Tania kolacja

tania kolacja

Żyjemy coraz szybciej, a wydatki z roku na rok rosną. Właśnie dlatego wciąż poszukujemy oszczędności. Jednym z miejsc, gdzie warto ich szukać, jest jedzenie. Codzienny jadłospis bez problemu skomponować można tak, aby zaoszczędzić na żywieniu. Okazuje się bowiem, że wybieranie np. tańszej kolacji wcale nie musi oznaczać rezygnacji z jakości posiłków. Warto zastanowić się nad wprowadzeniem zmian do menu. Przyrządzanie ekonomicznych, prostych posiłków może naprawdę wiele zmienić w naszym życiu.

Tania kolacja – proste przepisy na smaczne i tanie dania na kolacje

Tania kolacja może być świetnym sposobem na oszczędności. To, że danie mniej kosztuje wcale nie musi oznaczać, że jest gorsze jakościowo. Przepisy na tanie dania na kolacje są łatwe i bardzo smaczne. Zastanawiasz się, co przygotować na kolacje dla swoich bliskich? Pomysły na tanie posiłki są niemal nieograniczone. Jak zrobić pyszne i niedrogie danie na kolację? Sprawdź dobre i proste przepisy na budżetowe potrawy dla całej rodziny.

Tania kolacja – dobre i łatwe przepisy na tanie dania na kolacje

Tanie pomysły na kolacje – dlaczego warto robić?

Jednym z najważniejszych argumentów, które przemawiają na korzyść przyrządzania tanich posiłków, jest oczywiście oszczędność finansowa. Nie da się ukryć, że robiąc tańszą kolację, można zaoszczędzić. Odpowiednie planowanie menu i wybieranie przystępnych cenowo składników potrafi bardzo zmniejszyć wydatki na jedzenie. Dzięki racjonalnemu podejściu do gotowania i związanych z nim zakupów w efekcie można zaoszczędzić sporo pieniędzy. Wówczas będzie można przeznaczyć je na zupełnie inny cel, m.in. oszczędności czy inwestycje. Przygotowując proste przepisy, można również zapanować nad używanymi składnikami. W ten sposób unikniesz wielu sztucznych produktów, zupełnie zbędnych w naszej diecie (np. konserwantów, cukrów, nadmiaru soli, barwników i innych ulepszaczy). Posiłek będzie zatem nie tylko tańszy, ale też o wiele zdrowszy. Tanie gotowanie nie musi być nudne. Potrawy, które mniej kosztują, są bardzo smaczne i różnorodne. Takie posiłki pozwalają dużo eksperymentować ze składnikami, a nawet z technikami gotowania. Dzięki temu można odkrywać zupełnie nowe połączenia i smaki. Doskonałym pomysłem jest korzystanie z promocji w sklepach czy sezonowych produktów, najlepiej z własnego ogródka.

Dlaczego jeszcze warto przygotowywać tanie kolacje? Otóż właśnie w ten sposób możesz uniknąć marnowania żywności. Przygotowując proste i niedrogie posiłki, można lepiej zarządzać zapasami w kuchni. Pozwala to lepiej kontrolować konkretne ilości składników, a także unikać marnowania żywności. Pamiętaj, że wyrzucanie jedzenia jest nie tylko problemem dla naszego budżetu, ale też środowiska. Tanie pomysły na kolacje dają realną radość z gotowania. Gotowanie niskobudżetowe może być zatem nie tylko oszczędnościowe, ale i bardzo przyjemne. Co powiesz na gotowanie z bliskimi lub z przyjaciółmi? To okazja do wspólnego spędzania czasu i wymyślania nowych, niedrogich dań. Możecie mieć z tego dużą frajdę. Warto pamiętać również o tym, że przygotowywanie prostych i tanich posiłków jest znakomitą lekcją dotyczącą zdrowego odżywiania. Poznając wartości odżywcze, różne składy i właściwości produktów spożywczych można nauczyć się, jak oddziałują na nasze zdrowie. Może być to ciekawe i pouczające doświadczenie dla każdego. Jak widzisz, spożywanie tanich i prostych kolacji przynieść może wiele korzyści – zarówno dla portfela, jak i dla zdrowia.

Szakszuka, czyli pyszne i tanie danie dla całej rodziny

Zastanawiasz się, jak zrobić prostą i niedrogą kolację dla swoich najbliższych? Warto postawić m.in. na klasyczną szakszukę. To smaczne danie składające się m.in. z jajek duszonych w sosie pomidorowym. Niektórzy uważają, że to jeden z najprostszych, niedrogich pomysłów na kolację lub śniadanie. Danie jest nie tylko tanie, ale też bardzo zdrowe, pożywne i sycące. Szakszukę przygotować możesz z następujących składników: jajka, papryka czerwona, przecier pomidorowy, cebula, czosnek, olej rzepakowy i sól. Przydadzą się również przyprawy do smaku: kolendra świeża, suszone pomidory, chili, kumin, papryka wędzona i pieprz. Danie jest łatwe do przygotowania, więc nawet amator powinien znakomicie sobie z nim poradzić.

Najpierw rozgrzej olej na dużej patelni. Następnie przepuść czosnek przez praskę. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż ją na oleju. Pokrój paprykę w kostkę, po czym dodaj ją do warzyw. Smaż przez 10-12 minut, aż papryka zrobi się miękka. Dodaj pomidory z puszki, następnie wsyp ulubione przyprawy – wymieszaj całość. Smaż przez ok. 2 minuty. Wydrąż za pomocą łyżki sześć miejsc na jajka. Po kolei wbijaj jajka – jedno jajko na jedno wgłębienie. Uważaj, aby nie uszkodzić żółtka. Przykryj patelnię przykrywką, po czym smaż na średnim ogniu – białka powinny się ściąć. Jeśli chcesz mieć płynne żółtko, nie zmaż jajek zbyt długo – wystarczy wyczekać momentu, aż białka się zetną. Jeśli ogień będzie za mały, danie będzie się robić długo, a żółtko na pewno nie zostanie płynne. Podawaj danie posypane świeżą kolendrą, posiekaną na drobne kawałki.

Co przygotować na kolacje? Smaczne i tanie przepisy

Tortilla z łososiem i serkiem – prosta i tania kolacja

Jeśli nie masz pomysłu na niedrogą kolację dla bliskich i przyjaciół, spróbuj zrobić dla nich smaczną tortillę. Przepis jest bardzo prosty, więc nawet amator gotowania powinien znakomicie poradzić sobie z przygotowaniem kolacji. Aby zrobić danie, należy zaopatrzyć się w kilka składników: tortilla pełnoziarnista, serek topiony śmietankowy, łosoś wędzony, szczypiorek, serek śmietankowy, awokado, ogórek, pieprz i sól.

Jak przygotować tortillę z łososiem i serkiem? Tak naprawdę robi się ją w zaledwie kilku krokach. Posmaruj tortillę serkiem topionym, a następnie serkiem śmietankowym. Pokrój ogórka w plastry – wcześniej obierz go za pomocą obieraczki. Ułóż plastry ogórka na serku, po czym wyłóż je łososiem i dopraw solą do smaku. Obierz awokado ze skórki i pokrój je na plasterki. Na łososiu rozłóż plastry awokado, następnie posyp posiekanym na kawałki szczypiorkiem. Dopraw całość pieprzem i zwiń tortillę w rulon. Pokrój tortillę na równe kawałki, najlepiej na pół (pod skosem).

Zapiekanka z chleba – sprawdź, jak zrobić na kolację

Szukasz doskonałego pomysłu na budżetową kolację? Warto przygotować zapiekankę z chleba. Do jej przyrządzenia wykorzystać możesz nawet kilkudniowy chleb. Pozwoli to w pełni wykorzystać składniki z kuchni. Zapiekanka genialnie smakuje m.in. z serem, pomidorami czy salami. Aby przygotować ją na kolację, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: chleb pszenny, ser gouda, masło, salami, pomidory i przyprawy do smaku: czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, pieprz ziołowy i zioła prowansalskie. Przepis jest bardzo prosty, więc nawet amator gotowania z łatwością go opanuje.

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Następnie posmaruj masłem kromki chleba i rozłóż na blaszce. Umyj pomidora i pokrój na plasterki. Połóż salami na każdej kromce. Dodaj również po plastrze pomidora. Połóż po plasterku żółtego sera na wierzchu. Oprósz całość słodką papryką, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, oregano i pieprzem ziołowym. Piecz przez ok. 10-12 minut. Jak widzisz, zapiekanka z chleba może być idealnym rozwiązaniem, jeśli nie mamy pomysłu na to, w jaki sposób wykorzystać czerstwy chleb. Po co go wyrzucać? Lepszym pomysłem będzie upieczenie go z serem, salami i pomidorami.

Przepis na zapiekankę z chleba jest szybkim, smacznym i przede wszystkim naprawdę tanim rozwiązaniem. Jeśli w kuchni zalega kilkudniowy chleb, kilka kawałków salami i sera oraz pomidory to najlepszy pomysł, aby przyrządzić smaczną potrawę. Do zrobienia kolacji możesz wykorzystać w zasadzie każdy chleb – zarówno pszenny, jak i żytni czy tostowy. Kanapki wystarczy podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, posypując je przyprawami i ziołami – dzięki nim potrawa nabierze wyrazistości i jeszcze ciekawszego smaku. Jeśli masz ochotę przygotować swój własny bochenek chleba, bez problemu zrobisz go z mąki, drożdży (lub zakwasu), soli oraz wody. W sklepach znajdziesz też oczywiście pulchny chleb, który swój kształt ma dzięki obecności proszku do pieczenia. Możesz również spróbować przygotować zapiekankę z niespulchnianego chleba – jego konsystencja przypomina kruche ciasto.

Tania kolacja - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto