- Bulion warzywny 1000 ml
- Serek topiony śmietankowy 400 g
- Cebula dymka 50 g 2 średnie sztuki
- Śmietanka kremowa 30% 250 g
- Chleb żytni razowy 100 g 2 kromki
- Oliwa z oliwek 30 ml
Przepis na zupę z serków topionych krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym oleju w garnku.
Gdy cebula będzie już podsmażona do garnka wlej gorący bulion drobiowy.
Następnie do garnka dodaj serki topione pokrojone na mniejsze kawałki. Zupę gotuj do całkowitego rozpuszczenia się serków topionych.
Do zupy dodaj śmietanę, dopraw zupę do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zupę zestaw z ognia.
Natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki.
Przygotuj grzanki: pieczywo pokrój na mniejsze kawałki, następnie w miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem przecisnietym przez praskę. Następnie pieczywo zamocz w marynacie.
Zamarynowane pieczywo podsmaż na rozgrzanej patelni.
Ciepłą zupę z serków topionych przelej do talerzy. Posyp ją posiekaną natką pietruszki oraz grzankami.

-
Zupka serowa
-
Zupa serowa
-
Zupa czosnkowa
-
Fondue
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa krem z pora
-
Zupa cebulowa krem
-
Zupa kurkowa
-
Sos z serka topionego
-
Tortilla z łososiem i serkiem
-
Zupa z krewetkami
-
Zupa z pieczonej papryki
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa serowa z pulpecikami
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Makaron ze szpinakiem i serem topionym
-
Zupa porowa z pulpetami
-
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
-
Dania z serkiem topionym
Informacje dietetyczne - zupa z serków topionych
Wartości odżywcze zupy z serków topionych
Zupa z serków topionych jest daniem bardzo smacznym, jednak użycie sporej ilością serka topionego sprawia, że danie jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie z serków topionych
Lista alergenów dla zupy z serków topionych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
Więcej informacji na temat zupy z serków topionych
Zupa z serków topionych z grzankami i z czosnkiem to doskonała propozycja na smaczne i sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Zupę z przepisu przygotujemy na wywarze warzywnym, jednak równie dobrze możesz przygotować zupę na rosole. Przepis na zupę z serków topionych jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia tej smacznej zupy serowej potrzebujesz następujących produktów spożywczych: bulionu warzywnego, śmietankowych serków topionych, cebuli dymki, śmietanki kremowej 30%, chleba żytniego, oliwy z oliwek oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki słodkiej, czosnku oraz natki pietruszki). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów.
A więc jak zrobić zupę z serków topionych? Cebulę obraną i pokrojoną w kostkę podsmaż na rozgrzanej oliwie, następnie cebulę zalej wywarem warzywnym i całość gotuj kilka minut. Po tym czasu do garnka dodaj pokrojone serki topione, a zupę gotuj do momentu roztopienia się serków. Do wywaru dodaj śmietankę i całość gotuj jeszcze chwilę. Na koniec do zupy dodaj posiekaną natkę pietruszki. W czasie gotowania się zupy przygotuj grzanki z pieczywa obtoczonego w oliwie i czosnku przeciśniętym przez praskę. Grzanki możesz usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Podsumowując zupa serowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Dodatek serków topionych sprawia, że zupa ma bardzo kremową konsystencję. Należy pamiętać jednak, że jest to danie dość kaloryczne, a serki topione są produktem wysoko przetworzonym, dlatego zupa ta powinna pojawiać się w naszym jadłospisie raczej sporadycznie. Aby przełamać jednolitą konsystencję zupy podajemy ją z grzankami, które nadadzą chrupkości całemu daniu. Jeśli mamy przygotowany wcześniej bulion warzywny to przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie chwilkę. Jest to również doskonała propozycja na wykorzystanie pozostałego wywaru i urozmaicenie codziennej diety.
Szacunkowy koszt przygotowania zupy z serków topionych
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023