Babeczki wytrawne
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Mleko 2% (115 ml)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Boczek wędzony bez kości (50 g)
- Salami popularne (50 g)
- Papryka czerwona (50 g)
- Kukurydza konserwowa (35 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula czerwona (40 g)
Przepis na babeczki wytrawne krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 st C, a do formy na muffiny wyłóż 12 papilotek.
Boczek i salami drobno pokrój i usmaż na patelni do zarumienienia. Jeśli wędliny nie mają dużej ilości tłuszczu, możesz dodać olej (dodatkowy - spoza przepisu) do smażenia).
Dodaj posiekaną cebulę, paprykę oraz kukurydzę.
Smaż wszystko przez kilka chwil, aż warzywa trochę zmiękną i się zarumienią.
Przesiej do miski mąkę, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę przyprawy do pizzy, odrobinę majeranku oraz pół łyżeczki soli.
W drugiej misce wymieszaj olej, mleko oraz jajka.
Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zawartość patelni oraz ser starty na grubych oczkach przełóż do ciasta i dobrze wymieszaj.
Masę wyłóż do papilotek.
Piecz babeczki 25 minut.
Więcej informacji na temat babeczkek wytrawnych
Te babeczki wytrawne są idealnym pomysłem na dobrą przekąskę na imprezę. Muffiny o smaku pizzy – próbowałeś? Jeśli nie to koniecznie wykorzystaj ten sprawdzony przepis. Te pyszne muffinki w wersji słonej są nadziane warzywami, mięsem i serem. Przepis na babeczki wytrawne jest bardzo szybki i prosty. Składniki są łatwo dostępne i dają super przystawkę. Słone muffinki pizzowe są sprawdzonym przepisem na babeczki, które podbiją kubki smakowe Twoich gości. Zobacz, jak zrobić babeczki wytrawne i przygotuj je – nie tylko na imprezę.
Ten sprawdzony przepis na szybkie, słone muffinki z piekarnika to świetny pomysł na przekąskę. Są chrupiące zewnątrz, a miękkie w środku. Można je zrobić, jak wyżej wspomniano, na imprezę. Są też super posiłkiem do pracy, na zajęcia czy do szkoły. Babeczki wytrawne pieczone w piekarniku to pyszne muffinki, które mają dobre składniki. Be problemu je dostaniesz w każdym sklepie. Przepis na babeczki wytrawne zawiera takie dodatki jak papryka, kukurydza, boczek, salami oraz cebulę czerwoną.
Jak zrobić babeczki wytrawne? Podsmaż dodatki (cebulkę, paprykę, kukurydzę, boczek oraz salami). Dodatki powinny być drobno pokrojone – wtedy będą najlepsze. Przygotuj ciasto – do składników suchych dodaj składniki mokre i wymieszaj. Połącz ciasto z dodatkami, serem i przełóż do foremek. Piecz do suchego patyczka w piekarniku (około 25 minut). Szybkie babeczki wytrawne są najlepsze na ciepło.
Jak zrobisz babeczki wytrawne, dobry pomysł na dodatki do nich to sosy różnego rodzaju. Świetnie sprawdzi się zwykły ketchup lub sos czosnkowy.
*Do przepisu na babeczki wytrawne dobre będzie dodanie przyprawy do pizzy. Sprawi, że muffinki będą jeszcze pyszniejsze.
*Ser mozzarella można zastąpić serem żółtym, a warzywa dodać, jakie się lubi (pasują tu także pieczarki). Można pomieszać kolory papryk – babeczki wytrawne będą miały więcej koloru.
Gdy zależy Ci na zwiększeniu walorów zdrowotnych potrawy, warto zmienić mąkę wysokooczyszczoną na mąkę z pełnego przemiału (o typie powyżej 1850). Bardzo dobra jest mąka orkiszowa. Taka zmiana zapewni większą zawartość błonnika – indeks glikemiczny obniży się, będzie więcej składników odżywczych oraz witamin, a przy tym babeczki będą bardziej sycące. Boczek oraz salami najlepiej zastąpić drobiową wędliną. Ser mozzarella można wymienić na ser mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu i kilokalorii. Mleko można wymienić na zwykłą wodę. Te zmiany spowodują, że muffinki będą mniej kaloryczne. Będą także miały mniej nasyconego tłuszczu.
Alergeny w babeczkach wytrawnych
Lista alergenów dla babeczkek wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser Mozzarella
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na babeczki wytrawne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa do pizzy
Wartości odżywcze babeczkek wytrawnych
Babeczki są wysokokaloryczne. Znajduje się w nich tłuszcz nasycony. Jego nadmiar nie jest dobry dla zdrowia. Przepis dostarcza wszystkie makroskładniki.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.