Wyróżnione przepisy na smarowidło na kanapki
-
Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to pyszny, aromatyczny dodatek do pieczywa. Świetnie smakuje na zapiekanych kanapkach czy grillowanej karkówce. Tradycyjne masło czosnkowe nie …
5 min łatwy 1 1419 kcal -
Powidła śliwkowe Thermomix
Powidła śliwkowe Thermomix to pyszny dodatek do ciast, kanapek czy pieczonych mięs dlatego koniecznie powinny się znaleźć wśród przygotowywanych na …
20 + 50 min łatwy 1 858 kcal -
Pasta z groszku konserwowego
Pyszna, zdrowa i wegetariańska pasta z groszku konserwowego to doskonały sposób na dobry dodatek do kanapek. Jest ekspresowa i bardzo …
5 min łatwy 8 84 kcal -
Pasta z ciecierzycy
Pasta z ciecierzycy to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do chleba. W ostatnich czasach ciecierzyca zyskała na popularności w naszych regionach. …
15 min łatwy 6 79 kcal -
Karkówka w słoiku
Pyszne weki z karkówki własnej roboty to smaczny dodatek do chleba. Karkówka w słoiku to dobra, domowa konserwa na kanapki. …
30 + 120 min średni 14 173 kcal
Pozostałe przepisy na smarowidła na kanapki
-
Dżem z dyni i jabłek
Domowy dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów. …
30 + 60 min łatwy 10 -
Mięso w kawałkach w słoiku
Mięso w kawałkach w słoiku to świetna opcja dla każdego, kto kocha proste domowe wyroby mięsne. To mięso w słoiku …
45 + 180 min średni 10 -
Smalec z mięsem w słoiku
Smalec z mięsem w słoiku to dobry wybór dla wszystkich osób, które kochają mięso. To dodatek, który nada wyjątkowego smaku …
50 + 80 min średni 20 -
Pasta z awokado i jajek
Pasta z awokado i jajek to doskonała propozycja na smaczny smarowidło do chleba. Pyszna pasta doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa …
10 min łatwy 5 -
Pasta z awokado i jajka
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju …
20 + 10 min łatwy 4 140 kcal -
Pasta z awokado z czosnkiem
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju …
20 + 10 min łatwy 2
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Pyszne, zdrowe pieczywo z gruboziarnistej mąki to idealne rozpoczęcie dnia, postaw na smaczne dodatki i przygotuj kanapki dla całej swojej …
20 + 10 min łatwy 5 -
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Pyszne, zdrowe pieczywo z gruboziarnistej mąki to idealne rozpoczęcie dnia, postaw na smaczne dodatki i przygotuj kanapki dla całej swojej …
20 + 10 min łatwy 4 321 kcal -
Masło Thermomix
Masło Thermomix to przepis, który koniecznie powinniście wypróbować. Ten pyszny dodatek do chleba zapewni najlepszy smak każdej wymyślnej kanapki. Przepis …
10 min łatwy 1 -
Kanapki z guacamole
Kanapki z guacamole to wspaniała opcja na naprawdę ciekawy i smaczny posiłek. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak stworzyć najlepszą …
10 min łatwy 2 457 kcal
-
Masło orzechowe Thermomix
Masło orzechowe Thermomix to szybkie rozwiązanie dla osób, które szukają smacznego zamiennika masła. Idealnie pasuje do kanapek przygotowanych na słodko, …
5 min łatwy 30 118 kcal -
Smalec z jabłkiem
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany …
20 + 90 min łatwy 25 184 kcal -
Smalec domowy
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany …
20 + 90 min łatwy 20 229 kcal -
Pasta jajeczna fit
Pasta jajeczna fit jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Ta pyszna i zdrowa pasta będzie świetnym urozmaiceniem śniadań dla osób, które …
15 + 8 min łatwy 2 153 kcal -
Pasta jajeczna Thermomix
Pasta jajeczna Thermomix jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis. Aby wykonać przepis na pastę jajeczną z …
5 + 14 min łatwy 10 65 kcal -
Pasta z makreli w oleju
Pasta z makreli w oleju to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 …
15 + 8 min łatwy 10 21 kcal
-
Pasta z makreli Thermomix
Pasta z makreli Thermomix to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, …
20 + 14 min łatwy 20 80 kcal -
Pasta z białej fasoli
Przepis na pastę z białej fasoli potrzebuje dwóch podstawowych składników: fasoli konserwowej i główki czosnku. Na samym początku upiecz czosnek. …
10 + 25 min łatwy 20 -
Pasta jajeczna z łososiem
Pasta jajeczna z łososiem jest świetnym pomysłem na smarowidło do kanapek, które nie tylko jest bardzo smaczne, ale również niezwykle …
15 + 15 min łatwy 4 248 kcal -
Smalec gęsi
Smalec gęsi to tłuszcz, który kojarzy się zwykle z dbaniem o zdrowie. To dlatego, że ten specyfik używany był kiedyś …
45 + 30 min łatwy 10 185 kcal
-
Pasta z awokado i twarogiem
Pasta z awokado i twarogiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek na kanapki podawane na śniadanie lub kolację. Fit pasta …
10 min łatwy 6 126 kcal -
Pasta z bakłażana i papryki
Pasta z bakłażana i papryki to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do kanapek. Moja dzisiejsza propozycja jest szybka i łatwa w …
30 + 20 min łatwy 15 -
Pasta z łososia i jajka
Pasta z łososia i jajka to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację …
15 + 10 min łatwy 6 -
Pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub …
15 + 10 min łatwy 6 199 kcal -
Pasta z jajek i twarogu
Pasta z jajek i twarogu to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację …
15 + 10 min łatwy 7 -
Pasta jajeczna z porem
Pasta jajeczna z porem to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub …
15 + 10 min łatwy 7 187 kcal
-
Pasta jajeczna z cebulką
Pasta jajeczna z cebulką to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub …
15 + 10 min łatwy 7 171 kcal -
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym
Pasta jajeczna to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub śniadanie. Klasyczna …
15 + 10 min łatwy 4 128 kcal -
Pasta z awokado na kanapki
Pasta z awokado na kanapki to doskonała propozycja na fit dodatek do chleba. Pyszna pasta z awokado będzie stanowiła świetną …
15 min łatwy 3 207 kcal -
Pasta z awokado fit
Pyszna pasta z awokado fit to doskonała propozycja na dodatek do kanapek równo na śniadanie, jak i na kolację. Dietetyczna …
15 min łatwy 2 182 kcal
Jak zrobić dobre smarowidło do kanapek? Najlepsze przepisy
Smarowidło na kanapki to popularny przysmak, z którym pieczywo smakuje naprawdę wybornie. Smaczne są zwłaszcza smarowidła w słoikach o konsystencji gęstej pasty. Jak zrobić dobre smarowidło z mięsa do kanapek lub warzyw? Które z nich jest najbardziej znane i powszechnie używane w Polsce? Sprawdź przepis na smarowidło, które zaskoczy każdego kulinarnego smakosza!
Smarowidło na kanapki – przepis na smarowidła w słoikach z mięsa i warzyw
Smarowidło na kanapki, które znamy wszyscy!
Najbardziej powszechnym smarowidłem do kanapek jest oczywiście masło. Prawdziwe masło powinno się składać z 82% tłuszczu mlecznego i nie mogą się w nim znajdować żadne tłuszcze roślinne. Produkty z innym składem nie będą już prawdziwym masłem do smarowania, ale wyłącznie jego tańszymi zamiennikami. Tradycyjne masło powinno być twarde i wcale nie łatwe do rozsmarowania na kanapce. Jego kolor musi być z kolei niemal biały, a nie żółty – żółtawy kolor świadczy bowiem, że masło jest sztucznie barwione. Masło pachnie też przede wszystkim mlekiem, a nie margaryną.
Dobrej jakości smarowidło na kanapki w formie masła zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. W jego skład wchodzi duża ilość cholesterolu, więc jedzenie masła nie będzie jednak dobrym pomysłem dla osób borykających się z problemem miażdżycy, nadciśnieniem, zagrożeniem zawałem serca czy podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Pozostałe osoby mogą kupować i spożywać masło w niewielkich ilościach, choć powinno się szczególną uwagę zwrócić na jego skład. W polskich sklepach możemy bowiem kupić kilka rodzajów masła – o wybranej zawartości tłuszczu mlecznego, półtłuste, miksy tłuszczowe i margarynę. W dwóch ostatnich znajdują się tłuszcze roślinne.
Smalec jako słynne smarowidło do kanapek
Jednym z najbardziej znanych smarowideł w naszym kraju jest oczywiście smalec. To hit weselnych przyjęć, którym od lat zajadają się goście. Posmarowana smalcem gruba pajda wiejskiego chleba z ogórkiem kiszonym jest dla niektórych prawdziwym rarytasem. Smaczne pajdy ze smalcem dawniej były ulubioną przekąską chłopów wracających z ciężkiej pracy na roli, ale i stałych bywalców piwiarni. Wytapiano go ze słoniny wieprzowej, uzyskując przysmak dla wielu ludzi smaczniejszy niż najlepiej przyrządzony tatar. Smalec jest oczywiście bardzo kalorycznym smarowidłem, ponieważ porcja 100 g dostarcza do organizmu aż… 900 kcal. Nie jest to więc idealny przysmak dla osób walczących z nadwagą czy zmagających się z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem.
Czy smalec ma zatem same wady? Niekoniecznie! Można dzięki niemu doskonale usmażyć potrawę w bardzo wysokiej temperaturze, nadając jej niepowtarzalny smak i konsystencję. To właśnie smalec okazuje się jednym z najlepszych produktów do smażenia, głównie z uwagi na odporność kwasów nasyconych i jednonienasyconych na działanie wysokiej temperatury. Nic dziwnego, że kucharze we Francji często zastępują oliwę z oliwek właśnie smalcem. Czy jednak jest to idealne smarowidło na kanapki? Z całą pewnością jest smaczne i bardzo łatwo zrobić je samodzielnie w domu z dodatkiem cebuli, jabłek oraz przypraw. Oczywiście pod warunkiem, że ma się dostęp do wysokiej jakości słoniny z tradycyjnej hodowli. Mając jednak do wyboru smalec lub masło do posmarowania kanapki, kierujmy się bardziej ku masłu, które jest mniej kaloryczne i ma więcej witamin.
Najlepsze smarowidło na kanapki – zobacz czym smarować pieczywo!
Rilettes – jeszcze lepsze smarowidło od smalcu?
Swojski smalec jest bardzo smaczny, jednak ostatnio wyrosła mu spora konkurencja w postaci rilettes. To francuskie smarowidło do chleba, które można zajadać z kiszonymi ogórkami podobnie jak smalec. Na rilettes składają się jednak miękkie kawałki mięsa, które powoli dusi się w tłuszczu. Niektórzy trafnie określają go jako „aromatyczny pasztet”. Istotnie, rilettes swoją konsystencją bardzo przypomina pasztet. Doprawia się go jednak ziołami, a także winem, które podczas przygotowywania smarowidła wyparowuje i pozostawia niesamowity aromat.
Smarowidło na kanapki można przygotować z wieprzowiny, ale też z gęsi, królika, kury czy kaczki. Rilettes to wynalazek z francuskiej kuchni, który jak najbardziej można przez dłuższy czas przechowywać w lodówce. A warto takie smarowidło w lodówce mieć, ponieważ można nim zaskoczyć niespodziewanych gości w domu. Wystarczy przesmarować pieczywo rilettes, a następnie położyć na kanapkach warzywa marynowane i konserwowe. Palce lizać!
Fasolowa pasta – smarowidło na kanapki dla wegan i wegetarian
Najbardziej znane smarowidła w słoikach są z mięsem. Wegetarianie mają jednak swoją alternatywną wersję mięsnego smarowidła – pastę z białej fasoli. Można ją zrobić w zasadzie z każdego gatunku fasoli, choć najlepsza do przyrządzenia takiej pasty będzie fasola biała. Wystarczy świeżą fasolę zalać wodą, moczyć przez całą noc, gotować przez pół godziny, następnie odcedzić i obrać ze skórki (jeśli jest zbyt twarda). Następnie należy ją ugnieść tłuczkiem, zmieszać z oliwą, przyprawami i np. zgniecionym ząbkiem czosnku.
Wiele osób uważa, że pasta z białej fasoli jest alternatywnym wegańskim lub wegetariańskim przysmakiem dla tych, którzy nie mogą bądź nie chcą jeść tradycyjnego smalcu ze słoniny. Oczywiście każdy może ów smarowidło na kanapki przyprawić dowolnie do smaku tak, aby nadać paście fasolowej charakteru. Możliwości jest wiele – wystarczy odrobina chęci i szczypta wyobraźni.