Przepisy z boczkiem - polecane przepisy
-
Pancetta
Pancetta to włoski przysmak, który dzięki pysznemu smakowi podbija serca wszystkich. To rodzaj wędliny, niezwykle aromatycznej. Ten włoski boczek świetnie …
20 min łatwy 10 589 kcal -
Sałatka ziemniaczana
Pyszna sałatka ziemniaczana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 30 min łatwy 4 379 kcal -
Boczek pieczony
Boczek pieczony to doskonała propozycja na domowy dodatek do kanapek. Przepis na boczek pieczony jest bardzo prosty, dlatego jego przygotowanie …
15 + 60 min łatwy 24 25 kcal -
Quiche lorraine
Quiche lorraine to przepyszny francuski specjał, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wytrawnych posiłków. To wytrawna zapiekanka, pełna …
20 + 25 min łatwy 4 1015 kcal -
Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Sałatka ziemniaczana z boczkiem nie jest skomplikowanym daniem. Z wykonaniem tej sałatki poradzi sobie każdy, nawet ten, kto nie lubi …
25 + 30 min łatwy 4 332 kcal
Przepisy z boczkiem - pozostałe przepisy
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
Szybka przekąska na imprezę? Ciasto francuskie w tym wydaniu będzie genialną propozycją! To tania, łatwa, pyszna i dobra przekąska z …
15 + 20 min łatwy 8 443 kcal -
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
Tarta ze szparagami zielonymi zawiniętymi boczek i posypana serem feta z pomidorowym sosem jest idealnym daniem na zwykły obiad lub …
15 + 25 min łatwy 4 732 kcal -
Szałot
Szałot jest to śląska sałatka warzywna. Jarzynowa sałatka z warzywami gotowanymi jest wyśmienitą przekąską, która najczęściej przygotowywana jest na święta. …
60 + 40 min łatwy 5 327 kcal -
Zupa kapuśniak
Zupa kapuśniak z kapusty kiszonej na żeberkach i boczku to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Tradycyjny kapuśniak świetnie sprawdzi się …
20 + 90 min średni 7 304 kcal -
Śliwki w boczku
Śliwki w boczku to doskonała propozycja na pieczone śliwki z piekarnika. Zawijana w boczek, słodka śliwka idealnie zaspokaja ochotę na …
10 + 10 min łatwy 5 -
Kugel
Pyszny kugel z boczkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 8 362 kcal
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 30 min łatwy 4 653 kcal -
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone …
10 + 15 min łatwy 4 481 kcal -
Ciapkapusta
Ciapkapusta to bardzo dobry pomysł na tradycyjne śląskie danie na naszym codzienny stole. Smaczna ciapkapusta przypomina ciapkę i nie wygląda …
15 + 40 min łatwy 5 371 kcal -
Grule
Grule to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Potrawę można także podać samodzielnie dla miłośników …
10 + 40 min łatwy 5
-
Kartoflak
Kartoflak to ciekawa nazwa dla pysznego placka na bazie ziemniaków. Sprawdza się on doskonale na obiad, czy kolację. Można ją …
20 + 60 min łatwy 8 -
Boczek gotowany
Boczek gotowany to doskonała propozycja na domową wędlinę dla miłośników wieprzowiny i nie tylko. Nasz przepis na boczek gotowany jest …
5 + 130 min łatwy 15 9 kcal -
Tarta dyniowa
Najlepsza tarta dyniowa na słono – z boczkiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Na kolację to pyszna opcja. Jest to …
45 + 45 min łatwy 8 -
Prażoki
Prażoki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do zupy. Prażoki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod nazwą kryją się …
15 + 40 min łatwy 6 -
Kapusta zasmażana z boczkiem
Kapusta zasmażana z boczkiem to idealny dodatek do obiadu. Pasuje do różnego rodzaju mięsa i dobrze uzupełnia obiadowe danie. Taka …
30 + 10 min łatwy 3 -
Tarta z porem
Tarta z porem jest świetną opcją na naprawdę pyszne i łatwe danie, które wyróżnia się piękną prezencją. To opcja dla …
15 + 25 min łatwy 4 824 kcal
-
Babka ziemniaczana z boczkiem
Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak …
20 + 45 min łatwy 20 124 kcal -
Makaron z boczkiem
Makaron z boczkiem jest prosty do przygotowania i idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. To danie nie jest …
25 + 15 min łatwy 2 1186 kcal -
Boczek pieczony w piekarniku
Boczek pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na obiad. Pyszny boczek jest idealnym zamiennikiem boczku z grilla. Sprawdzony przepis na …
10 + 45 min łatwy 6 228 kcal -
Schab w kapuście
Schab w kapuście to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w …
20 + 90 min łatwy 5 438 kcal
-
Duszonki
Duszonki to pyszne danie, które wykonasz na ognisku. Jeśli lubisz zaskakiwać swoich gości i przygotowywać dania w niebanalny sposób, to …
30 + 60 min łatwy 8 -
Szpinak nowozelandzki
Szpinak nowozelandzki podany z makaronem i boczkiem to świetny pomysł na smaczny obiad. To szybkie i łatwe w przygotowaniu danie …
15 + 20 min łatwy 4 -
Sałatka z boczkiem
Sałatka z boczkiem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, kolację, danie do pracy lub wytrawną przystawkę imprezową. Jest to pyszna …
15 min łatwy 4 488 kcal -
Boczek dojrzewający
Boczek dojrzewający, czyli tradycyjna włoska pancetta to świetna propozycja dla wszystkich miłośników mięs. Suszony boczek to świetny dodatek do kanapek, …
30 min średni 5 353 kcal -
Żur z białą kiełbasą
Żur z białą kiełbasą to wspaniały rozgrzewający i syty posiłek dla całej rodziny na obiad. Żur jest tradycyjną potrawą podawaną …
15 + 60 min łatwy 20 365 kcal -
Łazanki z kapustą i kiełbasą
Pyszne łazanki z kapustą i kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 4 803 kcal
-
Banica
Banica to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Zapiekane ciasto filo z dodatkami świetnie sprawdza się na obiad a także przekąskę podczas …
10 + 50 min łatwy 10 -
Boczek z grilla
Boczek z grilla to danie bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnego grillowania, czy spotkań, jak tylko rozpocznie się …
25 min łatwy 1 157 kcal -
Jajecznica z boczkiem
Jajka kurze to częsty składnik wielu śniadań. Jest to też dosyć kontrowersyjny składnik diety. Dodatkowo są pożywne i dla wielu …
10 min łatwy 1 754 kcal -
Schab po szwajcarsku
Schab po szwajcarsku wszystkim znany jako szwajcar, to nic innego jak kotlet z pysznym nadzieniem. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne …
20 + 20 min łatwy 5
Przepisy z boczkiem – smaczne dania z aromatycznym boczkiem
Boczek jest mięsem, które nie cieszy się zbyt dużą popularnością wśród fanów zdrowego odżywiania i osób będących na diecie redukcyjnej. Mimo wszystko istnieje ogromna ilość ludzi, którzy uwielbiają jeść na obiad dania z wędzonym czy smażonym boczkiem. Niektórzy z kolei nie wyobrażają sobie jajecznicy innej niż ta z dodatkiem boczku. Jakie są najlepsze przepisy z boczkiem? Które z nich są łatwe w przygotowaniu? Sprawdź najważniejsze informacje na temat właściwości boczku oraz dowiedz się, czy jego spożywanie ma jakieś zalety.
Przepisy z boczkiem – sprawdź łatwe przepisy na potrawy z boczku na obiad
Czy jedzenie boczku jest zdrowe? Co warto wiedzieć na ten temat?
Osoby będące na diecie odchudzającej oraz wszyscy zwolennicy zdrowego trybu życia raczej nie przepadają za jedzeniem boczku. Można w sumie powiedzieć, że unikają go, jak ognia. Nic w tym dziwnego, ponieważ ta część mięsa wieprzowego należy do bardzo tłustych i wysokokalorycznych. W boczku znajduje się mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą stanowić zagrożenie dla układu krążenia, a więc i zdrowia serca. Spożywanie boczku w nadmiernej ilości grozi pojawieniem się nadciśnienia, miażdżycą naczyń krwionośnych i otyłością. Boczek zaliczany jest też do mięsa, w którym znajdują się substancje rakotwórcze. Według naukowców boczek, kiełbasa i parówki zawierają szkodliwe toksyny, które mogą wywołać np. nowotwór jelita grubego.
Czy boczek jest więc jedynie źródłem złego cholesterolu i pułapką dla zdrowia? Większość informacji wskazuje na to, że tak właśnie jest. Koneserzy boczku twierdzą jednak, że w tym kawałku mięsa jest też kilka zalet. Niepodważalnie jest to źródło tłuszczu oraz białka. O dziwo, w boczku znajdują się też zdrowe tłuszcze jednonasycone, niektóre minerały i witaminy z grupy B. Mimo wszystko, powinno się spożywać go w niewielkich ilościach i jak najrzadziej. Zwłaszcza jeżeli zależy nam na zdrowiu.
Czym różni się boczek od bekonu? Czy to te same rodzaje mięsa?
Boczek i bekon nie są dwoma tymi samymi kawałkami wieprzowiny. W języku polskim boczek od wielu lat istnieje jednak pod taką właśnie nazwą. Gdy na świecie rozprzestrzeniła się moda na kuchnię angielską i pojawiły się nowe przepisy na dania z boczkiem, zaczęliśmy zamiennie używać nazwy bacon (z języka angielskiego) na boczek. Według słownika oba pojęcia oznaczają to samo. Znawcy kulinarnych potraw uważają jednak, że stosowanie zamiennie obu słów jest niezgodne z prawdą.
Skąd protest w kwestii boczku i bekonu? W Polsce boczek jest bowiem o wiele bardziej tłusty niż angielski bekon. Poza tym bekon pochodzi z boków półtuszy, a boczek ze środka. Bekon ma też nieco inną strukturę niż boczek, a swoim smakiem bardziej przypomina schab. Mimo wszystko Polacy mówią na bekon boczek – i na odwrót.
Pomysł na danie z surowego i pieczonego boczku. TOP przepisy z boczkiem
Jak wykorzystać boczek w kuchni? Czy można zrobić z niego dobre potrawy?
Boczek wędzony czy też surowy jest doskonałym mięsem do wykorzystania go w kuchni – oczywiście pod warunkiem, że nie jest się na diecie redukcyjnej. Mięso spożywa się już od dawna w Anglii, gdzie niegdyś wykorzystywano boczek do zupy grochowej, a także mieszano go na patelni z jajkiem. Dziś jajecznica na boczku jest jednym z kultowych śniadań również w Polsce – niektórzy nie wyobrażają sobie jajecznicy z innym dodatkiem. W Kanadzie boczek dodaje się nawet do naleśników, a później polewa się całość syropem klonowym. Z bekonem podaje się na świecie również inne potrawy, zwłaszcza fast-foody (np. słynne i uwielbiane wszędzie hamburgery).
Są też oczywiście inne dania, w których boczek gra „pierwsze skrzypce”. Niektórzy używają surowego boczku po to, aby wykorzystać wytapiający się z niego w trakcie smażenia tłuszcz do ochrony innych składników przed wysuszeniem. Właśnie stąd wziął się pomysł np. na podawanie pieczonego pasztetu lub chudych mięs w towarzystwie boczku. Wiele osób dodaje też boczek do sałatek, a także zup (np. do żurku) albo jednogarnkowych dań dla całej rodziny. Co ciekawe, w Polsce mamy ok. 30 rodzajów boczku, które są w naszym kraju zarejestrowane jako produkty regionalne. Wśród nich króluje boczek wędzony, lecz poza wędzonym mamy też np. boczek duszony czy gotowany.
Najlepsze przepisy z boczkiem. Sprawdź, czym zaskoczyć gości!
Oprócz kultowej jajecznicy z boczkiem istnieje mnóstwo ciekawych przepisów, w których można wykorzystać mięso. Oto kilka sprawdzonych i smacznych dań, które zachwycą zarówno domowników, jak i niespodziewanych gości w domu.
- Spaghetti carbonara z boczkiem – w
tym daniu boczek powinien zostać pokrojony w kostkę, a następnie zostać zmieszany
z czosnkiem i pietruszką na patelni. Powinno się taką mieszanką pokryć
ugotowany makaron al dente z parmezanem.
-
Krem kalafiorowy z boczkiem – krem
z kalafiora dekoruje się w tym przypadku wędzonym boczkiem oraz grzankami. Z boczku
wytapia się tak dużo tłuszczu, że spokojnie możesz przysmażyć go na suchej
patelni.
-
Szparagi z boczkiem – wędzone
mięso świetnie komponuje się z sezonowymi szparagami. Jeśli masz ochotę na
kaloryczne i smaczne danie, owiń szparagi plastrami boczku i usmaż je razem na
patelni. Całość świetnie smakuje posypana startym twardym serem, np.
parmezanem.
- Szaszłyki z warzywami i boczkiem – idealne danie na wiosennego oraz letniego grilla w ogrodzie. Wystarczy nabić na patyczki warzywa (np. paprykę, cebulę i cukinię) z pokrojonym w grubą kostkę boczkiem. Mięso można wcześniej doprawić oliwą i przyprawami, zostawiając je w marynacie na kilka godzin. Ważne, żeby grillować szaszłyki powoli – wówczas warzywa będą najbardziej chrupiące.