Przepis na pastę z tuńczyka i jajka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, blender, miska, rondelek

Jajka ugotuj na twardo w rondelku. Ostudź je i obierz.

Tuńczyka odcedź z zalewy i połącz z jajkami. Dodaj obraną i posiekaną cebulę, a także majonez.

Całość zblenduj razem na gładką masę.

Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.

Dodaj pokrojony drobno szczypiorek.

Pasta z tuńczyka i jajka podana w eleganckim słoiczku.
pasta z tuńczyka i jajka
Koszt przygotowania dania
20.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
251 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
10

Pasta z tuńczyka i jajka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z tuńczyka i jajka

Pasta z tuńczyka i jajka to świetna opcja na pyszne danie dla całej rodziny. Ma wspaniały smak i idealną konsystencję. To świetne źródło pełnowartościowego białka. Fantastycznie komponuje się ze świeżym chlebem, zwłaszcza pełnoziarnistym.

Przepis na pastę z tuńczyka i jajka jest niezwykle prosty, dlatego z łatwością poradzą sobie z nią nawet osoby początkujące. Całość zabiera tylko kilka chwil, więc będzie dobrą opcją na szybki posiłek. Choć w przepisie pastę blenduje się, wcale nie ma takiej konieczności. Można jajko i tuńczyka rozgnieść widelcem, a cebulę pokroić w kostkę, by była bardziej wyczuwalna. Taka opcja sprawdzi się w przypadku braku czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę z tuńczyka i jajka, która świetnie sprawdzi się na śniadanie i kolację, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To smarowidło nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Dostarcza sporo białka, ze względu na dodatek jajka, a także zdrowych tłuszczów, które pochodzą z ryby. Dzięki tumu jest świetnym wyborem na diecie. Całość na pewno przypadnie do gustu miłośnikom zbilansowanego menu. Ta pasta idealnie łączy się z chlebem pełnoziarnistym, można nią również faszerować jajka czy babeczki. Idealnie smakuje połączona z ogórkiem kiszonym.

To wspaniały pomysł na smarowidło do kanapek, które da się przyrządzić w kilka chwil. Jest tak sycące, że będzie idealną alternatywą dla wędlin, które należy w diecie minimalizować. Ryby wciąż stanowią zbyt małą część dieta, a są ogromną skarbnicą składników mineralnych czy witamin. Dlatego dobrze jest wykorzystywać przepisy, które pozwalają wzbogacać codzienne menu w różne gatunki. Tuńczyk jest łatwo dostępny, a przy tym naprawdę dostarcza wielu zdrowych tłuszczów. Dzięki czemu wspiera cały układ sercowo - naczyniowy.

To szybka pasta, której zrobienie zabiera tylko kilkanaście minut. Całość smakuje obłędnie i dostarcza dobrych składników. To pyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają rybne dania. Jest tak dobra, ze znika z talerzy w ekspresowym tempie. To smarowidło do chleba dobrze sprawdza się na kanapki, które można również zabierać ze sobą do szkoły czy pracy.

Wartości odżywcze pasty z tuńczyka i jajka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kalorie)
181.92 kcal
251.05 kcal
Białko
11.90 g
16.43 g

Węglowodany w paście z tuńczyka i jajka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany
1.88 g
2.60 g
Brak danych dla: tuńczyk.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
1.42 g
1.97 g
Brak danych dla: tuńczyk.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz
13.81 g
19.06 g
Tłuszcze nasycone
3.63 g
5.01 g
Tłuszcze nienasycone
10.18 g
14.05 g
Tłuszcze jednonasycone
3.82 g
5.27 g
Tłuszcze wielonasycone
6.36 g
8.78 g

Witaminy w przepisie na pastę z tuńczyka i jajka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A
268.86 µg (mcg)
371.03 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.31 mg
Tiamina
0.10 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.37 mg
Niacyna
2.53 mg
3.49 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
32.37 µg (mcg)
44.67 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z tuńczyka i jajka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód
139.99 mg
193.18 mg
Potas
173.56 mg
239.51 mg
Wapń
36.95 mg
51.00 mg
Fosfor
158.74 mg
219.07 mg
Magnez
24.23 mg
33.44 mg
Żelazo
1.17 mg
1.62 mg
Cynk
0.76 mg
1.05 mg
Miedź
0.08 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z tuńczyka i jajka 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z tuńczyka i jajka

Lista alergenów dla pasty z tuńczyka i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania pasty z tuńczyka i jajka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk
120 g
1 puszka
40.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
13.71
Za 120 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
50 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Liczba porcji:
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na pastę z tuńczyka i jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób