Przepisy z mozzarellą

przepisy z mozzarellą

Mozzarella to włoski ser, który wykorzystuje się do różnych potraw. Pasuje do dań na ciepło i na zimno. Ser mozzarella produkowany jest z mleka bawolego. Charakterystyczną cechą tego sera jest nie tylko miękka konsystencja, ale też śnieżnobiała barwa. Jest to ser niedojrzewający o delikatnym smaku. Różnorodne przepisy z mozzarellą są dowodem na to, że można go łączyć z różnymi składnikami i podawać na obiad lub jako przekąskę.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z mozzarellą

Przepisy w temacie przepisy z mozzarellą

Przepisy z mozzarellą – sprawdzone przepisy na dania z serem mozzarella

Mozzarella to bardzo uniwersalny ser o delikatnym smaku, który można dodawać do różnych potraw. Sprawdzi się zarówno w daniach na ciepło, jak i na zimno. Ten ser przygotowuje się z odpowiedniego mleka, któremu zawdzięcza swój śnieżnobiały wygląd i ciekawe właściwości. Witaminy i składniki mineralne zawarte w mozzarelli pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Przekonaj się, jakie przepisy z mozzarellą warto znać i co zrobić z tym serem na obiad!

Mozzarella – informacje, wartości odżywcze

Co to jest mozzarella?

To ser podpuszczkowy i niedojrzewający. Wywodzi się z Włoch i jest jednym ze stałych składników kuchni włoskiej. Wytwarzany jest z mleka samic bawoła, dlatego ma tak jasny kolory, ale coraz częściej do jego produkcji wykorzystuje się mleko krowie lub owcze albo ich połączenie. W takim przypadku ten ser nie będzie już śnieżnobiały, a bardziej żółty.

Mozzarella to ser bardzo miękki i rozciągliwy. Ma charakterystyczną strukturę z nitkami. Powinien mieć w miarę gładką i błyszczącą powierzchnię. Najczęściej sprzedawany jest jako jedna duża kulka w woreczkach lub kilka małych kulek, gdzie pływa w serwatce, ale można też dostać go w postaci okrągłych plastrów. Dostępny jest także w formie granulatu, który idealnie nadaje się do posypania zapiekanych potraw. W sklepach można dostać również wędzoną mozzarellę oraz mozzarellę light.

Właściwości odżywcze mozzarelli – dlaczego warto ją jeść?

Ten ser składa się z pełnowartościowego białka i to właśnie to białko najczęściej jest powodem, dla którego tak chętnie sięgamy po ten ser. Jednak nie jest to jedyna jego zaleta. Mozzarella zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę A i witaminę K. W swoim składzie ma również wapń, fosfor, cynk, sód i potas.

Wszystkie te wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne wspomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Ich obecność wzmacnia układ odpornościowy, a także korzystanie wpływa na układ nerwowy (w tym chroni przed stwardnieniem rozsianym).

Mozzarella zawiera tłuszcze nasycone oraz niewielkie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6). Obecność fosforu pomaga lepiej wchłaniać wapń. Oba te składniki mineralne są niezbędne w organizmie człowieka. Dzięki nim kości się zdrowe, a zarówno mięśnie, jak i mózg są mniej zmęczone. Fosfor wspomaga także pracę nerek.

Aminokwasy korzystanie wpływają na zdrowie psychiczne, a także na pamięć oraz możliwość skupienia się. Zawarta w mozzarelli biotyna pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi, a witamina A wspomaga prawidłowe widzenie i dobry wzrok.

Pomysł na obiad – co zrobić z mozzarellą?

Przepisy z mozzarellą na zimno

Bardzo często ten ser dodaje się do sałatek. Najpopularniejszą sałatką jest włoska Caprese, która składa się zaledwie z trzech składników: plastrów pomidora i mozzarelli oraz listków świeżej bazylii. Możesz przygotować sałatkę z małych kulek mozzarelli, pomidorków koktajlowych, rukoli, nasion słonecznika, czarnych oliwek oraz czerwonej cebuli (lub prażonej). Do tego pasować będzie sos winegret lub sama oliwa z oliwek. Opcji na sałatki jest bardzo dużo. Wybierz swoje ulubione składniki i stwórz swój idealny posiłek na drugie śniadanie.

Ten ser sprawdzi się także przy daniach typu finger food. Można go nadziewać na wykałaczkę i podawać z pomidorkami koktajlowymi jako koreczki. Zamiast pomidorków koktajlowych możesz dodać czerwone lub zielone oliwki. Ten ser będzie pasować także do dobrze doprawionych kawałków mięsa. Takie koreczki na pewno wzbudzą zainteresowanie i bardzo szybko znikną z talerzy.

Jest to też idealny dodatek na kanapkę z szynką, sałatą i pomidorem. Ze względu na delikatny smak sera, można dodać ulubione przyprawy i zioła. Ciekawym akcentem będą suszone pomidory i szczypta czerwonej papryki. Możesz też dodać nieco świeżo mielonego pieprzu oraz sól.

Mozzarella na ciepło – gdzie warto ją wykorzystać?

Ser mozzarella ma delikatny smak, ale po roztopieniu jest bardzo ciągnący, co zwiększa jego atrakcyjność. Właśnie przez te właściwości najczęściej dodaje się go na pizzę i zapiekankę. Bardzo dobrze się topi i pięknie przypieka. Mozzarella pasuje do każdego rodzaju pizzy. Ciekawy pomysł na wykorzystanie tego sera daje zapiekanka. Tam możesz go połączyć z suszonymi pomidorami, rukolą, czerwoną papryką oraz sosem pomidorowym.

Ser mozzarella to też odpowiedni składnik do lasagne. Dzięki niemu uzyskasz ciekawy efekt i poszczególne kawałki tej potrawy nie tylko będą dobrze smakować, ale też bardzo ładnie się prezentować. Ciekawą opcją są naleśniki z kawałkami kurczaka z dodatkiem sera. Mięso należy odpowiednio przyprawić i usmażyć na patelni, a potem bezpośrednio wyłożyć na naleśnik i jeszcze ciepłe posypać serem. Po zawinięciu można je delikatnie przypiec na patelni lub w specjalnym opiekaczu. Zamiast naleśników możesz też wykorzystać placki tortilli.

Brakuje ci pomysłu na obiad? Jako dania obiadowe z mozzarellą polecamy zupę dyniową. Mozzarella dobrze komponuje się z dynią, a przepis na tę potrawę nie jest trudny. Do tej zupy idealnie pasują domowej roboty grzaneczki. Możesz je przygotować w opiekaczu, na patelni lub w piekarniku. Kawałki chleba pokrojone w kostkę możesz wsypać do zupy, ale jeśli zdecydujesz się na upieczone krążki z bagietki, możesz je maczać w dyniowo-serowym kremie.

W piekarniku możesz przygotować nadziewane warzywa. Mozzarellę można umieścić na cukinii, pomidorach oraz paprykach. Ten ser warto też dodać do środka zapiekanych warzyw, aby przy jedzeniu farsz przyjemnie się ciągnął.

Mozzarella to ser, który pasuje do potraw na ciepło oraz dań na zimno. Można go jeść bezpośrednio po wyciągnięciu z woreczka lub najpierw roztopić w piekarniku. Ten ser znany jest ze swoich rozciągliwych właściwości, dlatego często wykorzystywany jest na pizzy oraz do zapiekanek. Warto pokusić się na zupę dyniowo-serową z grzanki oraz wykorzystać przepis na zapiekankę, ale tak naprawdę wszystkie przepisy z mozzarellą możesz dowolnie zmodyfikować, aby stworzyć dania dopasowane do twojego gustu. Właściwości odżywcze mozzarelli korzystanie wpływają na organizm człowieka, dlatego jest to produkt godny polecenia.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto