Sernik łaciaty

Opublikowano: 26.06.2021 r., 20:36 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik łaciaty z wykrojonym 1 kawałkiem, na drewnianej desce do krojenia. Z tyłu sernika stoi biała filiżanka
Sernik łaciaty
Sernik łaciaty bez pieczenia to pyszny czekoladowo-śmietanowy sernik na zimno, który bardzo szybko przygotujesz. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na upalne dni.
Przygotowanie 30 min
438 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Herbatniki z czekoladą (150 g)
  • Ser twarogowy półtłusty najlepiej mielony (1000 g)
  • Żelatyna 3 łyżki (24 g)
  • Cukier 4 łyżki (60 g)
  • Czekolada mleczna 1,5 sztuki (200 g)
  • Kakao niesłodzone 1 łyżka (12 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 22 cm

Przepis na sernik łaciaty krok po kroku

Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie.

Zmiksuj żelatynę z twarogiem.

Podziel twaróg na 2 części, nie koniecznie muszą być równe

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Pokrusz herbatniki.

1/4 czekolady dodaj do herbatników i dokładnie wymieszaj.

Herbatniki z czekoladą wysyp na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, i ugnieć.

Kolejną 1/4 czekolady i kakao dodaj do części twarogu na łaty i dokładnie wymieszaj.

Do białej części twarogu dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Gdy twaróg zacznie gęstnieć wykładaj do łyżką tworząc ciemne łaty.

Wstaw sernik do lodówki na godzinę

Resztę czekolady wymieszaj ze śmietanką i wylej na sernik.

Ponownie schłodź sernik.

Jak oceniasz przepis na sernik łaciaty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat sernika łaciatego

Sernik łaciaty to pyszny i szybki sernik na zimno, który jest idealny na letnie, upalne dni, gdy potrzebujemy ochłodzenia. Przepis na ciasto sernik łaciaty jest bardzo prosty i składa się z zaledwie kilku składników. Do jego przygotowania potrzebujesz zmielony ser, ja używam twarogu w wiaderku, czekolady, żelatyny, cukru lub słodzika oraz herbatników. Przechodzimy do tego, jak zrobić sernik łaciaty. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w letniej wodzie. Do twarogu dodajemy żelatynę i dokładnie blendujemy. Następnie dzielimy go na dwie części. Jeżeli chcesz, żeby masy czekoladowej było tyle, co i śmietanowej to podziel go na dwie równe części. Ja wolę, gdy białej masy jest więcej, więc u mnie jedna część jest większa od drugiej. Następnie rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do twarogu na łaty, a do drugiej części twarogu dodajemy cukier lub słodzik. Kolejnym krokiem jest wyłożenie tortownicy lub innej blachy herbatnikami. Gdy twaróg zacznie tężeć, wykładamy go łyżką na biszkopty, aby powstały łaty. Teraz już tylko nasz sernik łaciaty z wiaderka trzeba schłodzić, najlepiej przez co najmniej godzinę, w lodówce. Jak widzisz sernik łaciaty bez pieczenia to bardzo szybkie ciasto, a dodatkowo wygląda bardzo apetycznie.

Taki sernik zawiera także dużo białka, dzięki twarogowi. Niestety ciasto w takiej wersji nie jest najzdrowszy i zawiera gluten. Możesz natomiast użyć gorzkiej czekolady zamiast mlecznej, a cukier zastąpić słodzikiem, aby ciasto miało niski indeks glikemiczny. W przypadku wersji bezglutenowej jest jeszcze łatwiej. Musisz jedynie zamienić zwykłe herbatniki na bezglutenowe. Jeżeli nie możesz takich znaleźć, możesz samodzielnie upiec cienki biszkopt z mąki bezglutenowej, na przykład kukurydzianej, i na niego wyłożyć masę twarogową. Jeszcze inną alternatywą dla biszkoptów mogą być jakiekolwiek pokruszone ciastka lub płatki owsiane wymieszane z czekoladą. Jak widzisz, wystarczą tylko drobne zmiany i można mieć pyszny sernik na zimno o niskim indeksie glikemicznym i do tego bezglutenowy.

Alergeny w serniku łaciatym

Lista alergenów dla sernika łaciatego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sernika łaciatego

na 100g gotowej potrawy

Żeby obniżyć indeks glikemiczny sernika zastąp cukier słodzikiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
219.13
438.25
Białko (g)
13.26
26.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
18.85
37.71
Węglowodany przyswajalne (g)
17.68
35.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
2.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.47
22.93
Tłuszcze nasycone (g)
8.96
17.92
Tłuszcze nienasycone (g)
2.51
5.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.62
3.25
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
1.77
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.53
27.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
30.67
61.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.95
1.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.04
60.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.19
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.31
22.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.61
15.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
229.30
458.61
Potas (mg)
140.57
281.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
82.22
164.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
149.09
298.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.37
40.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.68
1.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika łaciatego 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika łaciatego

Koszt składników
41.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki z czekoladą
150 g
2.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
4.88
Za 150 g
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
najlepiej mielony
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Żelatyna
24 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 24 g
Cukier
60 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Czekolada mleczna
200 g
1,5 sztuki
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Kakao niesłodzone
12 g
1 łyżka
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 12 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
41.70