Czy można mrozić szczypiorek?

Czy można mrozić szczypiorek
Czy można mrozić szczypiorek
ikona podziel się
Opublikowano: 05.05.2023 r., 21:09 | Autor: Patrycja Czerwiak

Szczypiorek to roślina, która świetnie znosi mrożenie. Nie musisz się więc obawiać i możesz spokojnie mrozić szczypiorek. Dobrze jest go wcześnie pokroić, by zyskać formułę, z której można skorzystać od razu po rozmrożeniu.

Czy można mrozić szczypiorek? Co jeszcze warto wiedzieć?

Czy można mrozić szczypiorek? Szczypiorek to roślina, która świetnie znosi mrożenie. Nie musisz się więc obawiać i możesz spokojnie mrozić szczypiorek. Dobrze jest go wcześnie pokroić, by zyskać formułę, z której można skorzystać od razu po rozmrożeniu.

Mrożenie szczypiorku to doskonały sposób na przedłużenie jego świeżości. Szczypiorek przechowywany w temperaturze pokojowej szybko traci jędrność, smak i świeżość. Natomiast mrożony szczypior zachowuje wszystkie swoje właściwości przez naprawdę długi czas.

Jak prawidłowo mrozić szczypiorek? Oto sprawdzony sposób:

  1. najlepiej szczypiorek umyć przed mrożeniem, jednak należy go później bardzo dokładnie wysuszyć. W innym wypadku niestety będzie zamarzał z bryłkami lodu wokół, co utrudnia jego używanie, może też powodować sklejanie się większych ilości zioła.
  2. Szczypiorek należy drobno poszatkować.
  3. Szczypiorek należy zapakować do torebek przeznaczonych do mrożenia i ułożyć na płasko w zamrażalniku, tak by nie stykały się za bardzo ze sobą.

Innym sposobem na zamrażanie szczypiorku, jest jego zmieszanie i mrożenie w pojemniku na kostki. Umieść w tacce na lód w kostkach. Tackę na kostki lodu wypełnij szczypiorkiem do około 2/3 wysokości. Szczypiorek zalej wodą lub oliwą z oliwek. Musisz upewnić się, że jest całkowicie zanurzony w płynie. Zabezpiecz tackę. Owiń tacę warstwą folii spożywczej, a następnie umieścić ją w zamrażarce.

Niezwykle ważne jest też prawidłowe przechowywanie szczypiorku. Szczypiorek można przechowywać zarówno w szklanych, jak i plastikowych pojemnikach przeznaczonych do mrożenia. Dzięki temu nie będzie chłonąć zapachów z lodówki.

Szczypiorek można zamrażać w tych postaciach przez ok. 6 miesięcy. Przez ten okres smak pozostanie bez zmian. Należy jednak pamiętać, że tekstura będzie się z czasem pogarszać. Gdy mrozisz szczypiorek, niezwykle ważne jest więc oznaczenie daty na opakowaniu. Dzięki temu będziesz wiedzieć, jak długo szczypiorek spędził już w lodówce.

Szczypiorek to zioło, które doskonale sprawdza się w kuchni. Możesz używać go w wielu różnych daniach. Sprawdzi się doskonale w jajecznicy, ale również w smacznej paście na bazie twarogu. Możesz też dodawać go do dipów, czy sosów sałatkowych. Szczypiorek urozmaici każde danie lekko ostrym smakiem i aromatem. Pasuje nie tylko do wiosennych dań, choć w każdym posiłku wprowadza odrobinę świeżości.

Czy warto włączyć szczypiorek do swojego menu? Jak najbardziej! To zioło przepełnione wieloma witaminami i składnikami prozdrowotnymi. Szczypiorek to roślina niskokaloryczna, będąca bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera zwłaszcza dużo witaminy C, ale także witaminy B1 i B2, karoten, kwas foliowy oraz liczne sole mineralne: potas, sód, magnez, wapń, fosfor i chlor. Poprawia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność organizmu. Zawiera siarkę i związki organiczne, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Intensywny aromat zapewnia mu wysoka zawartość olejków eterycznych, które obecne są również w klasycznym czosnku oraz w cebuli. Olejki te mają silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką sprawia, że szczypiorek jest wyjątkowo pomocny w zwalczaniu infekcji oraz stanów zapalnych.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto