Zupa z serków topionych

Opublikowano: 04.07.2021 r., 10:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z serków topionych podana w brązowym garnku.
Zupa z serków topionych
Zupa z serków topionych z grzankami to doskonała propozycja na smaczne i sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
614 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Serek topiony śmietankowy (400 g)
  • Cebula dymka 2 średnie sztuki (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Chleb żytni razowy 2 kromki (100 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na zupę z serków topionych krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym oleju w garnku.

Gdy cebula będzie już podsmażona do garnka wlej gorący bulion drobiowy.

Następnie do garnka dodaj serki topione pokrojone na mniejsze kawałki. Zupę gotuj do całkowitego rozpuszczenia się serków topionych.

Do zupy dodaj śmietanę, dopraw zupę do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zupę zestaw z ognia.

Natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki.

Przygotuj grzanki: pieczywo pokrój na mniejsze kawałki, następnie w miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem przecisnietym przez praskę. Następnie pieczywo zamocz w marynacie.

Zamarynowane pieczywo podsmaż na rozgrzanej patelni.

Ciepłą zupę z serków topionych przelej do talerzy. Posyp ją posiekaną natką pietruszki oraz grzankami.

Jak oceniasz przepis na zupę z serków topionych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat zupy z serków topionych

Zupa z serków topionych z grzankami i z czosnkiem to doskonała propozycja na smaczne i sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Zupę z przepisu przygotujemy na wywarze warzywnym, jednak równie dobrze możesz przygotować zupę na rosole. Przepis na zupę z serków topionych jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia tej smacznej zupy serowej potrzebujesz następujących produktów spożywczych: bulionu warzywnego, śmietankowych serków topionych, cebuli dymki, śmietanki kremowej 30%, chleba żytniego, oliwy z oliwek oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki słodkiej, czosnku oraz natki pietruszki). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów.

A więc jak zrobić zupę z serków topionych? Cebulę obraną i pokrojoną w kostkę podsmaż na rozgrzanej oliwie, następnie cebulę zalej wywarem warzywnym i całość gotuj kilka minut. Po tym czasu do garnka dodaj pokrojone serki topione, a zupę gotuj do momentu roztopienia się serków. Do wywaru dodaj śmietankę i całość gotuj jeszcze chwilę. Na koniec do zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki. W czasie gotowania się zupy przygotuj grzanki z pieczywa obtoczonego w oliwie i czosnku przeciśniętym przez praskę. Grzanki możesz usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Podsumowując zupa serowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Dodatek serków topionych sprawia, że zupa ma bardzo kremową konsystencję. Należy pamiętać jednak, że jest to danie dość kaloryczne, a serki topione są produktem wysoko przetworzonym, dlatego zupa ta powinna pojawiać się w naszym jadłospisie raczej sporadycznie. Aby przełamać jednolitą konsystencję zupy podajemy ją z grzankami, które nadadzą chrupkości całemu daniu. Jeśli mamy przygotowany wcześniej bulion warzywny to przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie chwilkę. Jest to również doskonała propozycja na wykorzystanie pozostałego wywaru i urozmaicenie codziennej diety.

Alergeny w zupie z serków topionych

Lista alergenów dla zupy z serków topionych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Wartości odżywcze zupy z serków topionych

na 100g gotowej potrawy

Zupa z serków topionych jest daniem bardzo smacznym, jednak użycie sporej ilością serka topionego sprawia, że danie jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
136.62
614.80
Białko (g)
2.50
11.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
4.56
20.54
Węglowodany przyswajalne (g)
4.18
18.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
1.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
12.21
54.96
Tłuszcze nasycone (g)
8.73
39.29
Tłuszcze nienasycone (g)
3.48
15.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.04
13.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.67
88.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
73.93
332.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.75
3.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.57
295.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.49
2.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.38
46.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
81.37
366.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
290.47
1307.13
Potas (mg)
51.49
231.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.13
104.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
29.37
132.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.59
20.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
2.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
0.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z serków topionych 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z serków topionych

Koszt składników
78.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Serek topiony śmietankowy
400 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 4
11.69
Za 400 g
Cebula dymka
50 g
2 średnie sztuki
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Chleb żytni razowy
100 g
2 kromki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
78.70