Przepis na pastę z awokado i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z limonki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój w kostkę.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w kostkę.

Wymiesza jajka z awokado, dodaj sól, pieprz, a całość skropl sokiem z limonki lub cytryny.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulkę.

Wymieszaj wszystkie składniki i posmaruj pieczywo.

Podawaj pastę obficie posypaną posiekaną kolendrą.

pasta z awokado i jajkiem
Pasta z awokado i jajkiem
Koszt przygotowania dania
122.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
144 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Pasta z awokado i jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z awokado i jajkiem

Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju i bardzo chętnie po nie sięgamy. Najczęściej przygotowuje się z niego propozycje śniadaniowe. Bardzo znane jest zapiekane awokado z jajkiem, guacamole jako dip do wielu potraw lub przekąsek, powstało także wiele past z wykorzystaniem awokado.

Dzisiaj przedstawię Wam mój prosty przepis na jedną z past, która będzie wegetariańska, czyli nie będzie zawierała w swoim składzie mięsa.

Wege pasta idealnie sprawdzi się do chleba na śniadanie lub kolacje.

Nie dosyć, że jest pyszna to wyjątkowo zdrowa. Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Awokado natomiast jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z bardzo dobrym stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy te są niezwykle korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do mojej pasty zawsze dodaję aromatyczny czosnek i cebulę, które mają działanie antywirusowe i antybakteryjne. Sam widzisz jaką bombą witaminową jest to połączenie. Pasta z awokado i jajkiem powstanie w 15 minut. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obierz awokado, usuń pestkę za pomocą noża i pokrój je w kostkę.

Wymieszaj z ugotowanym i pokrojonym jajkiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Całość dopraw do smaku i skropl sokiem z cytryny. Pasta będzie bardzo dobra, jeśli doprawisz ją tylko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli.

Wszystko dokładnie wymieszaj i pasta gotowa. Podawaj ją na świeżym pieczywie o dobrym składzie. Skorzystaj z pieczywa żytniego na zakwasie, o jak największym udziale mąki żytniej. Tak przygotowane kanapki obficie posyp posiekaną kolendrą, będzie to dodatkowa porcja witaminy C.

Wykorzystaj mój pomysł na pastę z awokado z jajkiem do kanapek i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Wartości odżywcze pasty z awokado i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
144.17 kcal
144.17 kcal
Białko
4.62 g
4.62 g

Węglowodany w paście z awokado i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
6.93 g
6.93 g
Węglowodany przyswajalne
2.28 g
2.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.65 g
4.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.90 g
11.90 g
Tłuszcze nasycone
2.97 g
2.97 g
Tłuszcze nienasycone
8.93 g
8.93 g
Tłuszcze jednonasycone
7.28 g
7.28 g
Tłuszcze wielonasycone
1.65 g
1.65 g
Cholesterol
88.96 mg
88.96 mg

Witaminy w przepisie na pastę z awokado i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
59.65 µg (mcg)
59.65 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina C
9.19 mg
9.19 mg
Witamina D
0.48 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina E
0.39 mg
0.39 mg
Retinol
38.26 µg (mcg)
38.26 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.21 mg
Niacyna
1.24 mg
1.24 mg
Foliany
69.61 µg (mcg)
69.61 µg (mcg)
Beta karoten
237.41 µg (mcg)
237.41 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z awokado i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
41.59 mg
41.59 mg
Potas
392.67 mg
392.67 mg
Wapń
31.20 mg
31.20 mg
Fosfor
88.28 mg
88.28 mg
Magnez
24.33 mg
24.33 mg
Żelazo
0.96 mg
0.96 mg
Cynk
0.79 mg
0.79 mg
Miedź
0.16 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado i jajkiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z awokado i jajkiem

Lista alergenów dla pasty z awokado i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasty z awokado i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
300 g
1 sztuka
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kolendra świeża
20 g
1 garść
5.50
Za 1.0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Cebula dymka
20 g
1 sztuka
3.50
Za 175.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
134.50
Jak oceniasz przepis na pastę z awokado i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.8% osób