Chleb żytni - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
chleb żytni jasny 67 31
chleb żytni razowy 61 26
chleb tostowy żytni - -
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chlebie żytnim oraz jakie alergie mogą powodować.
Chleb żytni - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego chleba żytniego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak chleb żytni jasny indeks glikemiczny wynosi 67, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chleb żytni razowy indeks glikemiczny wynosi 61, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chleb tostowy żytni indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z chlebem żytnim
Chleb, Chleb razowy, Chleb orkiszowy, Chleb graham, Chleb tostowy, Chleb pszenny, Kajzerka, Bułka tarta, Bagietka, Ciabatta,

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla chleba żytniego

Chleb żytni jasny Chleb żytni razowy Chleb tostowy żytni
Kategoria produktu Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe
Cena Sprawdź cenę chleba żytniego
Kalorie Sprawdź kalorie w chlebie żytnim
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak Tak
Indeks glikemiczny 67
(średni)
61
(średni)
b/d

Przepisy z chlebem żytnim

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto