Przepis na grzanki do zupy krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża, tymianek, bazylia
To będzie niezbędne
kuchenka, duża miska, praska do czosnku, patelnia beztłuszczowa

Kromki chleba pokrój w sporą kostkę i włóż do miski.

Do chleba wlej oliwę, dodaj posiekane drobno zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Całość przełóż na dobrze nagrzaną patelnię i smaż przez 10-12 minut, do uzyskania złotego koloru.

Grzanki do zupy ułożone w dekoracyjnym garnku.
grzanki do zupy
Koszt przygotowania dania
4.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
256 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Grzanki do zupy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o grzankach do zupy

Grzanki do zupy stanowią idealny dodatek i wzbogacają każdą zupę o pyszny smak i ciekawą fakturę. Te z przepisu są idealnie chrupiące i smakują pysznymi, świeżymi ziołami, dlatego na pewno przypadną do gustu wszystkim domownikom. Ich wykonanie jest niesamowicie proste, dlatego stanowią idealną alternatywę dla gotowych grzanek ze sklepu, których skład zwykle nie jest zbyt dobry. Mają również zdecydowanie mniej soli niż sklepowe odpowiedniki, więc będą świetną opcją dla osób dbających o zdrową dietę, a także tych którzy ze względu na chorobę muszą ograniczyć spożycie sodu. Domowe grzanki do zupy choć są naprawdę łatwe w wykonaniu to sprawiają, że danie nabiera zupełnie innego charakteru.

Jeżeli szukasz inspiracji na to jak zrobić przepyszne grzanki z podstawowych składników i sprawić, by smakowały jak te w restauracji, to ten przepis sprawdzi się naprawdę świetnie. Grzanki, które z niego wychodzą są idealnie chrupiące, a pod wpływem zupy wspaniale miękną. Tworzą idealne połączenie z praktycznie każdą zupą, dlatego można powiedzieć, że są bardzo uniwersalnym dodatkiem. Świetnie sprawdzają się również we wszelkiego rodzaju sałatkach. Jako dodatek do zupy krem sprawiają, że jest ona bardziej gęsta, a także sycąca.

Można je zrobić na patelni, a także w piekarniku, w obu przypadkach smakują równie pysznie i zachowują odpowiednią strukturę. Bardzo ważne jest by, przygotowując je na patelni, użyć takiej z odpowiednią powłoką i nie używać do podgrzania oleju, gdyż wtedy grzanki staną się bardzo ciężkostrawne i niesmaczne.

Można zrobić wyśmienite grzanki z chleba lub z bułki, rodzaj pieczywa nie ma zbyt dużego znaczenia. W obu wersjach smakują równie dobrze. To wspaniały sposób na pozbycie się niezbyt świeżego chleba, które nie nadaje się do jedzenia bez obróbki. W taki sposób można wciąż cieszyć się jego smakiem i ograniczyć marnowanie pożywienia.

Z przepisu dowiesz się jak zrobić grzanki ziołowe, które smakują tak dobrze, że można je również jeść bez dodatków. Te czosnkowe grzanki na pewno przypadną do gustu miłośnikom słonych przekąsek. To bardzo łatwy przepis, który pozwala na przygotowanie grzanek z chleba żytniego pasujących do pysznych zup, a także innych dań.

Wartości odżywcze grzanek do zupy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kalorie)
467.00 kcal
256.85 kcal
Białko
5.46 g
3.00 g
Fenyloalanina
0.29 mg
0.16 mg

Węglowodany w grzankach do zupy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany
30.87 g
16.98 g
Węglowodany przyswajalne
27.27 g
15.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.60 g
1.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz
36.29 g
19.96 g
Tłuszcze nasycone
6.38 g
3.51 g
Tłuszcze nienasycone
29.91 g
16.45 g
Tłuszcze jednonasycone
25.82 g
14.20 g
Tłuszcze wielonasycone
4.09 g
2.25 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na grzanki do zupy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
2.02 mg
1.11 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
5.14 mg
2.83 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.27 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.12 mg
Niacyna
2.32 mg
1.28 mg
Foliany
66.17 µg (mcg)
36.39 µg (mcg)
Beta karoten
2.69 µg (mcg)
1.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na grzanki do zupy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód
363.46 mg
199.90 mg
Potas
122.86 mg
67.57 mg
Wapń
54.49 mg
29.97 mg
Fosfor
83.74 mg
46.06 mg
Magnez
25.43 mg
13.99 mg
Żelazo
1.99 mg
1.09 mg
Cynk
0.75 mg
0.41 mg
Miedź
0.13 mg
0.07 mg
Mangan
0.59 mg
0.32 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny grzanek do zupy 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w grzankach do zupy

Lista alergenów dla grzanek do zupy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Cena przygotowania grzanek do zupy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb żytni razowy
105 g
3 kromki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 105 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na grzanki do zupy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób