Przepisy z boczkiem

przepisy z boczkiem

Boczek jest środkową częścią półtuszy wieprzowej. Jest to zatem mięso wieprzowe, które w sklepach sprzedawane jest w formie bloczków. Przy czerwonym mięsie boczku znajduje się duża warstwa białego tłuszczu, dlatego też boczek nie należy do zdrowych i chudych mięs. Mimo to boczek ma naprawdę głęboką i długą historię, ponieważ od wielu lat znajduje swoje zastosowanie w kuchni Ameryki oraz Europy. Historycy uważają, że w Anglii boczek dawniej był głównym źródłem mięsa, kiedy to rodziny smażyły go na patelni razem z jajkami.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z boczkiem

Przepisy w temacie przepisy z boczkiem

Przepisy z boczkiem – smaczne dania z aromatycznym boczkiem

Boczek jest mięsem, które nie cieszy się zbyt dużą popularnością wśród fanów zdrowego odżywiania i osób będących na diecie redukcyjnej. Mimo wszystko istnieje ogromna ilość ludzi, którzy uwielbiają jeść na obiad dania z wędzonym czy smażonym boczkiem. Niektórzy z kolei nie wyobrażają sobie jajecznicy innej niż ta z dodatkiem boczku. Jakie są najlepsze przepisy z boczkiem? Które z nich są łatwe w przygotowaniu? Sprawdź najważniejsze informacje na temat właściwości boczku oraz dowiedz się, czy jego spożywanie ma jakieś zalety.

Przepisy z boczkiem – sprawdź łatwe przepisy na potrawy z boczku na obiad

Czy jedzenie boczku jest zdrowe? Co warto wiedzieć na ten temat?

Osoby będące na diecie odchudzającej oraz wszyscy zwolennicy zdrowego trybu życia raczej nie przepadają za jedzeniem boczku. Można w sumie powiedzieć, że unikają go, jak ognia. Nic w tym dziwnego, ponieważ ta część mięsa wieprzowego należy do bardzo tłustych i wysokokalorycznych. W boczku znajduje się mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą stanowić zagrożenie dla układu krążenia, a więc i zdrowia serca. Spożywanie boczku w nadmiernej ilości grozi pojawieniem się nadciśnienia, miażdżycą naczyń krwionośnych i otyłością. Boczek zaliczany jest też do mięsa, w którym znajdują się substancje rakotwórcze. Według naukowców boczek, kiełbasa i parówki zawierają szkodliwe toksyny, które mogą wywołać np. nowotwór jelita grubego.

Czy boczek jest więc jedynie źródłem złego cholesterolu i pułapką dla zdrowia? Większość informacji wskazuje na to, że tak właśnie jest. Koneserzy boczku twierdzą jednak, że w tym kawałku mięsa jest też kilka zalet. Niepodważalnie jest to źródło tłuszczu oraz białka. O dziwo, w boczku znajdują się też zdrowe tłuszcze jednonasycone, niektóre minerały i witaminy z grupy B. Mimo wszystko, powinno się spożywać go w niewielkich ilościach i jak najrzadziej. Zwłaszcza jeżeli zależy nam na zdrowiu.

Czym różni się boczek od bekonu? Czy to te same rodzaje mięsa?

Boczek i bekon nie są dwoma tymi samymi kawałkami wieprzowiny. W języku polskim boczek od wielu lat istnieje jednak pod taką właśnie nazwą. Gdy na świecie rozprzestrzeniła się moda na kuchnię angielską i pojawiły się nowe przepisy na dania z boczkiem, zaczęliśmy zamiennie używać nazwy bacon (z języka angielskiego) na boczek. Według słownika oba pojęcia oznaczają to samo. Znawcy kulinarnych potraw uważają jednak, że stosowanie zamiennie obu słów jest niezgodne z prawdą.

Skąd protest w kwestii boczku i bekonu? W Polsce boczek jest bowiem o wiele bardziej tłusty niż angielski bekon. Poza tym bekon pochodzi z boków półtuszy, a boczek ze środka. Bekon ma też nieco inną strukturę niż boczek, a swoim smakiem bardziej przypomina schab. Mimo wszystko Polacy mówią na bekon boczek – i na odwrót.

Pomysł na danie z surowego i pieczonego boczku. TOP przepisy z boczkiem

Jak wykorzystać boczek w kuchni? Czy można zrobić z niego dobre potrawy?

Boczek wędzony czy też surowy jest doskonałym mięsem do wykorzystania go w kuchni – oczywiście pod warunkiem, że nie jest się na diecie redukcyjnej. Mięso spożywa się już od dawna w Anglii, gdzie niegdyś wykorzystywano boczek do zupy grochowej, a także mieszano go na patelni z jajkiem. Dziś jajecznica na boczku jest jednym z kultowych śniadań również w Polsce – niektórzy nie wyobrażają sobie jajecznicy z innym dodatkiem. W Kanadzie boczek dodaje się nawet do naleśników, a później polewa się całość syropem klonowym. Z bekonem podaje się na świecie również inne potrawy, zwłaszcza fast-foody (np. słynne i uwielbiane wszędzie hamburgery).

Są też oczywiście inne dania, w których boczek gra „pierwsze skrzypce”. Niektórzy używają surowego boczku po to, aby wykorzystać wytapiający się z niego w trakcie smażenia tłuszcz do ochrony innych składników przed wysuszeniem. Właśnie stąd wziął się pomysł np. na podawanie pieczonego pasztetu lub chudych mięs w towarzystwie boczku. Wiele osób dodaje też boczek do sałatek, a także zup (np. do żurku) albo jednogarnkowych dań dla całej rodziny. Co ciekawe, w Polsce mamy ok. 30 rodzajów boczku, które są w naszym kraju zarejestrowane jako produkty regionalne. Wśród nich króluje boczek wędzony, lecz poza wędzonym mamy też np. boczek duszony czy gotowany.

Najlepsze przepisy z boczkiem. Sprawdź, czym zaskoczyć gości!

Oprócz kultowej jajecznicy z boczkiem istnieje mnóstwo ciekawych przepisów, w których można wykorzystać mięso. Oto kilka sprawdzonych i smacznych dań, które zachwycą zarówno domowników, jak i niespodziewanych gości w domu.

  • Spaghetti carbonara z boczkiem – w tym daniu boczek powinien zostać pokrojony w kostkę, a następnie zostać zmieszany z czosnkiem i pietruszką na patelni. Powinno się taką mieszanką pokryć ugotowany makaron al dente z parmezanem.
  • Krem kalafiorowy z boczkiem – krem z kalafiora dekoruje się w tym przypadku wędzonym boczkiem oraz grzankami. Z boczku wytapia się tak dużo tłuszczu, że spokojnie możesz przysmażyć go na suchej patelni.
  • Szparagi z boczkiem – wędzone mięso świetnie komponuje się z sezonowymi szparagami. Jeśli masz ochotę na kaloryczne i smaczne danie, owiń szparagi plastrami boczku i usmaż je razem na patelni. Całość świetnie smakuje posypana startym twardym serem, np. parmezanem.
  • Szaszłyki z warzywami i boczkiem – idealne danie na wiosennego oraz letniego grilla w ogrodzie. Wystarczy nabić na patyczki warzywa (np. paprykę, cebulę i cukinię) z pokrojonym w grubą kostkę boczkiem. Mięso można wcześniej doprawić oliwą i przyprawami, zostawiając je w marynacie na kilka godzin. Ważne, żeby grillować szaszłyki powoli – wówczas warzywa będą najbardziej chrupiące.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto