Makrela wędzona - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makreli wędzonej oraz jakie alergie mogą powodować.
Makrela wędzona - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
makrela wędzona00
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego wędzonej makreli

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak makrela wędzona indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z makrelą wędzoną
Łosoś, Łosoś wędzony, Tuńczyk, Makrela

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla wędzonej makreli

Makrela wędzona
Kategoria produktuRyby, owoce morza
Alergie*Ryby i produkty pochodne
Dieta wegańskaNie
Dieta wegetariańskaNie
Indeks glikemiczny0
(niski)

Przepisy z makrelą wędzoną

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto