Przepis na zupę krem z groszku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, chilli, szczypiorek, tabasco
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, patelnia beztłuszczowa

Na rozgrzanej patelni z pokrojonego pieczywa przygotuj grzanki. Gotowe grzanki przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia.

W garnku podgrzej masło na małym ogniu, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Do garnka dodaj groszek, zalej połową szklanki wody , zwiększ moc palnika do średniego i gotuj groszek pod przykryciem przez około 5 minut

Następnie do garnka dodaj mleko, dopraw solą i pieprzem, zagotuj ciągle mieszając wywar.

Gotową zupę zblenduj na gładki krem.

Zupę przelej do talerzyków i podawaj udekorowaną posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.

Zupa krem z groszku podana w białej, głębokiej miseczce. Udekorowana ziarenkami groszku i grzankami. W oddali leży łyżka, biała serweta oraz talerz z grzankami.
Zupa krem z groszku
Koszt przygotowania dania
9.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
227 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
48

Zupa krem z groszku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie krem z groszku

Zupa krem z groszku zielonego to doskonały pomysł na pyszny wegetariański obiad. Zupę możesz przygotować przez cały rok, ponieważ możesz ugotować ją z groszku świeżego lub z groszku mrożonego. Zupa jest dość ostra, przez dodatek chilli oraz tabasco, dlatego osoby z problemami ze strony przewodu pokarmowego powinny uważać z jej spożywaniem lub zastąpić te przyprawy np. świeżymi ziołami - wtedy zupa będzie bardziej delikatna. Przepis na krem z groszku jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga on od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować ten prosty przepis niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: masło roślinne, cebula, groszek zielony świeży lub mrożony, mleko spożywcze, chleb żytni oraz przyprawy (sól, pieprz, sok ze świeżej cytryny, chilli, szczypiorek oraz tabasco).

A więc jak zrobić krem z groszku zielonego z grzankami? Z pieczywa pokrojonego w kostkę przygotuj grzanki (na patelni lub w piekarniku). W garnku roztop masło na którym podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj groszek i zalej go połową szklanki wody. Chwilę podgotuj i dodaj mleko oraz przyprawy. Gdy groszek będzie miękki zupę zmiksuj na gładki krem. Podawaj ją od razu po przygotowaniu posypaną grzankami.

Groszek zielony jest warzywem, które zawiera spore ilości białka roślinnego, dlatego jest chętnie włączany do diety wegańskiej i wegetariańskiej. W groszku zielonym znajduje się witamina C, E, K, A oraz niektóre witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim również cynk, fosfor, mangan, magnez, selen, sód, potas, żelazo oraz wapń. Obecność kwasu foliowego i błonnika w groszku zmniejsza poziom cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo zawartość antyoksydantów zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.

Podsumowując zupa krem z groszku to doskonała propozycja na pyszny wegetariański obiad. Świetnie sprawdzi się jako danie, w którym włączymy do diety nasiona roślin strączkowych. Jest to potrawa bogata w wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze zupy krem z groszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
Białko
4.54 g
11.35 g

Węglowodany w zupie krem z groszku

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
12.68 g
31.71 g
Węglowodany przyswajalne
9.79 g
24.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.89 g
7.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
2.54 g
6.35 g
Tłuszcze nasycone
1.19 g
2.98 g
Tłuszcze nienasycone
1.35 g
3.37 g
Tłuszcze jednonasycone
0.60 g
1.50 g
Tłuszcze wielonasycone
0.75 g
1.87 g
Cholesterol
3.64 mg
9.09 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę krem z groszku

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
53.27 µg (mcg)
133.18 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.27 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C
16.63 mg
41.56 mg
Witamina D
0.50 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
0.51 mg
Retinol
37.73 µg (mcg)
94.32 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina
0.50 mg
1.25 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.37 mg
Niacyna
1.25 mg
3.13 mg
Foliany
37.87 µg (mcg)
94.68 µg (mcg)
Beta karoten
185.43 µg (mcg)
463.57 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę krem z groszku

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
94.19 mg
235.48 mg
Potas
190.30 mg
475.75 mg
Wapń
74.61 mg
186.52 mg
Fosfor
103.00 mg
257.50 mg
Magnez
22.80 mg
57.00 mg
Żelazo
0.86 mg
2.16 mg
Cynk
0.81 mg
2.02 mg
Miedź
0.09 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z groszku 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem z groszku

Lista alergenów dla zupy krem z groszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Cena przygotowania zupy krem z groszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło roślinne
30 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 30 g
Cebula
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Groszek zielony
450 g
możesz użyć również mrożonego
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 450 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Chleb żytni razowy
100 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na zupę krem z groszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób