Chleb - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
chleb pszenny 65 30
chleb żytni jasny 67 31
chleb żytni razowy 61 26
chleb 65 30
chleb pszenny 65 30
chleb tostowy 60 31
chleb tostowy żytni - -
chleb orkiszowy 62 25
chleb graham 56 23
bułki bezglutenowe 90 41
pumpernikiel 46 21
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Chleb - indeksy glikemiczne
Jaki jest indeks gikemiczny chlebie

Wskaźnik indeksu glikemicznego chleba

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak chleb pszenny indeks glikemiczny wynosi 65, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chleb żytni jasny indeks glikemiczny wynosi 67, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chleb żytni razowy indeks glikemiczny wynosi 61, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chleb indeks glikemiczny wynosi 65, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chleb pszenny indeks glikemiczny wynosi 65, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chleb tostowy indeks glikemiczny wynosi 60, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chleb tostowy żytni indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chleb orkiszowy indeks glikemiczny wynosi 62, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chleb graham indeks glikemiczny wynosi 56, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak bułki bezglutenowe indeks glikemiczny wynosi 90, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak pumpernikiel indeks glikemiczny wynosi 46, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z chlebem
Chleb razowy, Chleb żytni, Chleb orkiszowy, Chleb graham, Chleb tostowy, Chleb pszenny, Kajzerka, Bułka tarta, Bagietka, Ciabatta, Ciasto francuskie, Pumpernikiel

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla chleba

Chleb pszenny Chleb żytni jasny Chleb żytni razowy Chleb Chleb pszenny Chleb tostowy Chleb tostowy żytni chleb orkiszowy chleb graham Bułki bezglutenowe Pumpernikiel
Kategoria produktu Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Jaja i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Nie Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak
Indeks glikemiczny 65
(średni)
67
(średni)
61
(średni)
65
(średni)
65
(średni)
60
(średni)
b/d 62
(średni)
56
(średni)
90
(wysoki)
46
(niski)

Przepisy z chlebem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z chlebem

chleb w jajku kcal, sałatka cezar kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto