Żurek robimy na wywarze mięsnym, którego podstawą jest boczek podsmażony z cebulą oraz biała kiełbasa. Ważne są także przyprawy, jak czosnek i majeranek. Po ugotowaniu wywaru wyjmujemy białą kiełbasę, zaś do wywaru wlewamy zakwas na żurek. Zupę podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki oraz z jajkiem na twardo.

Pomysł na pyszne śniadanie z boczkiem

Boczek często kojarzy się ze śniadaniowymi jajkami na boczku. Boczek świetnie pasuje do jajek i pozwala na przygotowanie pysznego i pożywnego śniadania. Klasycznym daniem z udziałem bekonu lub boczku jest klasyczne śniadanie angielskie, gdzie podaje się plastry podsmażonego boczku lub jajka na bekonie.

Jajka na boczku możemy zrobić na dwa sposoby. Wystarczy po prostu pokroić boczek w kosteczkę, podsmażyć go na patelni a następnie wlać rozbełtane jajka. Jajecznicę smażymy dotąd póki jajka się nie zetną. Innym sposobem są jajka sadzone na boczku. Podsmażamy plasterki boczku i wbijamy na nie jajka, które smażymy tak jak jajka sadzone.

Fajnym daniem na śniadanie, kolację lub na przekąskę są jaja po benedyktyńsku. To nieco pracochłonne danie składa się z grzanki, plastra podsmażonego boczku i jajka w koszulce z sosem holenderskim. Aby zrobić jajka w koszulce rozbijam jajko i wrzucamy do wody z solą i odrobiną octu. Gotujemy około 4 minuty delikatnie mieszając, tak aby białko owinęło się wokół żółtka. Ważnym elementem jest sos holenderski, który robimy na bazie żółtka i czerwonego wina. Jaja po benedyktyńsku podajemy na grzance przykrytej plastrem boczku, na który układamy jajko, a całość polewamy sosem holenderskim.

Najlepszy pomysł na proste dania z boczkiem na obiad

Dobry pomysł na szybki obiad stanowi spaghetti carbonara. Danie to, wywodzące się z kuchni włoskiej, robimy na bazie makaronu i sosu z dodatkiem boczku i tartego parmezanu. Danie to jest dość proste i zawiera niewiele składników. Jajka podgrzewamy na patelni z żółtym serem, dodając pokrojony w kosteczkę boczek i parmezan. Cała trudność wykonania sosu carbonara wynika z krótkiego mieszania go, tak aby jajka się nie ścięły. Na koniec dodajemy do sosu makaron, podgrzewamy i podajemy.

Spaghetti carbonara to nie jedyny pomysł na wykorzystanie boczku do sosów do makaronu. Właściwie podsmażony boczek możemy wykorzystać do różnych sosów zamiast mięsa mielonego. Makaron świetnie smakuje ze szpinakiem i smażonym boczkiem.

Ciekawym daniem z udziałem boczku jest placek lotaryński wywodzący się z kuchni francuskiej. Placek stanowi rodzaj wytrawnej tarty, którą przygotowywano w Lotaryngii. Spód do tarty wypełniamy pokrojonym i podsmażonym boczkiem i podsmażoną cebulą. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i zapiekamy w piekarniku. Boczek stanowi także wspaniały dodatek do różnego rodzaju tart na słono. Możemy w tym celu dodać nasze ulubione warzywa i przyprawy oraz podsmażony boczek.

Ludowe dania z boczkiem i ziemniakami

Boczek idealnie pasuje do ziemniaków. Tradycyjnym daniem ludowym Europy Środkowej i Wschodniej były po prostu ziemniaki okraszone skwarkami z boczku. Świetnie smakują ziemniaki ze skwarkami i ze zsiadłym mlekiem, które kiedyś stanowiły codzienne danie prostego ludu. Pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczek służy jako okrasa do pierogów, klusek, kaszy i ziemniaków. Boczek świetnie pasuje do sałatek ziemniaczanych z ogórkiem kiszonym, cebulą i natką pietruszki. Sałatkę polewamy majonezem lub sosem na bazie majonezu, musztardy i śmietany.

Ciekawym daniem ludowym, które występuje w kuchni polskiej i białoruskiej, jest babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana. Babka ziemniaczana jest rodzajem zapiekanki z ziemniaków z dodatkiem boczku, cebuli, czosnku i przypraw. Wystarczy zetrzeć na tarce surowe ziemniaki, dodać do nich podsmażony boczek z cebulą. Całość mieszamy, umieszczamy w naczyniu żarodopornym i pieczemy. Podobnym daniem jest kiszka ziemniaczana, kiedy to farsz ziemniaczany z boczkiem nakłada się do jelita wieprzowego. Zarówno babka ziemniaczana, jak i kiszka ziemniaczana stanowi pyszne danie na obiad, które jada się na ciepło.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto