Pasta z makreli i jajka

Opublikowano: 20.11.2021 r., 11:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z makreli i jajka na kanapkach ułożonych na czerwonym talerzu
Pasta z makreli i jajka
Pasta z makreli i jajka to idealny dodatek do chleba. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, gdy wszystkie, charakterystyczne smaki się przegryzą.
Przygotowanie 10 min
119 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makrela wędzona (125 g)
  • Jajko ugotowane na twardi (2 szt.)
  • Ogórek kiszony 1 sztuka (40 g)
  • Cebula (25 g)
  • Majonez light 2 łyżki (30 g)
  • Koperek (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na pastę z makreli i jajka krok po kroku

Makrelę wędzoną oczyść z ości i skóry. Mięso z ryby w małych kawałkach wrzuć do miseczki.

Jajka obierz i pokrój na drobną kostkę.

Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Koperek posiekaj.

Wszystkie przygotowane składniki wrzuć do miseczki, gdzie jest już makrela.

Dodaj majonez, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dokładnie wszystko wymieszaj widelcem.

Przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na pastę z makreli i jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat pasty z makreli i jajka

Pasta z makreli i jajka to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, ale najlepiej smakuje na następny dzień. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić pastę z makreli i jajka to prezentuje mój sprawdzony sposób.

Na samym początku należy oczyścić wędzoną makrelę ze skóry i ości. Tak przygotowaną podziel na mniejsze kawałki i umieść je w miseczce. Ugotuj jajka na twardo, a później pokrój je w drobną kostkę gdy wystygną. Cebulę i ogórka rozdrobnij na drobną kosteczkę. Koperek posiekaj. Przygotowane składniki dodaj do makreli. Następnie wmieszaj majonez i dopraw solą i pieprzem. Jak widzisz, ten prosty przepis na pastę z makreli i jajka przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Ta smaczna pasta sprawdzi się szczególnie na śniadaniowe kanapki. Jeśli rano brakuje Ci czasu przygotuj pastę wieczorem. Rano wystarczy kromkę chleba posmarować pastą i idealne śniadanie gotowe.

Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie. Warto wspomnieć tu o zawartości witaminy D w makreli. Jest to jedna z bogatszych w tę witaminę ryb. Już 100 g tej ryby dostarczy jej w ilości 8,4 µg, gdy zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi 10 µg. Do tej pory uważano, że witamina D odpowiada głównie za układ kostny. Okazuje się jednak, że jej niedobór ma wpływ na rozwój cukrzycy czy nowotworów. Odpowiednia podaż witaminy D może również spowolnić neurodegeneracje powodowaną wiekiem.

Jajka zaś są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.

Pasta z makreli i jajka na kanapki jest nie tylko smaczna, ale również dobra dla naszego zdrowia. Dodatek majonezu light znacząco zmniejsza jej kaloryczność, dlatego będzie idealna również dla osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała.

Alergeny w paście z makreli i jajka

Lista alergenów dla pasty z makreli i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze pasty z makreli i jajka

na 100g gotowej potrawy

Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
149.10
119.28
Białko (g)
13.99
11.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
2.08
1.66
Węglowodany przyswajalne (g)
1.80
1.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
9.00
7.20
Tłuszcze nasycone (g)
3.31
2.64
Tłuszcze nienasycone (g)
5.70
4.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.94
2.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.76
2.21
Cholesterol (mg)
147.73
118.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
64.96
51.97
Witamina B6 (mg)
0.21
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
1.88
1.51
Witamina C (mg)
1.73
1.38
Witamina D (µg (mcg))
4.93
3.95
Witamina E (mg)
0.83
0.66
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.31
49.85
Tiamina (mg)
0.07
0.05
Ryboflawina (mg)
0.36
0.29
Niacyna (mg)
4.04
3.23
Foliany (µg (mcg))
18.75
15.00
Beta karoten (µg (mcg))
12.58
10.07
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
418.78
335.02
Potas (mg)
259.95
207.96
Wapń (mg)
32.47
25.98
Fosfor (mg)
131.29
105.03
Magnez (mg)
19.17
15.34
Żelazo (mg)
1.24
0.99
Cynk (mg)
0.76
0.60
Miedź (mg)
0.08
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli i jajka 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z makreli i jajka

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
125 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Jajko
2 szt.
ugotowane na twardi
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ogórek kiszony
40 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 40 g
Cebula
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Majonez light
30 g
2 łyżki
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koperek
1 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Koszt składników
30.00