Potrawy z boczkiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Najlepszy przepis na znakomity makaron ze szpinakiem i serem feta. Gdy pierwszy raz miałam okazję spróbować tego przepisu byłam w …
30 min łatwy 3 500 kcal -
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Sałatka ziemniaczana z boczkiem nie jest skomplikowanym daniem. Z wykonaniem tej sałatki poradzi sobie każdy, nawet ten, kto nie lubi …
25 + 30 min łatwy 4 332 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 30 min łatwy 4 653 kcal
Potrawy z boczkiem - przepisy
-
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone …
10 + 15 min łatwy 4 481 kcal -
Pierogi ruskie z boczkiem
Pierogi ruskie z boczkiem to nieco zmodyfikowane tradycyjne danie, które bardzo często króluje u nas na stołach. Pierogi podawane są …
100 + 25 min średni 5 741 kcal -
Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Pyszna zupa z soczewicy zielonej z chipsami z boczku oraz prażonymi orzeszkami pistacjowymi. Te danie jest wprost cudowne w smaku. …
30 min łatwy 4 415 kcal -
Omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to wspaniała francuska propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz podać dla całej rodziny. Omlet śniadaniowy …
10 + 15 min łatwy 1 926 kcal -
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
Szybka przekąska na imprezę? Ciasto francuskie w tym wydaniu będzie genialną propozycją! To tania, łatwa, pyszna i dobra przekąska z …
15 + 20 min łatwy 8 443 kcal -
Śliwki w boczku
Śliwki w boczku to doskonała propozycja na pieczone śliwki z piekarnika. Zawijana w boczek, słodka śliwka idealnie zaspokaja ochotę na …
10 + 10 min łatwy 5 118 kcal
-
Pierogi z zielonymi brzegami
Wyjątkowe pierogi z zielonymi brzegami i wyśmienitym wnętrzem: ze szpinakiem, serem, boczkiem i suszonymi pomidorami – brzmi kusząco, prawda? Te …
60 min średni 2 885 kcal -
Babka ziemniaczana z boczkiem
Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak …
20 + 45 min łatwy 20 124 kcal -
Szparagi zawijane boczkiem
Szparagi zawijane boczkiem to doskonała propozycja na przekąski na imprezę lub danie obiadowe. Smaczna przystawka ze szparagów doskonale smakuje na …
20 + 15 min łatwy 2 692 kcal -
Makaron z boczkiem
Makaron z boczkiem jest prosty do przygotowania i idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. To danie nie jest …
25 + 15 min łatwy 2 1186 kcal -
Carbonara ze śmietaną
Carbonara ze śmietaną to niezwykłe połączenie makaronu z boczkiem, śmietaną i serem. Jest to bardzo szybkie i proste danie, które …
20 + 30 min łatwy 2 406 kcal
-
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie. Szybka sałatka świetnie sprawdzi się również jako przystawka …
20 min łatwy 2 869 kcal -
Szparagi z makaronem
Szparagi z makaronem to danie, które jest bardzo proste w wykonaniu. Potrzebujesz kilku składników by podać ten szybki i pyszny …
40 + 20 min łatwy 4 628 kcal -
Jajecznica z boczkiem
Jajka kurze to częsty składnik wielu śniadań. Jest to też dosyć kontrowersyjny składnik diety. Dodatkowo są pożywne i dla wielu …
10 min łatwy 1 754 kcal -
Tarta z boczkiem
Tarta z boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszną tarte na słono, którą przygotować możesz na obiad oraz kolację w …
20 + 65 min łatwy 10 803 kcal -
Zupa zagraj
Ta smaczna zupa zagraj jest sycąca i łatwa do zrobienia. To najlepszy pomysł na pyszną zupę idealną na zimowe dni. …
30 + 20 min łatwy 6 372 kcal -
Tarta z porem i boczkiem
Tarta z porem i boczkiem wędzonym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna tarta świetnie sprawdzi się …
40 + 50 min łatwy 5 887 kcal
-
Łazanki z boczkiem
Łazanki z boczkiem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przygotowane z makaronu, od które danie nosi nazwę, kapusty i boczku jest …
30 + 40 min łatwy 4 391 kcal -
Sałatka z brokułem i boczkiem
Na kolację podaj sałatkę. Pyszna sałatka z brokułem i boczkiem jest to dobry pomysł na prosty przepis, by szybko zrobić …
25 min łatwy 4 354 kcal -
Szakszuka z boczkiem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie …
10 + 15 min łatwy 2 214 kcal -
Pizza z boczkiem
Pizza z boczkiem jako idealna propozycja na rodzinny obiad. W końcu, kto nie kocha pizzy? Na pewno każdy z nas …
30 + 30 min łatwy 10 131 kcal -
Zapiekanka z boczkiem
Zapiekanka z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka makaronowa najlepiej smakuje podana na ciepło bezpośrednio …
15 + 25 min łatwy 5 440 kcal
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
Tarta ze szparagami zielonymi zawiniętymi boczek i posypana serem feta z pomidorowym sosem jest idealnym daniem na zwykły obiad lub …
15 + 25 min łatwy 4 732 kcal -
Żur staropolski
Żur staropolski jest zupą niezwykle pyszną i sycącą. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Choć do zupy nie dodaje …
20 + 50 min łatwy 6 646 kcal -
Rolada z boczku
Uniwersalne mięso? Rolada z boczku to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i do chleba. Ten domowy, pieczony boczek rolowany …
10 + 120 min łatwy 15 314 kcal -
Pulpeciki w sosie carbonara
Pulpeciki w sosie carbonara to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie śmietanowym …
30 + 20 min łatwy 4 708 kcal -
Boczek rolowany pieczony w rękawie
Boczek rolowany pieczony w rękawie to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do kanapek, …
45 + 60 min średni 6 676 kcal -
Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Dodatki sprawiają, że cała potrawa nie jest już tak zwyczajna. Chipsy z …
20 + 20 min łatwy 4 256 kcal
-
Bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Bánh xèo jest to wietnamski naleśnik nadziany farszem z boczku, grzybów shitake oraz kurczaka. Do tego serwuj sos nước mắm, …
45 min trudny 4 353 kcal -
Pieczony boczek
Pieczony boczek to potrawa, która wielu z nas zapewne kojarzy się z tradycyjną, staropolską kuchnią. Przygotowywała je niejedna babcia, czy …
10 + 90 min łatwy 10 315 kcal -
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Przepis na wiosenny barszczyk botwinkowy z ziemniakami i jajkiem. Botwinka jest szybka i bardzo pyszna. Jeśli w sklepie pojawi się …
15 + 20 min łatwy 10 348 kcal -
Zupa kapuśniak
Zupa kapuśniak z kapusty kiszonej na żeberkach i boczku to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Tradycyjny kapuśniak świetnie sprawdzi się …
20 + 90 min średni 7 304 kcal -
Żurek śląski
Tradycyjny żurek śląsk to zupa przyrządzana na zakwasie żytnim. Jest zupełnie inna w smaku niż barszcz biały, różnią się także …
10 + 90 min łatwy 13 303 kcal -
Muffinki jajeczne
Muffinki jajeczne to fajna propozycja na śniadanie na słono. Szybkie, warzywne muffinki z jajek są pyszną formą podanie warzyw, która …
10 + 25 min łatwy 4 268 kcal -
Kapuśniak na żeberkach
Kapuśniak na żeberkach jest bardzo kwaśną zupą, choć nie tak bardzo, jak kwaśnica. Często to właśnie te dwa dania są …
45 + 120 min łatwy 6 734 kcal -
Szparagi z boczkiem
Szparagi z boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Szparagi w boczku podać można na śniadanie. …
5 + 10 min łatwy 4 536 kcal -
Skwarki
Skwarki to pozostałość z produkcji tłuszczów, które wytapiane są z tkanki tłuszczowej zwierząt. Domowe, tradycyjne kwarki mogą zawierać mięso i …
20 min łatwy 5 902 kcal -
Tarta dyniowa
Najlepsza tarta dyniowa na słono – z boczkiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Na kolację to pyszna opcja. Jest to …
45 + 45 min łatwy 8 568 kcal -
Łazanki z kapusty kiszonej
Łazanki z kapusty kiszonej to szybki i prosty pomysł na obiad, który jednocześnie będzie lekki ale zapewni nam sytość. Przepis …
25 + 10 min łatwy 3 1038 kcal -
Kapusta zasmażana z boczkiem
Kapusta zasmażana z boczkiem to idealny dodatek do obiadu. Pasuje do różnego rodzaju mięsa i dobrze uzupełnia obiadowe danie. Taka …
30 + 10 min łatwy 3 303 kcal -
Boczek rolowany
Boczek rolowany jako idealna propozycja domowej wędliny do kanapek lub pomysł na rodzinny obiad. Przepis na boczek rolowany jest prosty, …
60 + 60 min łatwy 6 896 kcal -
Żur na zakwasie
Żur na zakwasie to pyszna zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To świetna opcja dla miłośników tradycyjnych posiłków. Wywar …
20 + 30 min łatwy 8 424 kcal -
Flammkuchen
Flammkuchen to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Podpłomyk z ciasta chlebowego przypomina nieco w smaku pizzę. …
15 + 25 min łatwy 4 710 kcal -
Boczek pieczony w piekarniku
Boczek pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na obiad. Pyszny boczek jest idealnym zamiennikiem boczku z grilla. Sprawdzony przepis na …
10 + 45 min łatwy 6 228 kcal -
Pizza carbonara
Pizza carbonara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników włoskich smaków, ale również ciekawych rozwiązań. Zamiast sosu pomidorowego robi się ją …
25 + 20 min łatwy 4 -
Żur w chlebie
Żur w chlebie jest nie tylko pyszny, ale również wspaniale się prezentuje. Będzie idealnym wyborem na święta, ze względu na …
20 + 50 min łatwy 6 1172 kcal -
Duszonki
Duszonki to pyszne danie, które wykonasz na ognisku. Jeśli lubisz zaskakiwać swoich gości i przygotowywać dania w niebanalny sposób, to …
30 + 60 min łatwy 8 618 kcal -
Boczek pieczony w rękawie
Boczek pieczony w rękawie możesz podać na ciepło lub na zimno. Smaczny boczek pieczony w kawałku świetnie sprawdzi się jako …
30 + 90 min łatwy 10 601 kcal -
Boczek w słoiku
Boczek w słoiku to pomysł na pyszne, domowe, mięsne przetwory o długim terminie przydatności do spożycia. Świetnie sprawdzi się jako …
20 + 60 min łatwy 10 387 kcal -
Sałatka z boczkiem
Sałatka z boczkiem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, kolację, danie do pracy lub wytrawną przystawkę imprezową. Jest to pyszna …
15 min łatwy 4 488 kcal -
Karmuszka
Karmuszka to pyszna, sycąca zupa wywodząca się z Warmii i Mazur. Składa się z mięsa ugotowanego z fasolą i kapustą. …
20 + 90 min łatwy 8 533 kcal -
Łazanki z kapustą i kiełbasą
Pyszne łazanki z kapustą i kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 4 803 kcal
Potrawy z boczkiem - co to jest?
Boczek stanowi jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa wieprzowego, który znalazł zastosowanie w kuchni polskiej. Jest to tani kawałek mięsa poprzerastanego tłuszczem, pochodzący z dolnej części tuszy wieprzowej. Zawiera bardzo dużo tłuszczu, dlatego też uważany jest z mniej zdrowy. Potrawy kuchni polskiej robimy z boczkiem surowym lub wędzonym. Boczek można gotować, piec, smażyć, dusić, grillować i wędzić. Jego zastosowanie w kuchni polskiej jest bardzo szerokie. Boczek dodaje się do wędlin, pasztetów, bigosu. Robi się z niego nadziewane rolady i roladki imprezowe. Boczek pokrojony w kostkę stanowi pyszny dodatek do zup lub okrasę do ziemniaków, klusek lub pierogów.
Dania z boczkiem - pomysły i przepisy na dania z dodatkiem boczku
Boczek stanowi nieodłączny składnik kuchni polskiej. Jako tanie, tłuste mięso wieprzowe występuje również w wielu przepisach kulinarnych świata. Przepisy na dania z boczkiem surowym lub wędzonym znajdziemy zarówno w kuchni Europy Środkowej i Wschodniej, jak i w kuchni śródziemnomorskiej, francuskiej czy dalekowschodniej. Do najsłynniejszych należy babka ziemniaczana, spaghetti carbonara czy placek lotaryński. Boczek ma uniwersalne zastosowanie jako okrasa lub jako dodatek do dania. Poznaj najciekawsze przepisy na dania z boczkiem.
Jakim rodzajem mięsa jest boczek
Boczek w kuchni polskiej i światowej
W Polsce boczek można kupić w każdym sklepie. Jest to popularny gatunek mięsa wieprzowego, który zawiera około 50% tłuszczu. Boczek pochodzi z dolnej części tuszy wieprzowej i jest mocno poprzerastany tłuszczem, który tworzy równe warstwy. Boczek jest jednym z tańszych i popularnych rodzajów mięsa. Czasem mylony jest z bekonem, który rzadko widujemy w sklepach. Otóż bekon i boczek pochodzą z innych części tuszy wieprzowej. Boczek zawiera równe warstwy mięsa i tłuszczu, zaś bekon wygląda jak mięso otoczone tłuszczem.
W sklepach mięsnych dostępny jest boczek surowy, wędzony surowy i wędzony gotowany. Boczek surowy charakteryzuje się różowym mięsem i przed spożyciem należy poddać go obróbce termicznej. Boczek wędzony jest droższy i przybiera on ciemniejszy kolor i ma strukturę bardziej ciągliwą. W formie surowej wymaga ugotowania. Boczek wędzony gotowany nadaje się bezpośrednio do spożycia jako wędlina.
Co zrobić z boczku
Boczek stanowi jedno z bardziej popularnych i tanich mięs. Najczęściej jada się go w formie pieczonej. Wspaniale smakuje pieczeń z boczku. Na zimno idealnie nadaje się jako wędlina na kanapki. Na śniadanie świetnie smakują usmażone, cienkie plastry boczku. Surowy boczek doskonale sprawdza się jako element nadziewanej rolady. Wystarczy włożyć w środek nadzienie, a następnie zwinąć boczek, obwiązać sznurkiem i upiec.
Boczek wędzony doskonale nadaje się do dań imprezowych. Plastrami wędzonego boczku owijamy farsz i podajemy gościom jako pyszną przekąskę. Z uwagi na dużą ilość tłuszczu plasterki boczku świetnie wzbogacają smak innych produktów i nadają się pyszną wilgotność. Do popularnych dań należą szparagi owinięte boczkiem. Do boczku pasują warzywa, inne, bardziej mdłe mięsa i wędliny, sery, a także owoce.
Potrawy z boczkiem wędzonym:
- zupy na boczku, na przykład grochówka, biały barszcz, kapuśniak lub żurek,
- spaghetti carbonara,
- jajecznica na boczku,
- tradycyjne, angielskie śniadanie,
- jajka po benedyktyńsku,
- sałatki z podsmażonym boczkiem,
- placek lotaryński,
- dania jednogarnkowe,
- bigos i dania z kapusty,
- fasolka po bretońsku,
- okrasa do kaszy, pierogów, klusek czy gotowanej kapusty.
Te same potrawy można zrobić z upieczonym boczkiem surowym. W kuchni śródziemnomorskiej boczek wędzony dodaje się do spaghetti carbonara oraz robi się grzanki z jego udziałem. Świetnie smakuje plaster boczku położony na grzance z pomidorem, śliwkami suszonymi i parmezanem.
Czy dania z boczkiem są zdrowe
Boczek zawiera bardzo dużo tłuszczu, a co za tym idzie złego cholesterolu. Posiada także dużo pełnowartościowego białka i witaminy z grupy B. Tłuszcz jadany z umiarem nie wpływa niekorzystnie na zdrowie. Jednak dietetycy i lekarze przestrzegają przed nadmiarem tłuszczu, a więc także boczku, w diecie. Dlatego też najważniejszy jest umiar i urozmaicona dieta.
Warto kupować boczek z dobrego źródła. Większym problemem są potrawy z boczkiem wędzonym, gdyż spożywanie przetworzonego mięsa w nadmiarze może prowadzić do cukrzycy i chorób cywilizacyjnych. Ponadto tanie boczek wędzony z niepewnych źródeł może zawierać nadmiar soli, konserwanty i polepszacze smaku.
Wynaleziono również zdrowsze alternatywy dla pysznego boczku wędzonego. Przykładem jest boczek z indyka. Istnieje również boczek z baraniny, który spełnia religijne zasady koszerności i halal. Jednak jest on trudno dostępny w Polsce. Wegetariański i wegański boczek robi sie z tofu, tempehu i seitanu.
Jak przyrządzić pyszny boczek na obiad i na przekąskę
Dużym powodzeniem cieszą się przepisy na boczek pieczony. Upieczenie boczku nie jest jednak zadaniem łatwym, gdyż w efekcie możemy otrzymać zbyt suche mięso. Do pieczenia wybieramy boczek surowy z dobrego źródła. Przed pieczeniem wykrawamy kości, lecz nie usuwamy chrząstek. Czy należy upiec boczek ze skórą czy bez skóry jest to kwestia gustu.
Przed pieczeniem warto zamarynować boczek w ziołach i przyprawach. Najczęściej używa się majeranku, czosnku i liści laurowych. Można też dodać inne przyprawy do smaku. Dobrze jest natrzeć boczek przyprawami, owinąć folią spożywczą i zostawić na noc. Boczek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance, do których nalewamy ćwierć szklanki wody. Pieczemy około godziny.
Najciekawsze przepisy na dania z boczkiem
Przepisy na zupy z boczkiem i tradycyjne dania kuchni polskiej
W kuchni polskiej boczek jest niezastąpiony. Prócz pieczonego boczku, który można kroić na chleb jako wędlinę, używamy go do zup, potraw jednogarnkowych, pierogów, bigosu, fasolki po bretońsku oraz do wyrobu swojskich wędlin i pasztetów. Boczek sprawdza się wszędzie tam, gdzie potrzebne jest tłuste mięso.
Podsmażony boczek pokrojony w kosteczkę i dodany do zupy, wzbogaca jej smak. Boczek dodajemy głównie do takich zup jak kapuśniak, żurek, barszcz biały czy grochówka. Klasycznym daniem z boczkiem jest żurek przygotowywany głównie na Wielkanoc jako tradycyjne danie świąteczne. W kuchni polskiej boczek pokrojony w kosteczkę i podsmażony stosuje się jako okras, nie tylko do zup, lecz także do pierogów i kopytek, jak również do kaszy czy też młodej, gotowanej kapusty.
Żurek robimy na wywarze mięsnym, którego podstawą jest boczek podsmażony z cebulą oraz biała kiełbasa. Ważne są także przyprawy, jak czosnek i majeranek. Po ugotowaniu wywaru wyjmujemy białą kiełbasę, zaś do wywaru wlewamy zakwas na żurek. Zupę podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki oraz z jajkiem na twardo.
Pomysł na pyszne śniadanie z boczkiem
Boczek często kojarzy się ze śniadaniowymi jajkami na boczku. Boczek świetnie pasuje do jajek i pozwala na przygotowanie pysznego i pożywnego śniadania. Klasycznym daniem z udziałem bekonu lub boczku jest klasyczne śniadanie angielskie, gdzie podaje się plastry podsmażonego boczku lub jajka na bekonie.
Jajka na boczku możemy zrobić na dwa sposoby. Wystarczy po prostu pokroić boczek w kosteczkę, podsmażyć go na patelni a następnie wlać rozbełtane jajka. Jajecznicę smażymy dotąd póki jajka się nie zetną. Innym sposobem są jajka sadzone na boczku. Podsmażamy plasterki boczku i wbijamy na nie jajka, które smażymy tak jak jajka sadzone.
Fajnym daniem na śniadanie, kolację lub na przekąskę są jaja po benedyktyńsku. To nieco pracochłonne danie składa się z grzanki, plastra podsmażonego boczku i jajka w koszulce z sosem holenderskim. Aby zrobić jajka w koszulce rozbijam jajko i wrzucamy do wody z solą i odrobiną octu. Gotujemy około 4 minuty delikatnie mieszając, tak aby białko owinęło się wokół żółtka. Ważnym elementem jest sos holenderski, który robimy na bazie żółtka i czerwonego wina. Jaja po benedyktyńsku podajemy na grzance przykrytej plastrem boczku, na który układamy jajko, a całość polewamy sosem holenderskim.
Najlepszy pomysł na proste dania z boczkiem na obiad
Dobry pomysł na szybki obiad stanowi spaghetti carbonara. Danie to, wywodzące się z kuchni włoskiej, robimy na bazie makaronu i sosu z dodatkiem boczku i tartego parmezanu. Danie to jest dość proste i zawiera niewiele składników. Jajka podgrzewamy na patelni z żółtym serem, dodając pokrojony w kosteczkę boczek i parmezan. Cała trudność wykonania sosu carbonara wynika z krótkiego mieszania go, tak aby jajka się nie ścięły. Na koniec dodajemy do sosu makaron, podgrzewamy i podajemy.
Spaghetti carbonara to nie jedyny pomysł na wykorzystanie boczku do sosów do makaronu. Właściwie podsmażony boczek możemy wykorzystać do różnych sosów zamiast mięsa mielonego. Makaron świetnie smakuje ze szpinakiem i smażonym boczkiem.
Ciekawym daniem z udziałem boczku jest placek lotaryński wywodzący się z kuchni francuskiej. Placek stanowi rodzaj wytrawnej tarty, którą przygotowywano w Lotaryngii. Spód do tarty wypełniamy pokrojonym i podsmażonym boczkiem i podsmażoną cebulą. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i zapiekamy w piekarniku. Boczek stanowi także wspaniały dodatek do różnego rodzaju tart na słono. Możemy w tym celu dodać nasze ulubione warzywa i przyprawy oraz podsmażony boczek.
Ludowe dania z boczkiem i ziemniakami
Boczek idealnie pasuje do ziemniaków. Tradycyjnym daniem ludowym Europy Środkowej i Wschodniej były po prostu ziemniaki okraszone skwarkami z boczku. Świetnie smakują ziemniaki ze skwarkami i ze zsiadłym mlekiem, które kiedyś stanowiły codzienne danie prostego ludu. Pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczek służy jako okrasa do pierogów, klusek, kaszy i ziemniaków. Boczek świetnie pasuje do sałatek ziemniaczanych z ogórkiem kiszonym, cebulą i natką pietruszki. Sałatkę polewamy majonezem lub sosem na bazie majonezu, musztardy i śmietany.
Ciekawym daniem ludowym, które występuje w kuchni polskiej i białoruskiej, jest babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana. Babka ziemniaczana jest rodzajem zapiekanki z ziemniaków z dodatkiem boczku, cebuli, czosnku i przypraw. Wystarczy zetrzeć na tarce surowe ziemniaki, dodać do nich podsmażony boczek z cebulą. Całość mieszamy, umieszczamy w naczyniu żarodopornym i pieczemy. Podobnym daniem jest kiszka ziemniaczana, kiedy to farsz ziemniaczany z boczkiem nakłada się do jelita wieprzowego. Zarówno babka ziemniaczana, jak i kiszka ziemniaczana stanowi pyszne danie na obiad, które jada się na ciepło.