Przepis na pastę z awokado i jajkiem krok po kroku
- Awokado 300 g 1 sztuka
- Jajko 2 szt.
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Kolendra świeża 20 g 1 garść
- Cebula dymka 20 g 1 sztuka
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój w kostkę.
Ugotowane jajka obierz i pokrój w kostkę.
Wymiesza jajka z awokado, dodaj sól, pieprz, a całość skropl sokiem z limonki lub cytryny.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulkę.
Wymieszaj wszystkie składniki i posmaruj pieczywo.
Podawaj pastę obficie posypaną posiekaną kolendrą.
Często zadawane pytania
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta bezjajeczna
-
Pasta jajeczna

(liczba kalorii)
Pasta z awokado i jajkiem - cechy przepisu
Więcej o paście z awokado i jajkiem
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju i bardzo chętnie po nie sięgamy. Najczęściej przygotowuje się z niego propozycje śniadaniowe. Bardzo znane jest zapiekane awokado z jajkiem, guacamole jako dip do wielu potraw lub przekąsek, powstało także wiele past z wykorzystaniem awokado.
Dzisiaj przedstawię Wam mój prosty przepis na jedną z past, która będzie wegetariańska, czyli nie będzie zawierała w swoim składzie mięsa.
Wege pasta idealnie sprawdzi się do chleba na śniadanie lub kolacje.
Nie dosyć, że jest pyszna to wyjątkowo zdrowa. Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Awokado natomiast jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z bardzo dobrym stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy te są niezwykle korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do mojej pasty zawsze dodaję aromatyczny czosnek i cebulę, które mają działanie antywirusowe i antybakteryjne. Sam widzisz jaką bombą witaminową jest to połączenie. Pasta z awokado i jajkiem powstanie w 15 minut. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obierz awokado, usuń pestkę za pomocą noża i pokrój je w kostkę.
Wymieszaj z ugotowanym i pokrojonym jajkiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Całość dopraw do smaku i skropl sokiem z cytryny. Pasta będzie bardzo dobra, jeśli doprawisz ją tylko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli.
Wszystko dokładnie wymieszaj i pasta gotowa. Podawaj ją na świeżym pieczywie o dobrym składzie. Skorzystaj z pieczywa żytniego na zakwasie, o jak największym udziale mąki żytniej. Tak przygotowane kanapki obficie posyp posiekaną kolendrą, będzie to dodatkowa porcja witaminy C.
Wykorzystaj mój pomysł na pastę z awokado z jajkiem do kanapek i przekonaj się, jaka jest smaczna.
Wartości odżywcze pasty z awokado i jajkiem
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w paście z awokado i jajkiem
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na pastę z awokado i jajkiem
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na pastę z awokado i jajkiem
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paście z awokado i jajkiem
Lista alergenów dla pasty z awokado i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko