Przepis na pastę z awokado i jajek krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do czosnku, miska

Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i obierz ze skorupek.

Obrane jajka pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski z jajkami.

Awokado umyj, obierz, usuń z niego pestkę i miąższ pokrój w drobną kostkę.

Natkę pietruszki umyj oraz posiekaj.

Wszystkie składniki włóż do jednej miski, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Składniki w misce wymieszaj dokładnie.

Gotową pastę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pasta z awokado i jajek podana na pieczywie.
Pasta z awokado i jajek
Koszt przygotowania dania
15.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
146 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
46

Pasta z awokado i jajek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z awokado i jajek

Pasta z awokado i jajek to doskonała propozycja na smaczny smarowidło do chleba. Pyszna pasta doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa podana na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę do pracy. Przepis na pastę z awokado i jajek jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jaja kurze, czosnek, awokado, natka pietruszki, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Szybka i smaczna pasta doskonale smakuje z dodatkiem pomidorów lub papryki.

Jak zrobić pastę z awokado i jajek? Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i obierz ze skorupek. Obrane jajka pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski z jajkami. Awokado umyj, obierz, usuń z niego pestkę i miąższ pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj oraz posiekaj. Wszystkie składniki włóż do jednej miski, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj. Gotową pastę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wykorzystanie awokado do przygotowania pysznej pasty znacząco podnosi wartość odżywczą potrawy. Awokado jest owocem, które dostarcza do organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Stanowi również dobre źródło kwasu foliowego, którego podaż w zwiększonej ilości zalecane jest szczególnie dla kobiet w ciąży, aby zapobiec rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Awokado jest także źródłem magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Owoce awokado jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, których podaż zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

Podsumowując sprawdzony przepis na pastę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Warto wykorzystać ją jako pastę kanapkową na śniadanie lub kolację. Pasta świetnie sprawdzi się również jako przystawka na imprezach. Dobra pasta stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wartości odżywcze pasty z awokado i jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
146.46 kcal
146.46 kcal
Białko
6.28 g
6.28 g

Węglowodany w paście z awokado i jajek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
5.54 g
5.54 g
Węglowodany przyswajalne
1.72 g
1.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.82 g
3.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.76 g
11.76 g
Tłuszcze nasycone
3.25 g
3.25 g
Tłuszcze nienasycone
8.51 g
8.51 g
Tłuszcze jednonasycone
6.76 g
6.76 g
Tłuszcze wielonasycone
1.75 g
1.75 g
Cholesterol
147.46 mg
147.46 mg

Witaminy w przepisie na pastę z awokado i jajek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
89.96 µg (mcg)
89.96 µg (mcg)
Witamina B6
0.22 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina C
12.88 mg
12.88 mg
Witamina D
0.79 µg (mcg)
0.79 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
0.42 mg
Retinol
63.42 µg (mcg)
63.42 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.26 mg
Niacyna
1.05 mg
1.05 mg
Foliany
70.66 µg (mcg)
70.66 µg (mcg)
Beta karoten
306.53 µg (mcg)
306.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z awokado i jajek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
63.25 mg
63.25 mg
Potas
350.42 mg
350.42 mg
Wapń
37.77 mg
37.77 mg
Fosfor
111.11 mg
111.11 mg
Magnez
23.36 mg
23.36 mg
Żelazo
1.34 mg
1.34 mg
Cynk
0.93 mg
0.93 mg
Miedź
0.14 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado i jajek 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z awokado i jajek

Lista alergenów dla pasty z awokado i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasty z awokado i jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Czosnek
5 g
1 mały ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Awokado
300 g
dojrzałe
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na pastę z awokado i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób