Wyróżnione przepisy na smarowidło na kanapki
-
Pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub …
15 + 10 min łatwy 6 199 kcal -
Nutella z daktyli
Nutella z daktyli to absolutny hit. W końcu kto nie zna i nie uwielbia, tradycyjnej, orzechowo-czekoladowej nutelli, którą większość zna …
20 min średni 10 203 kcal -
Dżem z czarnego bzu
Przetwory na zimę do słoików robimy najczęściej w okresie od maja do lipca. Najpopularniejszymi dżemami są dżem śliwkowy, jabłkowy, truskawkowy. …
60 + 40 min łatwy 2 110 kcal -
Konfitura z orzechów włoskich
Konfitura każdemu z nas kojarzy się raczej jako słodki dodatek do wielu dań, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim …
60 + 40 min łatwy 4 -
Dżem z dyni i jabłek
Domowy dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów. …
30 + 60 min łatwy 10
Pozostałe przepisy na smarowidła na kanapki
-
Smarowidło z mięsa w słoikach
Smarowidło z mięsa w słoikach to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba. Smarowidło przypomina konsystencja konserwę mięsną. Tradycyjne …
20 + 140 min łatwy 5 -
Dżem truskawkowy z żelfixem
Dżem truskawkowy z żelfixem to doskonały pomysł na pyszny dżem na zimę do słoików. Dzięki użyciu żelfixu przygotować możemy bardzo …
20 + 10 min łatwy 10 437 kcal -
Dżem truskawkowy Thermomix
Dżem truskawkowy to dodatek np. do kanapek, który każdy chociaż raz w życiu spróbował. Jeszcze lepiej smakuje taki przygotowany samodzielnie. …
10 + 11 min łatwy 130 11 kcal -
Karkówka w słoiku
Pyszne weki z karkówki własnej roboty to smaczny dodatek do chleba. Karkówka w słoiku to dobra, domowa konserwa na kanapki. …
30 + 120 min średni 14 173 kcal -
Dżem z cukinii
Dżem to jeden z bardziej popularnych przetworów w polskiej kuchni. Chociaż najczęściej przygotowywany jest z owoców sezonowych to dziś prezentujemy …
15 + 50 min łatwy 6 109 kcal -
Pasztet z królika w słoiku
Nie masz pomysł na pyszny pasztet idealny do kanapek? Koniecznie poznaj mój przepis na pasztet z królika w słoiku. Potrzebujesz …
30 + 30 min łatwy 4 247 kcal
-
Domowy smalec
Domowy smalec to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Smalec ze skwarkami i cebulą można …
20 + 10 min łatwy 10 998 kcal -
Tuszonka w słoikach
Tradycyjna tuszonka w słoikach to dobry, domowy dodatek do chleba, który jesteś w stanie przygotować sam w swoim domu. Mój …
60 + 60 min łatwy 6 706 kcal -
Szynka w słoiku
Tradycyjna szynka w słoiku to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować sam w swoim domu. Mój …
60 + 20 min łatwy 6 601 kcal -
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
Jeśli zostaną Ci produkty, na których powstał pyszny rosół, nie wyrzucaj ich, tylko przygotuj pasztet z mięsa z rosołu do …
40 + 20 min łatwy 4 305 kcal
-
Mięso w kawałkach w słoiku
Mięso w kawałkach w słoiku to świetna opcja dla każdego, kto kocha proste domowe wyroby mięsne. To mięso w słoiku …
45 + 180 min średni 10 -
Smalec z mięsem w słoiku
Smalec z mięsem w słoiku to dobry wybór dla wszystkich osób, które kochają mięso. To dodatek, który nada wyjątkowego smaku …
50 + 80 min średni 20 253 kcal -
Baba ganoush
Baba ganoush to popularny w Arabii dodatek do pieczywa. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę smacznym …
35 + 15 min łatwy 5 89 kcal -
Powidła śliwkowe Thermomix
Powidła śliwkowe Thermomix to pyszny dodatek do ciast, kanapek czy pieczonych mięs dlatego koniecznie powinny się znaleźć wśród przygotowywanych na …
20 + 50 min łatwy 1 858 kcal -
Masło Thermomix
Masło Thermomix to przepis, który koniecznie powinniście wypróbować. Ten pyszny dodatek do chleba zapewni najlepszy smak każdej wymyślnej kanapki. Przepis …
10 min łatwy 1 584 kcal -
Kanapki z guacamole
Kanapki z guacamole to wspaniała opcja na naprawdę ciekawy i smaczny posiłek. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak stworzyć najlepszą …
10 min łatwy 2 457 kcal
-
Masło orzechowe Thermomix
Masło orzechowe Thermomix to szybkie rozwiązanie dla osób, które szukają smacznego zamiennika masła. Idealnie pasuje do kanapek przygotowanych na słodko, …
5 min łatwy 30 118 kcal -
Smalec z jabłkiem
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany …
20 + 90 min łatwy 25 184 kcal -
Smalec domowy
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany …
20 + 90 min łatwy 20 229 kcal -
Smalec gęsi
Smalec gęsi to tłuszcz, który kojarzy się zwykle z dbaniem o zdrowie. To dlatego, że ten specyfik używany był kiedyś …
45 + 30 min łatwy 10 185 kcal
-
Pasta z awokado i twarogiem
Pasta z awokado i twarogiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek na kanapki podawane na śniadanie lub kolację. Fit pasta …
10 min łatwy 6 126 kcal -
Pasta z łososia i jajka
Pasta z łososia i jajka to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację …
15 + 10 min łatwy 6 -
Pasta z jajek i twarogu
Pasta z jajek i twarogu to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację …
15 + 10 min łatwy 7 163 kcal -
Pasztet z białej fasoli
Pyszny wege pasztet z białej fasoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
90 + 50 min łatwy 12 92 kcal -
Konfitura z moreli
Pyszna konfitura z moreli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 3 -
Śledź wędzony
Śledź wędzony to tradycyjny wyrób kuchni skandynawskiej. Pyszne śledzie są doskonałą bazą do przygotowywania past rybnych na kanapki. Wędzony w …
10 + 10 min łatwy 5 297 kcal
-
Masło wegańskie
Masło wegańskie to świetna opcja, jeśli nie chcesz lub nie możesz jeść tradycyjnego masła. Nasz przepis na masło wegańskie zawiera …
10 + 3 min łatwy 40 19 kcal -
Pieczeń z jajkiem
Pyszna pieczeń z jajkiem to doskonała propozycja na dodatek na kanapki. Domowa pieczeń przygotowana jest z lepszej jakości mięsa niż …
10 + 50 min łatwy 10 468 kcal -
Obazda
Obazda jest doskonałą propozycją na dodatek do pieczywa. Jest to tradycyjne danie kuchni bawarskiej, które przygotowywane jest na bazie sera …
15 min łatwy 5 225 kcal -
Gulasz angielski
Gulasz angielski to doskonała alternatywa dla kupnych konserw. Gulasz domowej produkcji zawiera mniej soli i konserwantów. Masz też wpływ na …
25 + 180 min średni 20 86 kcal
Jak zrobić dobre smarowidło do kanapek? Najlepsze przepisy
Smarowidło na kanapki to popularny przysmak, z którym pieczywo smakuje naprawdę wybornie. Smaczne są zwłaszcza smarowidła w słoikach o konsystencji gęstej pasty. Jak zrobić dobre smarowidło z mięsa do kanapek lub warzyw? Które z nich jest najbardziej znane i powszechnie używane w Polsce? Sprawdź przepis na smarowidło, które zaskoczy każdego kulinarnego smakosza!
Smarowidło na kanapki – przepis na smarowidła w słoikach z mięsa i warzyw
Smarowidło na kanapki, które znamy wszyscy!
Najbardziej powszechnym smarowidłem do kanapek jest oczywiście masło. Prawdziwe masło powinno się składać z 82% tłuszczu mlecznego i nie mogą się w nim znajdować żadne tłuszcze roślinne. Produkty z innym składem nie będą już prawdziwym masłem do smarowania, ale wyłącznie jego tańszymi zamiennikami. Tradycyjne masło powinno być twarde i wcale nie łatwe do rozsmarowania na kanapce. Jego kolor musi być z kolei niemal biały, a nie żółty – żółtawy kolor świadczy bowiem, że masło jest sztucznie barwione. Masło pachnie też przede wszystkim mlekiem, a nie margaryną.
Dobrej jakości smarowidło na kanapki w formie masła zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. W jego skład wchodzi duża ilość cholesterolu, więc jedzenie masła nie będzie jednak dobrym pomysłem dla osób borykających się z problemem miażdżycy, nadciśnieniem, zagrożeniem zawałem serca czy podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Pozostałe osoby mogą kupować i spożywać masło w niewielkich ilościach, choć powinno się szczególną uwagę zwrócić na jego skład. W polskich sklepach możemy bowiem kupić kilka rodzajów masła – o wybranej zawartości tłuszczu mlecznego, półtłuste, miksy tłuszczowe i margarynę. W dwóch ostatnich znajdują się tłuszcze roślinne.
Smalec jako słynne smarowidło do kanapek
Jednym z najbardziej znanych smarowideł w naszym kraju jest oczywiście smalec. To hit weselnych przyjęć, którym od lat zajadają się goście. Posmarowana smalcem gruba pajda wiejskiego chleba z ogórkiem kiszonym jest dla niektórych prawdziwym rarytasem. Smaczne pajdy ze smalcem dawniej były ulubioną przekąską chłopów wracających z ciężkiej pracy na roli, ale i stałych bywalców piwiarni. Wytapiano go ze słoniny wieprzowej, uzyskując przysmak dla wielu ludzi smaczniejszy niż najlepiej przyrządzony tatar. Smalec jest oczywiście bardzo kalorycznym smarowidłem, ponieważ porcja 100 g dostarcza do organizmu aż… 900 kcal. Nie jest to więc idealny przysmak dla osób walczących z nadwagą czy zmagających się z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem.
Czy smalec ma zatem same wady? Niekoniecznie! Można dzięki niemu doskonale usmażyć potrawę w bardzo wysokiej temperaturze, nadając jej niepowtarzalny smak i konsystencję. To właśnie smalec okazuje się jednym z najlepszych produktów do smażenia, głównie z uwagi na odporność kwasów nasyconych i jednonienasyconych na działanie wysokiej temperatury. Nic dziwnego, że kucharze we Francji często zastępują oliwę z oliwek właśnie smalcem. Czy jednak jest to idealne smarowidło na kanapki? Z całą pewnością jest smaczne i bardzo łatwo zrobić je samodzielnie w domu z dodatkiem cebuli, jabłek oraz przypraw. Oczywiście pod warunkiem, że ma się dostęp do wysokiej jakości słoniny z tradycyjnej hodowli. Mając jednak do wyboru smalec lub masło do posmarowania kanapki, kierujmy się bardziej ku masłu, które jest mniej kaloryczne i ma więcej witamin.
Najlepsze smarowidło na kanapki – zobacz czym smarować pieczywo!
Rilettes – jeszcze lepsze smarowidło od smalcu?
Swojski smalec jest bardzo smaczny, jednak ostatnio wyrosła mu spora konkurencja w postaci rilettes. To francuskie smarowidło do chleba, które można zajadać z kiszonymi ogórkami podobnie jak smalec. Na rilettes składają się jednak miękkie kawałki mięsa, które powoli dusi się w tłuszczu. Niektórzy trafnie określają go jako „aromatyczny pasztet”. Istotnie, rilettes swoją konsystencją bardzo przypomina pasztet. Doprawia się go jednak ziołami, a także winem, które podczas przygotowywania smarowidła wyparowuje i pozostawia niesamowity aromat.
Smarowidło na kanapki można przygotować z wieprzowiny, ale też z gęsi, królika, kury czy kaczki. Rilettes to wynalazek z francuskiej kuchni, który jak najbardziej można przez dłuższy czas przechowywać w lodówce. A warto takie smarowidło w lodówce mieć, ponieważ można nim zaskoczyć niespodziewanych gości w domu. Wystarczy przesmarować pieczywo rilettes, a następnie położyć na kanapkach warzywa marynowane i konserwowe. Palce lizać!
Fasolowa pasta – smarowidło na kanapki dla wegan i wegetarian
Najbardziej znane smarowidła w słoikach są z mięsem. Wegetarianie mają jednak swoją alternatywną wersję mięsnego smarowidła – pastę z białej fasoli. Można ją zrobić w zasadzie z każdego gatunku fasoli, choć najlepsza do przyrządzenia takiej pasty będzie fasola biała. Wystarczy świeżą fasolę zalać wodą, moczyć przez całą noc, gotować przez pół godziny, następnie odcedzić i obrać ze skórki (jeśli jest zbyt twarda). Następnie należy ją ugnieść tłuczkiem, zmieszać z oliwą, przyprawami i np. zgniecionym ząbkiem czosnku.
Wiele osób uważa, że pasta z białej fasoli jest alternatywnym wegańskim lub wegetariańskim przysmakiem dla tych, którzy nie mogą bądź nie chcą jeść tradycyjnego smalcu ze słoniny. Oczywiście każdy może ów smarowidło na kanapki przyprawić dowolnie do smaku tak, aby nadać paście fasolowej charakteru. Możliwości jest wiele – wystarczy odrobina chęci i szczypta wyobraźni.