Przepis na pastę jajeczną z serem krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, miska

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie (10 min). Następnie ostudź je, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.

Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj do miski.

Rzodkiewkę i ogórka opłucz i pokrój w talarki.

Szczypiorek posiekaj.

Do miski dodaj majonez, chrzan, szczypiorek oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Całość dobrze wymieszaj.

Pastę rozdziel na porcje i do każdej z nich dodaj po kilka plasterków rzodkiewki i ogórka.

Podaj ze świeżym pieczywem.

Pasta jajeczna z serem żółtym znajduje się w miseczce. Obok widać ciemne pieczywo. O miskę oparty jest widelec.
Pasta jajeczna z serem
Koszt przygotowania dania
16.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
673 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
44

Pasta jajeczna z serem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście jajecznej z serem

Pasta jajeczna z serem to ciekawy pomysł na smarowidło na kanapki lub krakersy. Przygotowanie takiej przekąski nie zajmuje dużo czasu, a pasta jest naprawdę smaczna. Nadaje się na kolację, śniadanie, lunch oraz jako przystawka przed daniem głównym. Pasta znika bardzo szybko, więc jeśli spodziewasz się dużej liczby gości, warto przygotować większą porcję pasty lub zrobić kilka jej wariantów.

Jak zrobić pastę z żółtym serem? Warto zacząć od ugotowania jajek na twardo, ponieważ trzeba je jeszcze ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka możesz też zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze. Wszystko zależy od tego, na jakiej konsystencji pasty Ci zależy. Wybierz taką liczbę jajek, która najbardziej Ci odpowiada. Jeśli pasta ma być przede wszystkim jajeczna, pozostałych składników powinno być mniej.

Ser żółty najlepiej kupić w kostce i samemu zetrzeć na tarce. Następnie trzeba go wymieszać z jajkami, majonezem i chrzanem. W razie potrzeby dodaj pieprz i sól do smaku. Szczypiorek możesz dać do środka pasty lub posypać nim samą górę. Ta pyszna pasta z żółtym serem dobrze komponuje się z rzodkiewką i zielonym ogórkiem. Możesz też dodać nieco zielonej sałaty.

Ten przepis na pastę jajeczną z serem możesz zmodyfikować. Jeżeli nie odpowiada Ci któryś ze składników, możesz z niego zrezygnować. Szczypiorek można zastąpić m.in. koperkiem. Chrzan można wymienić na musztardę. Zamiast majonezu można pokusić się na jogurt lub śmietanę.

Ciekawą opcją jest także fit pasta z białym serem. Twaróg możesz połączyć z ugotowanymi na twardo jajkami, jogurtem greckim, chrzanem, majonezem i ze szczypiorkiem. Takie połączenie będzie bardzo smaczne. Do tej pasty również pasuje rzodkiewka, ogórek i sałata.

Pasta z serem żółtym i jajkami nadaje się do kanapek ze świeżego pieczywa, ale można ją podać także na grzankach lub krakersach, jako danie typu finger food. W takim wydaniu sprawdzi się zwłaszcza w czasie imprezy lub spotkania rodzinnego. Ciekawym pomysłem jest także umieszczenie pasty na ugotowanych na twardo jajkach.

Wartości odżywcze pasty jajecznej z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
224.55 kcal
673.66 kcal
Białko
10.83 g
32.50 g

Węglowodany w paście jajecznej z serem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
11.18 g
33.53 g
Węglowodany przyswajalne
10.47 g
31.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.71 g
2.13 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
14.96 g
44.88 g
Tłuszcze nasycone
5.90 g
17.71 g
Tłuszcze nienasycone
9.06 g
27.17 g
Tłuszcze jednonasycone
4.16 g
12.49 g
Tłuszcze wielonasycone
4.89 g
14.68 g
Cholesterol
158.02 mg
474.07 mg

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną z serem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
90.96 µg (mcg)
272.88 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.59 µg (mcg)
1.77 µg (mcg)
Witamina C
2.76 mg
8.27 mg
Witamina D
0.87 µg (mcg)
2.62 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
2.09 mg
Brak danych dla: chleb żytni jasny.
czytaj dalej
Retinol
86.77 µg (mcg)
260.30 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.84 mg
Niacyna
1.03 mg
3.09 mg
Foliany
48.12 µg (mcg)
144.35 µg (mcg)
Beta karoten
49.53 µg (mcg)
148.59 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną z serem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
341.40 mg
1024.21 mg
Potas
134.49 mg
403.46 mg
Wapń
184.45 mg
553.36 mg
Fosfor
191.62 mg
574.87 mg
Magnez
17.34 mg
52.01 mg
Żelazo
1.44 mg
4.33 mg
Cynk
1.36 mg
4.08 mg
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z serem 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej z serem

Lista alergenów dla pasty jajecznej z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni jasny

Cena przygotowania pasty jajecznej z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Ser gouda
150 g
W kostce
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Chrzan
5 g
1 łyżeczka
3.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 5 g
Szczypiorek
15 g
3 łyżki
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Rzodkiewka
90 g
6 sztuk
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Ogórek
60 g
1/3 sztuki
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Chleb żytni jasny
180 g
6 kromek
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 180 g
Koszt składników
29.70
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób