Pasta z awokado i jajkiem

Opublikowano: 20.12.2021 r., 17:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pasta z awokado i jajkiem
Pasta z awokado i jajkiem
Połączenie awokado z jajkiem to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Kanapka z pastą pełną zdrowych tłuszczy i białka da Ci sytość do następnego posiłku.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
144 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Awokado 1 sztuka (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Kolendra świeża 1 garść (20 g)
  • Cebula dymka 1 sztuka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na pastę z awokado i jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój w kostkę.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w kostkę.

Wymiesza jajka z awokado, dodaj sól, pieprz, a całość skropl sokiem z limonki lub cytryny.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulkę.

Wymieszaj wszystkie składniki i posmaruj pieczywo.

Podawaj pastę obficie posypaną posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na pastę z awokado i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat pasty z awokado i jajkiem

Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju i bardzo chętnie po nie sięgamy. Najczęściej przygotowuje się z niego propozycje śniadaniowe. Bardzo znane jest zapiekane awokado z jajkiem, guacamole jako dip do wielu potraw lub przekąsek, powstało także wiele past z wykorzystaniem awokado.

Dzisiaj przedstawię Wam mój prosty przepis na jedną z past, która będzie wegetariańska, czyli nie będzie zawierała w swoim składzie mięsa.

Wege pasta idealnie sprawdzi się do chleba na śniadanie lub kolacje.

Nie dosyć, że jest pyszna to wyjątkowo zdrowa. Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Awokado natomiast jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z bardzo dobrym stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy te są niezwykle korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do mojej pasty zawsze dodaję aromatyczny czosnek i cebulę, które mają działanie antywirusowe i antybakteryjne. Sam widzisz jaką bombą witaminową jest to połączenie. Pasta z awokado i jajkiem powstanie w 15 minut. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obierz awokado, usuń pestkę za pomocą noża i pokrój je w kostkę.

Wymieszaj z ugotowanym i pokrojonym jajkiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Całość dopraw do smaku i skropl sokiem z cytryny. Pasta będzie bardzo dobra, jeśli doprawisz ją tylko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli.

Wszystko dokładnie wymieszaj i pasta gotowa. Podawaj ją na świeżym pieczywie o dobrym składzie. Skorzystaj z pieczywa żytniego na zakwasie, o jak największym udziale mąki żytniej. Tak przygotowane kanapki obficie posyp posiekaną kolendrą, będzie to dodatkowa porcja witaminy C.

Wykorzystaj mój pomysł na pastę z awokado z jajkiem do kanapek i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Alergeny w paście z awokado i jajkiem

Lista alergenów dla pasty z awokado i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasty z awokado i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Pasta z awokado i jajek to świetne połączenie na początek dnia, kanapka z taką pastą doda Ci energii i sytości do następnego posiłku. Jajka są źródłem wszystkich aminokwasów egzogennych, a awokado źródłem tłuszczy nienasyconych, bardzo pożądanych w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
144.17
144.17
Białko (g)
4.62
4.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.93
6.93
Węglowodany przyswajalne (g)
2.28
2.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.65
4.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.90
11.90
Tłuszcze nasycone (g)
2.97
2.97
Tłuszcze nienasycone (g)
8.93
8.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.28
7.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.65
1.65
Cholesterol (mg)
88.96
88.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
59.65
59.65
Witamina B6 (mg)
0.25
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.21
Witamina C (mg)
9.19
9.19
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.48
Witamina E (mg)
0.39
0.39
Retinol (µg (mcg))
38.26
38.26
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Niacyna (mg)
1.24
1.24
Foliany (µg (mcg))
69.61
69.61
Beta karoten (µg (mcg))
237.41
237.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
41.59
41.59
Potas (mg)
392.67
392.67
Wapń (mg)
31.20
31.20
Fosfor (mg)
88.28
88.28
Magnez (mg)
24.33
24.33
Żelazo (mg)
0.96
0.96
Cynk (mg)
0.79
0.79
Miedź (mg)
0.16
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado i jajkiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z awokado i jajkiem

Koszt składników
134.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
300 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kolendra świeża
20 g
1 garść
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Cebula dymka
20 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
134.50