Ciasto rurociąg

Opublikowano: 27.08.2021 r., 14:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowe ciasto na porcelanowym talerzu.
Ciasto rurociąg
Ciasto rurociąg to pyszny deser, który pomimo trudnej nazwy jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Całość zabiera mało czasu, a prezentuje się naprawdę elegancko.
Przygotowanie 20 min
490 kcal
Kcal w porcji
124 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (500 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (60 g)
  • Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
  • Herbatniki (100 g)
  • Rurki z kremem czekoladowym - 15 szt (60 g)
  • Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, rondelek, blacha do pieczenia 20x30 cm, szklanka

Przepis na ciasto rurociąg krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i pokryj ją papierem do pieczenia. Na spód poukładaj herbatniki.

Szklankę napełnij do połowy wrzątkiem i dodaj żelatynę. Całość mieszaj intensywnie, aż do rozpuszczenia. Ostaw ją na bok do przestudzenia.

Do dużej miski przełóż serek mascarpone, dodaj śmietankę i cukier puder. Całość ubij na średnich obrotach. Gdy masa zgęstnieje dodaj żelatynę i miksuj jeszcze przez chwilę.

Masę podziel na 2 części. Jedną wyłóż na herbatniki, a na nią ułóż rurki. Całość przykryj drugą warstwą kremu.

W rondelku roztop czekoladę i polej nią wierzch ciasta.

Ciasto włóż do lodówki na 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto rurociąg
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta rurociągu

Ciasto rurociąg pomimo trudnej nazwy, jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Do jego zrobienia wystarczy tylko kilka składników, jednak główną rolę grają w nim niewątpliwie rurki czekoladowe. To im ciasto zawdzięcza swoją nazwę , a także niebanalny wygląd. To wspaniały pomysł na szybki deser, który na pewno zachwyci wszystkich gości.

Przepis na ciasto rurociąg jest bardzo prosty. Całość ułatwia fakt, że do jego przygotowania nie potrzeba pieczenia, dlatego ciasto powstaje w dosłownie kilka chwil. Poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca, gdyż całość jest nieskomplikowana, a przepis pokazuje jak zrobić je krok po kroku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto rurociąg, który przyciąga pięknym wyglądem, a także niebanalnym smakiem, to ten przepis pozwoli ci przygotować naprawdę wspaniały placek. To idealne ciasto, dla osób które nie czują się zbyt dobrze z przygotowywaniem skomplikowanych deserów. Całość jest bardzo łatwa, ale niezwykle efektowna. Dla podkreślenia całości można do jej przygotowania użyć kakaowych herbatników, które ze względu na ciemny kolor pięknie kontrastują z białym kremem.

To ciasto bez pieczenia, dlatego sprawdzi się nawet na deser awaryjny, a także dla osób, które nie posiadają piekarnika. Całość robi się głównie na bazie gęstego kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. To sprawia, że całość jest zdecydowanie bardzo aksamitna i kremowa. Do masy dodaje się żelatyny, by krem był bardziej stabilny i nie spływał. Masa niezwykle szybko zastyga, jednak dobrze, by ciasto schłodziło się odpowiednio. Dzięki temu będzie bardziej smaczne, a przy tym jego konstrukcja dużo lepsza i stabilniejsza.

To naprawdę szybki, a przy tym bardzo prosty deser. Ten sprawdzony przepis pozwala go przygotować w swoim domu i cieszyć się wyjątkowym smakiem, choć przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To deser tak piękny, że przypomina ciasta z cukierni. Jest w dodatku bardzo pyszny, co zawdzięcza wspaniałemu kremowi i rurkom. To dobry placek dla wszystkich, którzy kochają nowinki i nietypowe połączenia. To ciasto z rurkami czekoladowymi na pewno zrobi furorę na wszystkich imprezach.

Alergeny w cieście rurociąg

Lista alergenów dla ciasta rurociągu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
    • Herbatniki
    • rurki z kremem czekoladowym
    • Czekolada deserowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • rurki z kremem czekoladowym

Wartości odżywcze ciasta rurociągu

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dużo cukru, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(124g)
Energia (kcal)
395.32
490.20
Białko (g)
4.90
6.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(124g)
Węglowodany (g)
20.14
24.97
Węglowodany przyswajalne (g)
16.60
20.58
Brak danych dla: rurki z kremem czekoladowym.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.55
Brak danych dla: rurki z kremem czekoladowym.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(124g)
Tłuszcz (g)
32.64
40.47
Tłuszcze nasycone (g)
30.17
37.41
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta rurociągu 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta rurociągu

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Mascarpone
500 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
60 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Herbatniki
100 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Rurki z kremem czekoladowym
60 g
15 szt
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 60 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
34.50