Przepis na krem z batatów krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, blender

W garnku umieść masło.

Oddzielnie zagotuj bulion.

Obierz warzywa i pokrój w kostkę (bataty i cebulę) oraz w plastry (marchewkę).

Dodaj pokrojone bataty, marchewkę i cebulę do masła i podsmaż przez 7 minut.

Obierz czosnek i dorzuć do warzyw.

Dolej gorący bulion. Gotuj około 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Dodaj łyżeczkę papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej, 1/3 łyżeczki imbiru oraz sól i pieprz.

Pokrój chleb w małą kosteczkę i na patelni bez tłuszczu zarumień na grzanki.

Zblenduj zupę, by miała gładką konsystencję. Dopraw do smaku.

Nakładaj zupę do miski.

Udekoruj startym serem, grzankami oraz słonecznikiem.

Posyp natką pietruszki.

Krem z batatów
Krem z batatów
Koszt przygotowania dania
34.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
335 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
59

Krem z batatów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie z batatów

Zupa krem z batatów z imbirem to prosty przepis na obiad gotowy w pół godziny. Zupa z batatów z marchewką to pyszna, fit potrawa idealna, gdy chcesz się zdrowo odżywiać. Jest aromatyczna i bogata w składniki odżywcze i witaminy. Posiłek jest sycący i dobry na zimniejsze dni. Bardzo dobrze rozgrzewa i wpływa korzystnie na organizm. Przepis na krem z batatów wzbogacony jest o pyszne dodatki takie jak grzanki, słonecznik i ser mozzarella. Pyszna zupa z batatami tak skomponowana jest w pełni zdrowa.

Zupa z batatów i marchewki w formie kremu to szybki sposób na coś pysznego. Jak ugotować krem z batatów i marchewki? Nic trudnego – jest to szybki i prosty przepis. Polega na podsmażeniu warzyw na maśle klarowanym. Można także użyć innego tłuszczu, na przykład oleju rzepakowego. Podsmażenie warzyw na maśle da dobry, maślany posmak. Smażenie warzyw nie jest jednak koniecznością i możesz zamiast smażyć warzywa, ugotować je od razu w bulionie. Gotowanie trwa kilkanaście minut. Należy dodać przyprawy takie jak: papryka słodka i ostra, imbir, sól i pieprz. Pozostanie tylko zblendowanie i przygotowanie dodatków.

Jak ugotować krem z batatów z imbirem, by powstał zdrowy, fit pomysł na obiad? Przepis na krem z batatów bez dodatków składa się z warzyw, tłuszczu do smażenia oraz bulionu. W takim posiłku brakuje źródła białka. By wzbogacić krem z batatów ważną rolę odgrywają dodatki. Pełnią one funkcję nie tylko odżywczą, ale też dają pyszny smak. W przepisie na krem z batatów wykorzystano słonecznik, ale bez żadnej obróbki. Spróbuj słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na patelnię bez dodatku tłuszczu wsyp słonecznik i podsmażaj przez kilka minut aż się zarumieni. Taki słonecznik ma fajny smak i jest chrupiący. Poza słonecznikiem genialnie sprawdzi się ser. Polecam mozzarellę – produkt bogaty w białko. Sprawdzi się też feta lub zwykły ser żółty. Jako dopełnienie dodaj domowe grzaneczki z pełnoziarnistego pieczywa żytniego. Pokrój pieczywo w małą kosteczkę i podpiecz na suchej patelni (podobnie jak słonecznik). Grzanki możesz zrobić też za pomocą piekarnika. Wyłóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 250 stopniach Celsjusza z termoobiegiem przez 15 minut, aż pieczywo stanie się zarumienione.

Krem z batatów podany z takimi składnikami stanie się pełnowartościowy i odpowiedni dla każdego, kto chce jeść lepiej. Jak ugotujesz krem z batatów na obiad znakomicie Cię ogrzeje, więc ta opcja jest świetna na zimę. Jak najbardziej zasługuje na miano fit prostego przepisu, który można śmiało podać także dzieciom.

Wartości odżywcze kremu z batatów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kalorie)
71.35 kcal
335.34 kcal
Białko
2.87 g
13.49 g

Węglowodany w kremie z batatów

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany
7.71 g
36.25 g
Węglowodany przyswajalne
6.57 g
30.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
5.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz
3.37 g
15.82 g
Tłuszcze nasycone
1.84 g
8.64 g
Tłuszcze nienasycone
1.53 g
7.18 g
Tłuszcze jednonasycone
1.02 g
4.79 g
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
2.39 g
Cholesterol
8.73 mg
41.05 mg

Witaminy w przepisie na krem z batatów

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina A
248.61 µg (mcg)
1168.46 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.38 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Witamina C
3.98 mg
18.73 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina E
0.08 mg
0.39 mg
Brak danych dla: bataty.
czytaj dalej
Retinol
18.19 µg (mcg)
85.50 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.33 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.39 mg
Niacyna
0.55 mg
2.60 mg
Foliany
10.69 µg (mcg)
50.23 µg (mcg)
Beta karoten
2723.78 µg (mcg)
12801.76 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem z batatów

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód
321.73 mg
1512.11 mg
Potas
107.14 mg
503.55 mg
Wapń
48.63 mg
228.58 mg
Fosfor
51.24 mg
240.82 mg
Magnez
13.97 mg
65.65 mg
Żelazo
0.45 mg
2.12 mg
Cynk
0.42 mg
1.96 mg
Miedź
0.07 mg
0.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z batatów 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z batatów

Lista alergenów dla kremu z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser Mozzarella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Cena przygotowania kremu z batatów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
500 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 500 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Masło klarowane
15 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Chleb żytni razowy
60 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na krem z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób