Przepis na pastę z makreli w oleju krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo. Następnie je ostudź, obierz i pokrój w kostkę.

Makrelę odsącz z nadmiaru oleju, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.

Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Jajka i warzywa umieść w misce z rybą.

Posiekaj szczypiorek i dodaj do miski.

Następnie dodaj jogurt, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pasta z makreli w oleju podczas wykładania na pieczywo
Pasta z makreli w oleju
Koszt przygotowania dania
7.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
21 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
20

Pasta z makreli w oleju - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z makreli w oleju

Pasta z makreli w oleju to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, ale najlepiej smakuje na następny dzień. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić pastę z makreli w oleju to prezentuje mój sprawdzony sposób.

Ugotuj jajka na twardo, a później pokrój je w drobną kostkę, gdy wystygną. Makrelę odsącz z nadmiaru oleju i rozdrobnij widelcem. Cebulę i ogórka rozdrobnij na drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekaj. Przygotowane składniki dodaj do makreli. Następnie dodaj jogurt i dopraw solą i pieprzem. Jak widzisz, ten prosty przepis na pastę z makreli w oleju przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Ta smaczna pasta sprawdzi się szczególnie jako dodatek do kanapek na śniadanie lub na kolację. Jeśli rano brakuje Ci czasu i potrzebna Ci szybka dawka energii to przygotuj pastę wieczorem. Rano wystarczy kromkę chleba posmarować pastą i idealne śniadanie gotowe.

Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie. Warto wspomnieć tu o zawartości witaminy D w makreli. Jest to jedna z bogatszych w tę witaminę ryb. Już 100 g tej ryby dostarczy jej w ilości 8,4 µg, gdy zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi 15 µg na dzień. Do tej pory uważano, że witamina D odpowiada głównie za układ kostny. Okazuje się jednak, że jej niedobór ma wpływ na rozwój cukrzycy czy nowotworów. Odpowiednia podaż witaminy D może również spowolnić neurodegeneracje powodowaną wiekiem.

Jajka zaś są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.

Pasta z makreli w oleju do chleba jest nie tylko smaczna, ale również dobra dla naszego zdrowia. To naprawdę świetny pomysł na wzbogacenie swojej diety w kwasy omega-3 i inne składniki odżywcze.

Wartości odżywcze pasty z makreli w oleju

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w paście z makreli w oleju

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany przyswajalne
1.51 g
0.60 g
Brak danych dla: makrela w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcze nasycone
1.31 g
0.52 g
Brak danych dla: makrela w oleju.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.82 g
0.73 g
Brak danych dla: makrela w oleju.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli w oleju 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z makreli w oleju

Lista alergenów dla pasty z makreli w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na pastę z makreli w oleju nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • makrela w oleju, jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pasty z makreli w oleju

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela w oleju
170 g
w oleju
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Ogórki kiszone
150 g
3 sztuki
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jogurt grecki pełnotłusty
40 g
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Jak oceniasz przepis na pastę z makreli w oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób