Sernik łaciaty
- Herbatniki z czekoladą (150 g)
- Ser twarogowy półtłusty - najlepiej mielony (1000 g)
- Żelatyna - 3 łyżki (24 g)
- Cukier - 4 łyżki (60 g)
- Czekolada mleczna - 1,5 sztuki (200 g)
- Kakao niesłodzone - 1 łyżka (12 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Przepis na sernik łaciaty krok po kroku
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie.
Zmiksuj żelatynę z twarogiem.
Podziel twaróg na 2 części, nie koniecznie muszą być równe
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Pokrusz herbatniki.
1/4 czekolady dodaj do herbatników i dokładnie wymieszaj.
Herbatniki z czekoladą wysyp na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, i ugnieć.
Kolejną 1/4 czekolady i kakao dodaj do części twarogu na łaty i dokładnie wymieszaj.
Do białej części twarogu dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Gdy twaróg zacznie gęstnieć wykładaj do łyżką tworząc ciemne łaty.
Wstaw sernik do lodówki na godzinę
Resztę czekolady wymieszaj ze śmietanką i wylej na sernik.
Ponownie schłodź sernik.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika łaciatego
Sernik łaciaty to pyszny i szybki sernik na zimno, który jest idealny na letnie, upalne dni, gdy potrzebujemy ochłodzenia. Przepis na ciasto sernik łaciaty jest bardzo prosty i składa się z zaledwie kilku składników. Do jego przygotowania potrzebujesz zmielony ser, ja używam twarogu w wiaderku, czekolady, żelatyny, cukru lub słodzika oraz herbatników. Przechodzimy do tego, jak zrobić sernik łaciaty. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w letniej wodzie. Do twarogu dodajemy żelatynę i dokładnie blendujemy. Następnie dzielimy go na dwie części. Jeżeli chcesz, żeby masy czekoladowej było tyle, co i śmietanowej to podziel go na dwie równe części. Ja wolę, gdy białej masy jest więcej, więc u mnie jedna część jest większa od drugiej. Następnie rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do twarogu na łaty, a do drugiej części twarogu dodajemy cukier lub słodzik. Kolejnym krokiem jest wyłożenie tortownicy lub innej blachy herbatnikami. Gdy twaróg zacznie tężeć, wykładamy go łyżką na biszkopty, aby powstały łaty. Teraz już tylko nasz sernik łaciaty z wiaderka trzeba schłodzić, najlepiej przez co najmniej godzinę, w lodówce. Jak widzisz sernik łaciaty bez pieczenia to bardzo szybkie ciasto, a dodatkowo wygląda bardzo apetycznie.
Taki sernik zawiera także dużo białka, dzięki twarogowi. Niestety ciasto w takiej wersji nie jest najzdrowszy i zawiera gluten. Możesz natomiast użyć gorzkiej czekolady zamiast mlecznej, a cukier zastąpić słodzikiem, aby ciasto miało niski indeks glikemiczny. W przypadku wersji bezglutenowej jest jeszcze łatwiej. Musisz jedynie zamienić zwykłe herbatniki na bezglutenowe. Jeżeli nie możesz takich znaleźć, możesz samodzielnie upiec cienki biszkopt z mąki bezglutenowej, na przykład kukurydzianej, i na niego wyłożyć masę twarogową. Jeszcze inną alternatywą dla biszkoptów mogą być jakiekolwiek pokruszone ciastka lub płatki owsiane wymieszane z czekoladą. Jak widzisz, wystarczą tylko drobne zmiany i można mieć pyszny sernik na zimno o niskim indeksie glikemicznym i do tego bezglutenowy.
Alergeny w serniku łaciatym
Lista alergenów dla sernika łaciatego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki z czekoladą
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki z czekoladą
- Ser twarogowy półtłusty
- Czekolada mleczna
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sernika łaciatego
Żeby obniżyć indeks glikemiczny sernika zastąp cukier słodzikiem.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.