Przepis na pastę jajeczną ze szczypiorkiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, tarka, miska, rondelek

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Obierz jajka ze skorupy i zetrzyj na tarce.

Wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pastę jajeczną posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Koszt przygotowania dania
13.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
169 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
40

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście jajecznej ze szczypiorkiem

Pyszne, zdrowe pieczywo z gruboziarnistej mąki to idealne rozpoczęcie dnia, postaw na smaczne dodatki i przygotuj kanapki dla całej swojej rodziny. Domowa pasta jajeczna ze szczypiorkiem to szybkie i pożywne smarowidło do pieczywa, które w krótkiej chwili przygotujesz samodzielnie w domu.

Klasyczna wersja zakłada połączenie ugotowanych jajek z porcją majonezu, dzisiaj jednak przedstawię Ci pyszną modyfikację z dodatkiem szczypiorku lub cebuli dymki.

Warto wspomnieć, że jajka kurze to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sami i musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one poczucie sytości, dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Pasta jajeczna to świetny przykład posiłku białkowo – tłuszczowego, wiele osób wybiera właśnie taki rodzaj posiłków, ponieważ mają po nim dużo energii, są najedzeni, a po czasie nie następuje uczucie znużenia i senności co mogą powodować węglowodany, czyli np. pieczywo.

W pełni zbilansowane śniadanie czy kolacja powinna jednak składać się z produktu węglowodanowego, białka i tłuszczy. Dlatego zachęcam do podawania niewielkiej ilości świeżego pieczywa do naszej pasty.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pastę jajeczną ze szczypiorkiem. Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie jajka, szczypiorek oraz majonez. Nie zapominaj o przyprawach, najlepiej sprawdzą się tutaj podstawowe takie jak sól i pieprz.

W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, a następnie obierz ze skorupy i zetrzyj na tarce. Całość dokładnie wymieszaj z majonezem, posmaruj pieczywo i podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub ogórkiem.

Jeśli chcesz, aby to była fit pasta jajeczna majonez zamień na jogurt grecki lub jogurt naturalny.

Skoro już wiesz jak zrobić pastę jajeczną ze szczypiorkiem, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest pyszna do kanapek. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze pasty jajecznej ze szczypiorkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
169.92 kcal
169.92 kcal
Białko
11.23 g
11.23 g

Węglowodany w paście jajecznej ze szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
0.94 g
0.94 g
Węglowodany przyswajalne
0.78 g
0.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.16 g
0.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
13.10 g
13.10 g
Tłuszcze nasycone
4.31 g
4.31 g
Tłuszcze nienasycone
8.79 g
8.79 g
Tłuszcze jednonasycone
4.27 g
4.27 g
Tłuszcze wielonasycone
4.52 g
4.52 g
Cholesterol
327.43 mg
327.43 mg

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną ze szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
154.54 µg (mcg)
154.54 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.78 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Witamina C
3.69 mg
3.69 mg
Witamina D
1.76 µg (mcg)
1.76 µg (mcg)
Witamina E
1.12 mg
1.12 mg
Retinol
140.63 µg (mcg)
140.63 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.41 mg
0.41 mg
Niacyna
0.11 mg
0.11 mg
Foliany
48.02 µg (mcg)
48.02 µg (mcg)
Beta karoten
166.10 µg (mcg)
166.10 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną ze szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
164.48 mg
164.48 mg
Potas
140.54 mg
140.54 mg
Wapń
55.24 mg
55.24 mg
Fosfor
177.87 mg
177.87 mg
Magnez
13.21 mg
13.21 mg
Żelazo
1.64 mg
1.64 mg
Cynk
1.17 mg
1.17 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej ze szczypiorkiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej ze szczypiorkiem

Lista alergenów dla pasty jajecznej ze szczypiorkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania pasty jajecznej ze szczypiorkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Szczypiorek
40 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną ze szczypiorkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.0% osób