Przepis na zapiekanki na chlebie tostowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Pieczarki pokój w kostkę i dodaj je do cebuli. Smaż kilka minut, następnie dodaj sól, pieprz i pietruszkę.

Na chlebie tostowym ułóż plastry sera, następnie ułóż pieczarki.

Tost zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut.

Zapiekanki na chlebie tostowym ułożone na drewnianym blacie.
zapiekanki na chlebie tostowym
Koszt przygotowania dania
8.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
362 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Zapiekanki na chlebie tostowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekankach na chlebie tostowym

Zapiekanki na chlebie tostowym to świetny wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Przez wielu uważane jako klasyka imprezowych dań, są bardzo smaczne, a przy okazji niezwykle proste w przygotowaniu. Dodatkowo, dzięki małej ilości składników, to danie nawet na studencką kieszeń. Grzanki ze względu na duży udział grzybów są pyszne i bardzo aromatyczne.

Przepis na zapiekanki, na chlebie tostowym są wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę proste dania. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Dodatkowo to całkowicie bezmięsna opcja, więc sprawdzi się nawet wegetarian. Jej podstawą jest chleb tostowy. Jednak jako, że jest to produkt dość przetworzony, warto poświęcić kilka chwil na znalezienie opcji zdrowszej, o lepszym składzie. W niektórych sklepach można spotkać chleb tostowy, który składa się tylko z kilku składników. Najlepiej sięgnąć po opcję pełnoziarnistą, która nie tylko dostarcza sporo błonnika, który korzystnie wpływa na regulację układu trawiennego, ale także jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Obok chleba na zapiekankach nie może zabraknąć sera. Idealnie sprawdzi się w takim wypadku żółty ser. Ze względu na dodatek aromatycznych grzybów, dobrze jest postawić na taki, który jest łagodniejszy. Najlepszym wyjściem będzie gouda lub ementaler. Oba są bardzo łatwe dostępne w większości sklepów. Najlepiej wybrać wersję w plastrach. Ser żółty to wspaniałe źródło wapnia i białka, dlatego jego obecność w diecie jest jak najbardziej pożądana. Warto jednak sięgać po te, które mają jak najprostszy skład, dzięki temu zredukuje się ilość niechcianych dodatków. Ostatnim, jednak równie ważnym elementem zapiekanek są grzyby. W tym wypadku najlepiej sprawdzają się pieczarki. Choć można położyć surowe grzyby na grzanki, a następnie je zapiec, to jednak najlepiej smakują lekko podsmażone z dodatkiem cebuli.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekanki na chlebie tostowym, by były proste i bardzo smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobra opcja zarówno na kolację, jak i na śniadanie. Ten pomysł na wegetariańskie zapiekanki z serem żółtym smakuje wybornie, mimo że są one bez dodatku szynki. Na pewno zasmakują każdemu.

Wartości odżywcze zapiekanek na chlebie tostowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Energia (kalorie)
235.09 kcal
362.04 kcal
Białko
10.83 g
16.67 g

Węglowodany w zapiekankach na chlebie tostowym

Na 100g
Na porcję
(154g)
Węglowodany
23.35 g
35.96 g
Węglowodany przyswajalne
20.41 g
31.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.94 g
4.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(154g)
Tłuszcz
11.04 g
17.01 g
Tłuszcze nasycone
5.88 g
9.06 g
Tłuszcze nienasycone
5.16 g
7.95 g
Tłuszcze jednonasycone
4.36 g
6.71 g
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
1.23 g
Cholesterol
29.66 mg
45.67 mg

Witaminy w przepisie na zapiekanki na chlebie tostowym

Na 100g
Na porcję
(154g)
Witamina A
42.93 µg (mcg)
66.11 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Witamina C
1.62 mg
2.50 mg
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina E
0.56 mg
0.87 mg
Retinol
42.67 µg (mcg)
65.71 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.44 mg
Niacyna
2.09 mg
3.22 mg
Foliany
51.51 µg (mcg)
79.33 µg (mcg)
Beta karoten
4.33 µg (mcg)
6.66 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanki na chlebie tostowym

Na 100g
Na porcję
(154g)
Sód
473.71 mg
729.51 mg
Potas
178.37 mg
274.68 mg
Wapń
217.42 mg
334.83 mg
Fosfor
214.60 mg
330.49 mg
Magnez
27.41 mg
42.22 mg
Żelazo
1.40 mg
2.16 mg
Cynk
1.61 mg
2.49 mg
Miedź
0.15 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanek na chlebie tostowym 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekankach na chlebie tostowym

Lista alergenów dla zapiekanek na chlebie tostowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy żytni
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Cena przygotowania zapiekanek na chlebie tostowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy żytni
240 g
8 kromek
4.50
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 240 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ser żółty
160 g
8 plastrów
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.48
Za 160 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
40.90
Jak oceniasz przepis na zapiekanki na chlebie tostowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób