Pasta jajeczna Thermomix
- Jajko (5 szt.)
- Majonez (50 g)
- Szczypiorek (15 g)
Przepis na pastę jajeczną z thermomixa krok po kroku
Do naczynia Thermomixa wlej 500 ml wody i włóż koszyczek.
Do koszyczka włóż jajka i gotuj je 14 minut / Varoma / obroty 1.
Po ugotowaniu jajka ostudź, obierz i przekrój na pół.
Naczynie Thermomixa umyj i osusz.
Do naczynia Thermomixa włóż jajka, dodaj posiekany szczypiorek, majonez, dużą szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu ziołowego.
Wymieszaj całość przez 20 sekund / obroty 3.5.
- Pasta jajeczna
- Pasta z awokado i jajkiem
- Pasta z awokado i jajek
- Pasta z awokado i jajka
- Pasta z tuńczyka i jajka
- Pasta jajeczna z awokado
- Pasta z awokado z jajkiem
- Pasta z makreli i jajka
- Pasta z makreli i jajek
- Pasta jajeczna fit
- Pasta jajeczna z tuńczykiem
- Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
- Pasta jajeczna z serem
- Pasta jajeczna z makrelą
- Klasyczna pasta z makreli
- Pasta z makreli fit
- Pasta z makreli w oleju
- Pasta bezjajeczna
- Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty jajecznej z thermomixa
Pasta jajeczna Thermomix jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis.
Aby wykonać przepis na pastę jajeczną z Thermomixa potrzebne będą gotowane jajka. Możecie je ugotować w garnuszku lub w Thermomixie. Gotowanie w garnku powinno trwać około 8 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia. Natomiast w Thermomixie trwa to około 14 minut. Wówczas nalejcie do Thermomixa 500 ml wody i włóżcie koszyczek, a do niego jajka. W ten sposób, z użyciem temperatury Varoma uzyskacie idealnie ugotowane jajka. Gdy jajka się studzą, umyjcie i osuszcie naczynie Thermomixa. Posiekajcie również szczypiorek. Teraz włóżcie do naczynia obrane i przekrojone na pół jajka, majonez i szczypiorek. Doprawcie wszystko pieprzem ziołowym i solą. Całość należy wymieszać przez 20 sekund i gotowe.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pastę jajeczną w Thermomixie. Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis.
Tak przygotowana pasta to mój absolutny ulubieniec wśród dodatków do chleba na śniadanie.
Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na pastę jajeczną.
Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego. Ważne jest by wzbogacać dania o dodatek ziół takich jak szczypiorek. Ponieważ oprócz ostrości dodadzą również ważne dla zdrowia witaminy. Tym bardziej że mają naprawdę niewiele kilokalorii. Łyżka posiekanego szczypiorku to tylko 5 kcal!
Alergeny w paście jajecznej z thermomixa
Lista alergenów dla pasty jajecznej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze pasty jajecznej z thermomixa
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.