Pasta z makreli

pasta z makreli

Wędzona makrela stanowi jedną z najczęściej spożywanych ryb w Polsce. Połowy makreli pochodzą z Atlantyku, zaś na rynku polskim makrela pojawia się najczęściej w postaci wędzonej. Jest to tłusta ryba morska zawierająca cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz selen, potas i fosfor. Wędzoną makrelę wykorzystuje się w kuchni głównie jako składnik sałatek zarówno ze świeżych warzyw, jak i sałatek makaronowych z majonezem. Idealnym sposobem wykorzystania makreli wędzonej są pyszne pasty do chleba, gdyż wędzone mięso tej ryby świetnie się rozsmarowuje. Aby stworzyć pyszną pastę z makreli warto zastosować takie składniki jak: jajka, ogórek kiszony, szczypiorek i majonez.

Najciekawsze przepisy w temacie pasta z makreli

Przepisy w temacie pasta z makreli

Pasta z makreli - przepisy na pyszne i szybkie pasty na bazie makreli

Zdrowe pasty do chleba stają się coraz bardziej modne i coraz częściej spożywane jako zdrowsza i tańsza alternatywa dla wędlin i serów. Zrobienie pasty do smarowania pieczywa wcale nie jest trudne, ani pracochłonne. Możemy dzięki nim tworzyć różne rodzaje smarowideł do pieczywa o różnych smakach. Idealnym składnikiem past do kanapek jest makrela wędzona, która doskonale nadaje się do past mięsnych i wegetariańskich. Doradzamy jakie najlepsze składniki wybrać do makrelowej pasty do chleba. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na pyszne pasty z makreli wędzonej.

Jaka jest najlepsza ryba do past do pieczywa

Dlaczego warto robić pyszne pasty do chleba z wędzonej makreli

Makrela żyje w Atlantyku i jest intensywnie poławiana u wybrzeży Europy. Obecnie gatunek ten należy do najczęściej poławianych i najbardziej popularnych. W Polsce stanowi jest ona jedną z najpopularniejszych ryb na rynku. Dostępna jest głównie w postaci wędzonej, która najczęściej spożywana jest na kanapkach, jako dodatek do past do pieczywa lub do sałatek.

Wędzoną makrelę zwykle jada się na kanapce. Mięso wędzonej makreli świetnie sprawdza się jako składnik sałatek z dodatkiem mięsa. Wiosenne sałatki ze świeżych warzyw, czy też pożywne sałatki makaronowe, często wzbogacamy o dodatek mięsny lub rybny. Świetnie sprawdza się w tej roli makrela wędzona, która pasuje zarówno do sałatki z wiosennych warzyw liściastych, pomidorów i ogórków, jak i do sycącej sałatki z gotowanych warzyw i makaronu z majonezem. Makrela wędzona sprawdzi się również jako składnik kotlecików rybnych. Można ją również wykorzystać na wytrawny quiche lub tartę rybną. Makrela wędzona świetnie nadaje się również jako składnik farszu do jajek faszerowanych.

Jednak najczęściej mięso z wędzonej makreli wykorzystuje się na pastę do kanapek. Makrela ma zdecydowany smak i miękką konsystencję, która sprawia, że świetnie się smaruje na kanapki. Pasta do pieczywa jest dobrym rozwiązaniem dla osób hołdujących zasadzie zero waste, gdyż możemy wykorzystać wszelkiego rodzaju resztki. Do pasty nadaje się zarówno makrela wędzona jak i makrela smażona. Rybę na pastę makrelową musimy dokładnie oczyścić z ości i skóry. Następnie mięso ryby wystarczy rozgnieść widelcem. Jeśli chcemy zrobić pastę o konsystencji kremu, możemy ją zblendować.

Czy pyszna pasta z makreli jest zdrowa dla każdego

Makrela uchodzi za rybę bardzo zdrową. Mimo, że jest to ryba tłusta posiada cenne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ krążenia, wątrobę i układ nerwowy. Jej mięso zawiera również białko i aminokwasy. Posiada także witaminę A i D oraz selen, fosfor i potas. Szczególnie cenna jest wysoka zawartość selenu, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Spożywanie makreli poprawia samopoczucie, działa dobrze na kości, skórę i wzrok. W makreli znajduje się również fosfatydyloseryna, która łagodzi objawy Alzheimera i dobrze działa na układ nerwowy.

Niestety mięso makreli wędzonej nie jest zalecane dla każdego. Powinny je ograniczać kobiety w ciąży z uwagi na wstępujące w niej związki rtęci. Osoby z nadciśnieniem powinny uważać na makrelę, gdyż w procesie wędzenia ryby poddane są działaniu solanki. Ryba ta zawiera również histaminę, dlatego może powodować reakcje alergiczne. Puryny zawarte w makreli nie są dobre dla osób z podwyższonym poziomem kwasu moczowego. Wędzenie makreli wymaga dość niskiej temperatury i długiego czasu, w przeciwnym razie mogą powstać związki rakotwórcze. Dlatego też warto kupować wędzoną makrelę z dobrego źródła i szukać na opakowaniu symbolu GMP, który świadczy o prawidłowym procesie wędzenia. Bardzo ważne jest, aby zaopatrywać się w ryby, szczególnie wędzone i przetworzone, z dobrych źródeł, gdyż konsument nie zawsze jest w stanie rozpoznać, czy ryba przetworzona jest odpowiednio świeża i nie zepsuta.

Jak zrobić pyszną pastę z wędzonej makreli z różnymi dodatkami

Jakie składniki najlepiej pasują do pasty z wędzonej makreli

Pasty do chleba stały się ostatnio bardzo modne, szczególnie dla osób, które wybierają zdrowszą żywność i pragną ograniczyć spożywanie mięsa i wędlin. Pasta do chleba stanowi również dobre rozwiązanie dla wegetarian, którzy rezygnują z wędlin. Smarowidła do pieczywa pozwalają także na tworzenie różnych wariantów smakowych i dużą różnorodność i urozmaicenie smaków, na co dzień i na imprezę. Smarowidło do kanapek podajemy najczęściej na śniadanie, lecz sprawdzi się także na przekąskę lub kolację. Pasty sprawdzają się również jako danie imprezowe, na przyjęciach nowoczesnych, gdy dania stawia się na bufecie. Świetnym daniem są małe kanapeczki z różnymi rodzajami past podanych na pokrojonych bagietkach lub na krakersach. Pasty do chleba pozwalają na oszczędność w kuchni i ograniczenie wyrzucania żywności, gdyż ułatwiają wykorzystanie wszelkiego rodzaju resztek.

Wbrew pozorom wykonanie pasty wcale nie jest pracochłonne. Najlepsza pasta powstaje z kilku składników. Cała tajemnica polega na odpowiednim dobraniu składników i przypraw. Jednym z idealnych składników do past kanapkowych jest wędzona makrela, której mięso jest miękkie i łatwo się rozsmarowuje.

Do pasty makrelowej pasują takie składniki jak:

  • jajka na twardo,
  • ogórek kiszony lub konserwowy,
  • serek twarogowy, mascarpone, ricotta,
  • szczypiorek,
  • awokado,
  • majonez, ketchup lub śmietana.

Jako przyprawy sprawdza się czosnek, sól, pieprz do smaku oraz ostre przyprawy jak chili lub papryka. Mięso makreli może się wydawać nieco mdłe, dlatego też niekiedy do past z makreli dodaje się sok z cytryny. Najlepszym spoiwem do pasty makrelowej jest majonez lub śmietana. Jeśli lubimy bardziej zdecydowany smak, możemy dodać odrobinę musztardy. Dodając do pasty makrelowej ketchup uzyskamy pyszną pastę pomidorową. Dla osób odchudzających się, które pragną ograniczyć spożycie majonezu, dobrą alternatywą jest awokado. Warto przed podaniem schłodzić pastę z makreli w lodówce, co najmniej pół godziny.

Doskonałe smarowidło do chleba powstaje z kombinacji takich składników, jak: makrela, jajko na twardo, łosoś wędzony, awokado lub majonez. Warto dodać przyprawy o zdecydowanym smaku. Dobrze sprawdza się dodatek szczypiorku i czosnku, który podbija smak nieco mdłej makreli. Fajna pasta do pieczywa powinna być też chrupka w smaku. Dlatego też warto dodać drobno posiekane warzywa o zdecydowanym smaku, jak ogórek świeży lub kiszony, papryka, rzodkiewka czy pomidor.

Najlepsza, pyszna i prosta pasta makrelowa - proste, sprawdzone przepisy

Najłatwiejszy przepis na prostą pastę z makreli wymaga tylko zmieszania makreli wędzonej z serkiem typu mascarpone. Dodajemy ulubione przyprawy i mieszamy całość z majonezem. Aby pasta z makreli była pysznie chrupka, dodajemy ogórek kiszony pokrojony w kostkę. Fajnym dodatkiem może być również posiekana rzodkiewka czy świeża papryka.

Podobnie możemy połączyć makrelę z twarożkiem. Robimy pastę twarożkową z dodatkiem posiekanego szczypiorku, czerwonej cebuli i czosnku. Dodajemy śmietanę i sok z cytryny i mieszamy całość na gładką masę. Następnie dodajemy makrelę wędzoną rozgniecioną widelcem. Dobrze jest całość odstawić do lodówki, aby pasta się zestaliła. Innym sposobem na połączenie makreli i serka i uzyskanie kremowej pasty, jest dodatek serka topionego.

Do pasty makrelowej świetnie pasuje awokado. Aby zrobić pyszną pastę rozgniatamy dojrzałe awokado razem z mięsem wędzonej makreli. Do awokado pasuje sok z limonki i kolendra, które również ożywiają smak makreli. Dodajemy sól i pieprz do smaku, jak również czosnek i drobno posiekaną cebulę. Tak zrobioną pastę możemy wzbogacić o takie warzywa jak pomidor, ogórek, rzodkiewka czy papryka. Awokado ma tę zaletę, że może zastąpić majonez w niskokalorycznych pastach fit. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby dodać majonez, jeśli nie kłóci się to z naszymi zasadami dietetycznymi.

Najlepsza pasta z makreli i jajek - łatwy i prosty przepis

Najlepszy przepis na pastę z makreli powstaje w udziałem jajek na twardo. Jajka smakowo świetnie pasują do makreli, wzajemnie wzbogacają swój smak i wymagają podobnych przypraw. Zarówno makrelę, jak i jajka możemy zblendować lub pokroić w kosteczkę i połączyć z majonezem. Możemy je również rozgnieść widelcem, tak aby kawałki były wyczuwalne. Świetna pasta z makreli wędzonej powstanie jeśli dodamy świeże warzywa wiosenne, jak rzodkiewka, ogórek świeży lub kiszony, pomidory lub papryka.

Pyszna, klasyczna pasta makrelowa powstaje z jajek na twardo, ogórka kiszonego lub konserwowego, szczypiorku i przypraw. Składniki rozdrabniamy i mieszamy z majonezem. W paście fit, zamiast majonezu możemy zastosować śmietanę z odrobiną musztardy lub zblendowane awokado.

Pastę z jajek i makreli wędzonej możemy również wzbogacić takimi dodatkami jak kukurydza z puszki lub groszek konserwowy. Ciekawe połączenie smakowe powstanie dzięki dodaniu łososia wędzonego. Łączymy ze sobą drobno posiekaną makrelę, łososia i jajka na twardo. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i koperek, zaś całość mieszamy z majonezem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto