Dania z kukurydzą

dania z kukurydzą

Kukurydza uprawiana była w Ameryce Południowej od tysięcy lat. W Europie poznano ją, dopiero wtedy, gdy potrawy z kukurydzy opisał Krzysztof Kolumb. Obecnie uprawia się kilka odmian kukurydzy, zaś potrawy dla ludzi robi się z kukurydzy cukrowej. Dostępna jest w postaci świeżych kolb, nasion z puszki lub mrożonych, jak również mąki i kaszy kukurydzianej i różnego rodzaju chrupek. Ugotowane kolby jemy polane masłem, lub na słodko polane miodem. Kukurydza z puszki świetnie sprawdza się dodana do sałatek. Z kukurydzy powstaje również sos i zupa. Natomiast mąka kukurydziana służy jako dodatek do wypieków.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z kukurydzą

Przepisy w temacie dania z kukurydzą

Najciekawsze artykuły w temacie dania z kukurydzą

Proste przepisy na dania z kukurydzą. Oto zbiór sprawdzonych przepisów

W naszym kraju wyroby z kukurydzy są ogólnodostępne, lecz nie są zbyt popularne w kuchni. Wyjątek stanowią złociste ziarna kukurydzy z puszki, które dodaje się do licznych sałatek. Mało kto wie, że ziarna kukurydzy mają bardzo uniwersalne zastosowanie kulinarne. Warto wspomnieć również o mące i kaszy kukurydzianej. Przedstawiamy ciekawe potrawy i przepisy jakie można zrobić z kukurydzą i doradzamy z czym łączyć kukurydzę.

Kukurydza - zastosowanie w kuchni

Smaczne potrawy z kukurydzy

Kukurydza pochodzi z Meksyku i uprawiana była przez tamtejszych Indian już ponad 9 tysięcy lat temu. Roślina ta nie występuje w formie dzikiej. Europejczycy poznali ją, kiedy to przepisy z kukurydzy opisał Krzysztof Kolumb. Obecnie jest uprawiana prawie na całym świecie.

Kukurydza należy do gatunku traw. Uprawia się liczne odmiany kukurydzy jako warzywo jadalne oraz jako roślinę pastewną. Odmianą przeznaczoną dla ludzi jest kukurydza cukrowa. Wytwarza się z niej mąkę kukurydzianą i płatki kukurydziane. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Z kukurydzy robi się popularną przekąskę popcorn.

Kukurydza składa się głównie z węglowodanów. Zawiera liczne składniki mineralne i witaminy. Zawiera dużo błonnika i ma działanie korzystne dla jelit. Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny nie nadaje się dla cukrzyków. Dobrze działa na oczy z powodu zawartości luteiny. Ma również działanie przeciwutleniające. W większości przypadków uprawia się kukurydzę genetycznie zmodyfikowaną.

Jakie dania można zrobić z kukurydzy

Najprostsze wykorzystanie kukurydzy to zjadanie kolb kukurydzy gotowanej w mleku lub grillowanej. Kukurydzę można również gotować na parze lub piec w piekarniku. Gotowana kukurydza najlepiej smakuje polana masłem. Gotowaną kolbę kukurydzy przygotowujemy również na słodko, polaną miodem.

Możemy również kupić gotowe płatki, chrupki czy wafle z kukurydzy. Warto jednak pamiętać, że mają one wysoki indeks glikemiczny i małą wartość odżywczą. Mąka kukurydziana wykorzystywana jest do wypieków, szczególnie bezglutenowych. Dobrze sprawdza się jako dodatek do naleśników i placków. Mąka kukurydziana stanowi główny składnik włoskiej potrawy polenty. Mąkę kukurydzianą stosuje się również do zagęszczania zup.

Świetnie smakuje zupa z ziaren kukurydzy. Na rynku dostępne są ziarna kukurydzy w puszce lub mrożone. Służą one głównie jako dodatek do różnego rodzaju sałatek warzywnych.

Potrawy z mąki i kaszy kukurydzianej

Najszersze zastosowanie ma kukurydza w postaci mąki i kaszy kukurydzianej. Mąka służy do wypieku ciast, ciasteczek, placków, czy też chleba. Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciasta naleśnikowego, dzięki czemu naleśniki łatwiej się smaży i nie przywierają do patelni.

Rzadziej wykorzystywana jest kasza kukurydziana, która powstaje z połamania ziaren kukurydzy. Jada się ją w postaci ugotowanej na wodzie lub na mleku. Kasza jest produktem lekkostrawnym i bezglutenowym, dlatego też jest warta zastosowania w kuchni. Może posłużyć zamiast mąki do zagęszczania sosów i zup.

Kasza kukurydziana stanowi podstawę takich dań kuchni światowej jak meksykańska tortilla, rumuńska mamałyga, czy też włoska polenta. Kaszę możemy zastosować również do wypieku chleba i ciasteczek. Świetnie smakują desery na słodko z dodatkiem kaszy kukurydzianej.

Najciekawsze przepisy na dania z kukurydzą

Jak zrobić łatwe i proste sałatki z kukurydzą

Kukurydza z puszki stanowi idealny składnik, z którego zrobimy smaczne i łatwe sałatki. W zasadzie można ją dodać do każdej sałatki. Jednak najlepiej smakuje jako dodatek do sałatek z majonezem.

Pomysły i przepisy na sałatki z kukurydzą są tak liczne, że trudno je tutaj wymienić. Kukurydza ma delikatny smak, który nie dominuje innych smaków. Dlatego świetnie nadaje się, aby złagodzić smak na przykład ogórków kiszonych. Kukurydza świetnie komponuje się z pomidorami, jak również z warzywami liściastymi i serkiem feta.

Kukurydza w puszce pozwala na szybkie i łatwe sałatki, które zrobimy łącząc gotowe elementy. Na przykład kukurydza w puszce, seler w słoiku, groszek i ananas z puszki. Do kukurydzy pasuje również jajko. Jako sos do sałatek z kukurydzą najlepiej sprawdza się majonez, lecz doskonałe są również sałatki z sosem winegret.

Sos i zupa z kukurydzą - jak zrobić te smaczne i proste dania

Ziarna kukurydzy są tak uniwersalne, że można je dodać do bardzo wielu dań. Sprawdzają się w sosach do ryżu czy makaronu, wszelkiego rodzaju daniach jednogarnkowych czy zapiekankach. Ziarna kukurydzy świetnie smakują dodane do farszu do wytrawnych naleśników i roladek.

Pyszny jest sos do makaronu czy ryżu z dodatkiem ziaren kukurydzy. Z ziaren kukurydzy robimy także prosty i szybki sos do różnych dań. Wystarczy zmiksować ziarna kukurydzy ze śmietaną i dodać ulubione zioła i przyprawy. Poprzez zmiksowanie ziaren kukurydzy z różnymi dodatkami i przyprawami uzyskamy sos do kanapek, ziemniaków, makaronu itp. Jego gęstość zależy do rodzaju dodatków. Przykładem są sosy z kukurydzy ze śmietaną, z cebulą, czy też z pomidorami.

Świetnie smakuje zupa krem z kukurydzy. Do zupy bierzemy ziarna ze świeżej kolby kukurydzy, które podsmażamy z przyprawami na maśle lub oliwie. Następnie dodajemy bulion, mleko kokosowe i gotujemy. Aby powstała zupa krem musimy ją zmiksować. Oczywiście zupę zrobimy także z kukurydzy z puszki. Prosta i łatwa do przyrządzenia zupa z kukurydzy jest daniem na słodko, dlatego też chętnie jedzą ją dzieci.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto